Saint-Saëns, Symphonies Nos. 1, 2 en 3, en “Urbs Roma” (1856), door Thierry Escaich, orgel, en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Jean-Jacques Kantorow, op het label BIS.

Saint-Saëns’ 3de Symfonie (met orgel) is voldoende bekend. Ontdek weliswaar op deze cd”s, onbekende symfonische muziek van de jonge Camille Saint-Saëns, o.a. zijn Symfonie in A, zijn Symfonie nr. 1 in Es op. 2 en zijn Symfonie nr. 2 in la klein, op. 55.De jonge, wonderbaarlijk begaafde Camille Saint-Saëns (1835-1921), ging in 1848, op 13-jarige leeftijd, naar het Conservatorium van Parijs. Daar ontdekte hij de symfonieën van de grote Duitse en Oostenrijkse componisten en begon hij al snel het genre zelf uit te proberen. De Symfonie in A dateert uit deze periode en hoewel het hoogstwaarschijnlijk nooit tijdens zijn leven werd uitgevoerd, toonde het reeds ten volle zijn uitzonderlijk talent. Slechts een paar jaar later, in 1853, diende Saint-Saëns zijn tweede poging om een symfonie te schrijven in, bij een van de concertverenigingen van de hoofdstad. De symfonie nr. 1 in Es, geprezen door Berlioz en Gounod, werd geaccepteerd voor uitvoering en kort daarna gepubliceerd als het opus 2 van de componist. Klassiek van vorm, was het reeds een voorbeeld van de typische duidelijkheid van Saint-Saëns, met de lyriek kenmerkend in de twee centrale bewegingen.Tegen het einde van de jaren ’50, was Saint-Saëns ondanks zijn jeugdige leeftijd, al een gevestigde waarde. Naast zijn activiteit als virtuoos pianist, werd hij benoemd tot organist van La Madeleine in Parijs. Hij componeerde zijn Tweede symfonie in la klein in een heel korte tijd, van juli tot september 1859. De orkestratie is transparant en de eerste beweging bevat, wat heel ongewoon was, een driestemmige fuga. Beknopt en constant inventief, met een finale die doet denken aan de tarantella in Mendelssohns ‘Italiaanse’ symfonie, week het werk sterk af van de Weense modellen die hij zo bewonderde.De monumentale en kleurrijke klanken van het orgel en het symfonieorkest passen perfect samen op deze prachtige opname. De majestueuze orgelakkoorden aan het begin van de laatste beweging van de 3de symfonie (Symphonie No. 3 “avec orgue”) van Saint-Saëns uit 1886, hebben de muziek vanaf het moment van de première tot een publiekslieveling gemaakt. Saint-Saëns componeerde de symfonie in opdracht van de Royal Philharmonic Society in Londen, ter gelegenheid van hun 73ste seizoen en droeg het meesterwerk op aan zijn net overleden vriend, Franz Liszt. Het thema dat door de hele symfonie heen klinkt en vooral in het Maestoso (in majeur) plechtig en breed naar voor komt, is afgeleid van de Gregoriaanse Dies Irae melodie. De première was in 1887 door het Orchestre de la Société des concerts du Conservatoire o.l.v. Jules Garcin. Organist in de finale was Saint-Saëns zelf. In zijn Symfonie nr. 3 in do klein, op. 78, slaagde Saint-Saëns erin het orgel te integreren in het muzikaal weefsel van een symfonisch werk. Jean-Jacques Kantorow (foto), geboren in Cannes in 1945, begon zijn studie aan het conservatorium van Nice en studeerde in Parijs. Daar won hij in 1960 en 1963 de eerste prijzen voor viool en kamermuziek. Hij won vervolgens als violist o.a. de gouden medaille op de Carl Flesh wedstrijd en de Paganini Wedstrijd in Genua. In de jaren ‘70 begon zijn internationale carrière. Hij werd concertmeester van het Orkest van Parijs en van het Nederlands Kamerorkest. Hij richtte met de altist Vladimir Mendelssohn en cellist Herre-Jan Stegenga het Trio Ludwig op, en daarna met celliste Mari Fujiwara het Mozart String Trio. Hij nam als violist met zijn Stradivariusviool, “ex-Leopold Auer” uit 1699, het belangrijkste repertoire op o.l.v. Emmanuel Krivine. Daarmee won hij o.a. de “Grand Prix du Disque” en de “Grand Prix de l’Académie Franz Liszt”. Van 2004 tot 2008 was hij dirigent van het Spaans Orquesta Ciudad de Granada. In december 2011 werd Jean-Jacques Kantorow benoemd tot dirigent van het Symfonieorkest van Orleans na het overlijden van Jean-Marc Cochereau.Saint-Saëns Symphonies Nos. 1 & 2 and in A Major Orchestre Philharmonique Royal de Liège Jean-Jacques Kantorow cd BIS2460Saint-Saëns Symphony No. 3 ‘Organ’ & ‘Urbs Roma’ Thierry Escaich, organ, Orchestre Philharmonique Royal de Liège / Jean-Jacques Kantorow cd BIS2470