Chopin, Études, Op. 25 & 4 Scherzi, door Beatrice Rana (piano), op het label Warner Classics. Schitterend!

De Italiaanse pianiste, Beatrice Rana (°1993), geboren in Copertino in het meest zuidelijke deel van de hiel van de laars, in een familie van musici, begon op 4-jarige leeftijd met piano studeren en maakte haar orkestdebuut op 9-jarige! leeftijd met de uitvoering van het klavierconcert in fa klein van Bach. Ontdek hier hoe ze Chopin speelt! De cd verschijnt op 24 september.De études op. 10, gecomponeerd tussen 1829 en 1832, werden gepubliceerd in 1833 in Frankrijk, Duitsland en Engeland en werden opgedragen aan Franz Liszt. De 12 etudes op. 25, gecomponeerd tussen 1832 en 1836, werden eveneens in Frankrijk, Duitsland en Engeland gepubliceerd in 1837, en werden opgedragen aan Marie d’Agoult. Drie afzonderlijke études, “Trois Nouvelles Études”, bedoeld voor de “Méthode des méthodes de piano” van Ignaz Moscheles en François-Joseph Fétis, gecomponeerd in 1839, verschenen zonder opusnummers in Duitsland en Frankrijk in 1840, en in Engeland in 1841.Beatrice Rana studeerde bij Arie Vardi aan de Hochschule für Musik in Hannover en bij Benedetto Lupo aan het Nino Rota Muziekconservatorium in Monopoli waar ze ook compositie studeerde bij Marco della Sciucca. Tijdens haar studie ontving ze op twaalfjarige leeftijd de prestigieuze beurs van het Italiaans ministerie van Onderwijs, Universiteit en Onderzoek voor haar groot en vroegrijp muzikale talent. Tegelijkertijd volgde ze masterclasses in Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten bij M. Beroff, A. Ciccolini, A. Jasinski, F. J. Thioillier, E. Virsaladze. De tweeëntwintigjarige Beatrice Rana wekte in de internationale klassieke muziekwereld reeds bewondering en interesse bij concertpresentatoren, dirigenten, critici en publiek. In juni 2013 won ze de 2de prijs en de publieksprijs op de prestigieuze Van Cliburn-competitie (foto) , waarmee ze een nieuw niveau bereikte in haar reeds veelbelovende carrière. Ze had nl. op 18-jarige leeftijd in 2011 al internationale aandacht getrokken toen ze de 1ste prijs op de Montreal International-competitie won.Beatrice is veelgevraagd als soliste in concertseries en op festivals over de hele wereld, zoals in de Tonhalle in Zürich, het Konzerthaus in Wenen, het Verbier-festival in Londen Wigmore Hall, Kennedy Center in Washington DC, Klavier Festival Ruhr, Ferrara Musica, Paris Auditorium du Louvre, La Roque d’Anthéron Festival, Radio-France Festival in Montpellier, Portland Piano Festival, Lied Center of Kansas, Società dei Concerti in Milaan, Lanaudière Festival, Toronto Summer Music, de Vancouver Recital Society, La Folle Journée in Nantes. In augustus 2015 maakte ze haar recitaldebuut op het Verbier Festival, ter vervanging van Mikhail Pletnev.Beatrice Rana speelde samen met grote internationale orkesten zoals Los Angeles Philharmonic in Walt Disney Hall, het Detroit Symphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, de Accademia di Santa-Cecilia, het Philadelphia Orchestra, de RAI Symphony Torino, de Dresdner Philharmonie, het Queensland Symphony Orchestra in Brisbane, de Filharmonica della Scala, de Maggio Musicale, met dirigenten onder wie Yannick Nézet-Seguin, Jun Märkl, Leonard Slatkin, Trevor Pinnock, Fabien Gabel, Fayçal Karoui, Miguel Harth-Bedoya, Andrès Orozco-Estrada, Susanna Mälkki, Antonio Pappano, Fabio Luisi en Zubin Mehta. Beatrice Rana werd in 2014 geselecteerd om op te treden op het Internationaal Muziekfestival van de Orpheum Foundation ter bevordering van jonge solisten in de Tonhalle in Zürich, met de Maggio Musicale Fiorentino o.l.v. Zubin Mehta.Beatrice ontving een indrukwekkend aantal eerste prijzen in nationale en internationale pianoconcoursen, zoals de Muzio Clementi-competitie, de internationale pianoconcurrentie van de Republiek San Marino en de Bang & Olufsen-pianoRAMA-competitie, en werd in 2010 uit 60 deelnemers geselecteerd als één van de zes pianisten die streden om de Arturo Benedetti Michelangeli-prijs. Ze is ondertussen een exclusieve opnamekunstenaar voor Warner Classics en in 2018 werd ze genomineerd voor de Classic Brit Awards in de categorie “Beste vrouwelijke artiest van het jaar” voor haar eveneens meesterlijke opname van Bachs Goldberg-variaties (foto).

Beatrice Rana Chopin Études Op.25 & 4 Scherzi Warner Classics 9029676424