“Icons – Identiteit in portretten”, een tentoonstelling in het Fries Museum, Leeuwarden, en een bijzonder mooie uitgave van Waanders.

In de tentoonstelling zijn de belangrijkste meesterwerken uit de collectie van de gerenommeerde National Portrait Gallery uit Londen te zien. Bij de tentoonstelling verschijnen een Nederlandstalig en een Engelstalig boek. De Nederlandse editie bevat vier extra werken uit de National Portrait Gallery en meer dan tien portretten uit de collectie van het Fries Museum. Dit boek met teksten van Rab Mcgibbon, Tanya Bentley en Marlies Stoter, en wel 150 illustraties, toont ruim honderd kunstwerken en bevat achtergrondverhalen over de vele historische en eigentijdse beroemdheden uit Icons.Al sinds de prehistorie zijn we gefascineerd door de menselijke beeltenis. Hoe zien we anderen en hoe willen we dat de ander ons ziet? Nog steeds zijn portretten van groot belang om status en zelfbeeld te (be)vestigen. “Icons” laat zien hoe meesters uit de westerse traditie uiting hebben gegeven aan die fascinatie door de eeuwen heen. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde en verlies. Maar, waarom blijven portretten fascineren? Misschien omdat ze ons verhalen vertellen over echte mensen uit vervlogen tijden of over eigentijdse sterren die we niet persoonlijk kennen maar door hun beeltenis toch dichterbij lijken. De sociale en psychologische functie van portretkunst worden in het boek onderzocht aan de hand van ruim honderd kunstwerken, waarvan het overgrote deel uit de fameuze Londense National Portrait Gallery. Met beroemde kunstenaars als Rubens, Van Dyck, Warhol, Marlene Dumas en Kensmil, en al even beroemde geportretteerden als ‘virgin queen’ Elizabeth I, William Shakespeare, Audrey Hepburn, David Beckham, Malala Yousafzai, Prinses Diana, Nelson Mandela, The Beatles en Margaret Thatcher, vertelt “Icons” een verhaal over roem, macht, identiteit, liefde en verdriet. En elk van hen heeft ons, dwars door tijd en ruimte heen, een eigen verhaal te vertellen.Met Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery komt de uitmuntende collectie (zelf)portretten voor een keer van Londen naar Nederland. Icons beslaat vijf eeuwen aan schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone internationale kunstenaars. Onder de reizende schilderijen is een spectaculair portret (foto) van Koningin Elizabeth I uit 1575. Oogverblindende kleding en juwelen symboliseren haar rijkdom en gezag. Ook een zelfportret van de gevierde hedendaagse kunstenaar David Hockney komt naar Leeuwarden. Zonder voorbereidende schetsen of fotografische referenties zette hij zichzelf rechtstreeks levensgroot op het doek. De tentoonstelling wordt aangevuld met diverse werken uit de verzameling van het Fries Museum, waar portretkunst een lange traditie kent en identiteit eveneens een belangrijk thema is. De toegevoegde werken illustreren de dwarsverbanden tussen de Engelse en de Friese collectie. Warm aanbevolen.

Tentoonstelling:

Van 10 september 2021 t/m 9 januari 2022 in het Fries Museum, LeeuwardenIcons – Identiteit in portretten 176 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 9789462623729