“Four Hands For France, Music for Piano Duet”, door Stephanie McCallum & Erin Helyard, 1853 Erard piano, op het label cd Toccata Classics.

Vierhandig piano spelen was zowel van belang voor de verspreiding van muziek in de 19de eeuw als ook een populaire, huiselijke activiteit. De Franse componisten die hier zijn opgenomen, omvatten die romantische eeuw, van de saloncharme van Chaminade en Massenet en de virtuositeit van Alkan, tot de onschuld van de stukken van Chausson, Benjamin Godard en Guy Ropartz.Stephanie McCallum, geboren in Sydney in 1956, studeerde bij Alexander Sverjensky en Gordon Watson aan het Sydney Conservatorium of Music. Na verdere studie bij Ronald Smith in het Verenigd Koninkrijk, gaf ze in 1982 een debuutconcert in de Wigmore Hall. In 1985 keerde ze terug naar Australië en werd een van de oprichters van de hedendaagse ensembles austraLYSIS en het Sydney Alpha Ensemble. Ze trad op als soliste met de meeste grote Australische symfonieorkesten en in ensembles met het Australian Chamber Orchestra , ELISION Ensemble en The Australia Ensemble. In een 1985 Wigmore Hall concert, gaf ze wat wordt beschouwd als de eerste volledige openbare uitvoering van Alkans Three Studies, op. 76 (voor de linkerhand, voor de rechterhand en voor de beide handen). In 2000 gaf ze de wereldpremière van Elena Kats-Chernin ’s Displaced Dances for Piano and Orchestra (dat voor haar was geschreven) met het Queensland Symphony Orchestra en voerde dit werk vervolgens uit met de Adelaide en Sydney Symphony Orchestras. Naast optreden en opnemen, blijft ze lesgeven aan het Sydney Conservatorium of Music als universitair hoofddocent piano. Stephanie McCallum heeft werken opgenomen van o.a. Satie, Ludwig van Beethoven, Charles-Valentin Alkan, Liszt, Schumann, Carl Maria von Weber, Albéric Magnard, Boulez en Iannis Xenakis.Erin Helyard is geprezen als een inspirerende dirigent, een virtuoze en expressieve uitvoerder op klavecimbel en pianoforte, en een lucide geleerde die gepassioneerd is door het bevorderen van het discours tussen musicologie en uitvoering. Erin studeerde af aan het Sydney Conservatorium of Music en behaalde de Universitaire Medaille. Hij voltooide zijn Masters in pianoforte-uitvoering en een doctoraat in de muziekwetenschap bij Tom Beghin aan de Schulich School of Music, McGill University, Montreal. Hij werd Westfield Concert Scholar (Cornell University) op pianoforte en van 2003 tot 2012, was hij een lid van het bekroond Ensemble, Caprice (Montreal). Als artistiek directeur en medeoprichter van de gevierde Pinchgut Opera en het Orchestra of the Antipodes (Sydney), creëerde hij nieuwe normen van uitmuntendheid in de historisch geïnformeerde uitvoeringen in Australië. De originele, Parijse Erard-piano uit 1853, waarop deze opname is gemaakt, combineert vanwege de rechte snaren, warmte met een belachtige helderheid, waardoor een verrassende verscheidenheid aan aantrekkelijke, expressieve texturen wordt geproduceerd.

Tracklist:Chausson: Sonatine No. 1 in G major for Piano Duet

  1. Gaîment
  2. Andante
  3. Finale

Sonatine No. 2 in D minor for Piano Duet

  1. Mouvement de marché
  2. Variations sur un thème danois
  3. Rondeau

Ropartz: 10 Petites pièces, Pour Gaud

No. 1, Andante

No. 2, Lento

No. 3, Allegretto

10 Petites pièces, Sons de cloches

No. 4, L’angelus

No. 5, Le glas

No. 6, Cloches du soir

Petites Pièces

No. 7, Choral

No. 8, Tristesse

No. 9, Intimité

No. 10, Par les champsMassenet: Suite for Piano Duet, Op. 11

No. 1, Andante

No. 2, Allegretto quasi allegro

No. 3, Andante

excerpt,Alkan: Cello Sonata, Op. 47 Finale alla saltarella (Arr. for Piano 4 Hands)Chaminade: Pièces romantiques (6), Op. 55

No. 1, Primavera

No. 3, Idylle arabe

No. 4, Sérénade d’automneGodard: Morceaux (2), Op. 137

No. 1, Pastorale mélancolique

No. 2, Marché villageoiseFour Hands for France Music for Piano Duet by Alkan, Chaminade, Chausson, Godard, Massenet Ropartz Stephanie McCallum and Erin Helyard, 1853 Erard piano cd Toccata Classics TOCN 0007