World Premiere Recording van “Johann Strauss II, Waldmeister”, door het Sofia Philharmonic Orchestra o.l.v. Dario Salvi, op het label Naxos. Een heerlijke ontdekking. Niet te missen!

Johann Strauss’ “Waldmeister”, een operette in drie akten, op een libretto van Gustav Davis (1856-1951) en Max Kalbeck (1850-1921), werd voor het eerst opgevoerd op 4 december 1895 in het Theater an der Wien. Hoewel ze niet zo populair was als bv. de geniale “Die Fledermaus” (1874) en de al even geniale, “Der Zigeunerbaron” (1885), werden er toch maar 88! opvoeringen gegeven en werd het zeer bewonderd door… Johannes Brahms, een vriend van Strauss. Op de openingsavond was ook de vooraanstaande criticus, Eduard Hanslick, aanwezig, die het nieuw werk prees door te stellen, “Mozarts gouden klank, regeert in het orkest van Strauss”!Johann Strauss jr.’s magnifieke, maar helaas, voorlaatste operette, “Waldmeister”, (“Göttin der Vernunft” uit 1897, was zijn laatste), (Strauss overleed 2 jaar later), met een hilarisch, kostelijk verhaal over de identiteitsverwisseling van een zogenaamde “molenaar”, onder invloed van witte (Moezel) wijn (het verhaal speelt zich af in Saksen, de regio met de beste Duitse, witte wijnen!) met “Lievevrouwebedstro” (Maitrank of meiwijn), in een typische “Maibowle”, (“Waldmeister” in het Duits), in contrast met zogenaamd geneeskrachtige thee…De operette bevat zoals altijd bij Strauss, levendige, aanstekelijke en onberispelijk georkestreerde muziek, met verschillende stukken die later beroemd zouden worden, zoals de wals, “Trau, schau, wem” en de Schnellpolka, “Klipp-Klapp-Galopp”. De wals “Trau, schau, wem!” (“Pas op wie u vertrouwt!”), op. 463, werd opgedragen aan de portretschilder (“Malerfürst”), Franz von Lenbach (1836-1904). Deze wals, gebaseerd op melodieën uit de operette “Waldmeister”, wordt daarom ook wel de “Waldmeister Walzer” genoemd.Andere hoogtepunten uit zijn operette, die Strauss later bewerkte tot een instrumentale Polka-française en een Polka-Mazurka, zijn “Herrjemineh” en “Liebe und Ehe” (“Die Liebe kommt, die Liebe geht beginnt. Die Ehe kommt, die Ehe bleibt”), en de mars, “Es war so wunderschön”, samen met “Nun hören Sie” als Trio. Deze werden alle, meestal in de Goldene Saal van de Musikverein in Wenen, in première gespeeld o.l.v. de jongste broer van Johann Strauss jr., Eduard (1835-1916) (foto).Vocale hoogtepunten zijn o.a. het Lied, “Im Walde, wo die Buchen rauschen” (Botho), het Ensemble, “Wir sind brave Müllersknechte” (koor, Pauline, Botho), de Finale van de 1ste akte, “Du Müller in fein” (koor, Tymoleon, Pauline, Erasmus, Botho, Erich, Jeanne), het Terzett, “Herein! Nun ja, herein!” (Pauline, Heffele, Danner), het Ensemble met de Arietta, “Wir gratuliren dem jungen Paar” (koor, Malwine, Tymoleon, Freda, Botho), de Finale van de 2de akte, “Du Müllerin fein” (Botho, Pauline, Jeanne, koor, Erasmus, Tymoleon, Freda, Malwine, Heffele, Danner), het Ensemble (Septet) “Wir stehen in Sachsen” (Pauline, Erasmus, Freda, Jeanne, Malwine, Botho, Tymoleon, Heffele), en de Finale van de 3de akte, “Trau’, schau’, wem” (Pauline, Freda, Jeanne, Malwine, Botho, Tymoleon, koor). Warm aanbevolen.De Italiaanse dirigent en arrangeur, Dario Salvia (°1975), uit Brescia, is de oprichter van het uitzonderlijk “Imperial Vienna Orchestra” in Norwich, het orkest waarmee hij als een “Lifetime Honorary Member of the Johann Strauss Society of Great Britain”, op oorspronkelijke instrumenten en in de oorspronkelijke bezetting, de dansmuziek van de leden van de Strauss familie, speelt. Niet te missen! Hij is daarnaast gastdirigent en partner van het Metamorphosis Chamber Orchestra in New York en eerste gastdirigent van het Concert Operetta Theater in Philadelphia. In Juni 2018 maakte hij zijn debuut in Carnegie Hall in het Lincoln Center in New York City met Mozarts “Le Nozze di Figaro” en Humperdincks “Hänsel und Gretel”.Het Sofia Filharmonisch Orkest met nu 110 musici, werd opgericht in 1928. De eerste dirigent was Sacha Popov (1928-1956) en de huidige dirigent is Nayden Todorov (°1974), gevormd en beïnvloed door o.a. Karl Österreicher en Mendi Rodan. De Sofia Philharmonic omvat het National Philharmonic Orchestra, National Philharmonic Choir, genaamd naar Svetoslav Obretenov, het “Sofia” kwartet en het “Quarto” kwartet, en de vocale ensembles, “Bella Voce” en” Impresia”! De thuisbasis van het orkest is het Concert Complex “Bulgarije”. Het omvat een grote concertzaal “Bulgarije”, een kamermuziekzaal, de studio “Music” en de kunstgalerie “Bulgarije”.Rolverdeling:

Chrisof Heffele, Amtshauptmann: Robert Davidson (bas-bariton)

Malwine, zijn vrouw:Dorothe Ingenfeld (alt)

Freda, hun dochter: Annika Egert (sopraan)

Erasmus friedrich Müller, professor botanica: Friedemann Büttner (tenorbuffo)

Tymoleon von Gerius, Oberforstrat en Direktor der Forstakademie: Noah Schaul (tenor)

Pauline Garlandt, zangeres van de Dresdense opera: Martina Bortolotti von Haderburg (sopraan/soubrette)

Jeanne, Kammerzofe (dienstmeisje), haar vriendin: Andrea Chudak (sopraan)

Botho von Wendt, een jonge edelman: Daniel Schliewa (tenor) Johann Strauss II Waldmeister Sofia Philharmonic Orchestra, Dario Salvi 2 cd Naxos 8660489-90

https://www.stretto.be/2021/05/18/johann-strauss-ii-ritter-pasman-o-l-v-heinz-wallberg-op-het-label-orfeo-een-live-opname-vanuit-wenen-uit-1975-heerlijk/