Peter Rehwinkel, “Amalia, de plicht roept”, uitgegeven door Prometheus. Boeiend, verrijkend en heel interessant.

Peter Rehwinkel, de burgemeester van Bergen, schreef het boek over prinses Amalia in aanloop naar haar 18de verjaardag op 7 december. Dan zal er nl. heel wat veranderen voor de oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima. De kroonprinses zal steeds meer officiële verplichtingen krijgen en maakt zich dan ook langzaam klaar voor haar plicht als troonopvolger. In het boek behandelt Peter Rehwinkel allerlei staatsrechtelijke vragen die tot dit belangrijk onderwerp behoren.Als Prinses van Oranje, speelde Amalia van Solms (1602-1675), gravin van Braunfels, een opmerkelijke en belangrijke rol in de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden, zowel op internationaal staatkundig als op cultureel gebied. Ook de eerste vrouw van prins Hendrik (1820-1879), een broer van koning Willem III, heette Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach. Door haar werd het fröbelonderwijs ingevoerd. Tot aan 30 april 2013, de dag van de abdicatie van Amalia’s oma Beatrix en inhulding van haar vader Willem-Alexander, kende Nederland nog geen Prinses van Oranje. In 1530, viel de titel “Prins van Oranje” in handen van het hoofd van de Nassau’s. Sinds 1815, is de titulatuur weggelegd voor de eerste troonopvolger binnen die familie. De huidige Prinses Amalia, eigenl. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, viert dit jaar haar 18de verjaardag. Er gaat veel voor haar veranderen. De plicht roept en de onbezorgdheid van haar jeugd is voorbij.Hoewel het Nederlands staatshoofd anders dan bijvoorbeeld in België, niet de opperbevelhebber is van het leger, houdt Rehwinkel er rekening mee dat ook prinses Amalia na haar studietijd, in actieve militaire dienst zou kunnen gaan. Voor iedere Nederlander is het bijzonder om meerderjarig te worden. Maar wat betekent dit bij een kroonprinses? De term ‘kroonprinses’ bestaat in Nederland feitelijk niet, want in Nederland is er geen kroning van het staatshoofd, maar een inhuldiging. Amalia moet haar vader opvolgen, maar kan ze eronderuit? Peter Rehwinkel behandelt deze en andere staats rechtelijke vragen. Vast en zeker gaat Amalia in de komende jaren studeren. Volgens de Oranjes mag ze nu nog van het leven genieten, want ‘Later kan het niet meer.’

Het Nederlands koningshuis ligt/lag onder vuur. Amalia heeft vanaf haar achttiende, recht op een wettelijke ‘uitkering’ van jaarlijks ruim € 1,6 miljoen. Op 10 juni 2021 slaagde ze cum laude voor haar VWO-eindexamen. De dag na haar eindexamenuitslag maakte ze weliswaar bekend tijdens haar studententijd, af te zien van haar uitkering die ze zou krijgen vanaf haar achttiende verjaardag. Een gewoon salaris is voor een jonge prinses meer dan genoeg. Een kijkje achter de schermen, bv. bij de Raad van State, laat zien wat er van Amalia na haar achttiende wordt gevraagd. Nu al zijn degenen die de prinses meemaken, van haar onder de indruk. ‘We hoeven niet te twijfelen aan de présence van onze toekomstige koningin.’ Zo klinkt het. Maar, welke keuzes kan Amalia maken, ook bij het kiezen van een partner?

Amalia heeft, net als de andere leden van de koninklijke familie, haar eigen accounts op sociale media. Ze was/is onder schuilnamen actief op platforms als Instagram en TikTok, maar Rehwinkel benadert haar en haar troonopvolging, vooral vanuit staatsrechtelijk en historisch perspectief. Amalia staat immers in een lange traditie van troonopvolgers, van de latere Willem II, via prins Willem Nicolaas, die vroeg overleed en nooit koning werd, en diens halfzus Wilhelmina, tot vader Willem-Alexander. Dankzij zijn netwerk in Den Haag sprak Peter Rehwinkel veel voormalige en huidige politici, o.a. Mark Rutte en de Oud-thesaurier (geldbewaarder) Joop Baars, en hij ontmoette Herman Tjeenk Willink, vertrouweling van de familie en peetoom van Amalia, die wel eens pannenkoeken voor de prinses bakte en met haar en haar zusjes naar de kermis ging. Zo schetst Rehwinkel op meer momenten een beeld van Amalia’s leven. Naast Herman Tjeenk Willink, toenmalig vicepresident van de Raad van State, zijn de peters en meters van Amalia, de Zweedse kroonprinses Victoria, Máxima’s jeugdvriendin Samantha van Welderen barones Rengers-Deane, prins Constantijn, Martin Zorreguieta, en Marc ter Haar. Boeiend en bijzonder interessant. Zeker lezen!Peter Rehwinkel (°1965) (PvdA) was lid van de Tweede en Eerste Kamer der Staten-Generaal, burgemeester van Naarden en Groningen en waarnemend burgemeester van Zaltbommel en Bergen N-H. Hij is gepromoveerd in het staatsrecht en schreef reeds verschillende boeken. Door de media wordt hij regelmatig om staatsrechtelijk commentaar gevraagd.Peter Rehwinkel Amalia, de plicht roept 292 bladz. geïllustreerd uitg. Prometheus EAN 9789044648362

https://www.stretto.be/2021/08/20/arend-van-dam-de-droom-van-amalia-van-hofdame-tot-prinses-van-oranje-een-origineel-historisch-verhaal-met-sprookjesachtige-illustraties-van-marijke-klompmaker-mooi-uitgegeven-doo/