Arend van Dam, “De droom van Amalia, Van hofdame tot Prinses van Oranje”, een origineel, historisch verhaal met sprookjesachtige illustraties van Marijke Klompmaker, mooi uitgegeven door Van Holkema & Warendorf.

Als Prinses van Oranje speelde Amalia van Solms (1602-1675), gravin van Braunfels, een opmerkelijke en belangrijke rol in de geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden, zowel op internationaal staatkundig als op cultureel gebied. Ontdek in dit boek haar levensverhaal, verteld en geïllustreerd voor…kinderen!In 1621 kwam Amalia van Solms (foto), een gravin uit het hof van de koningin van Bohemen, bij toeval in Nederland terecht. Ze kon haar geluk niet op als ze ten huwelijk gevraagd werd door Frederik Hendrik van Oranje-Nassau. Niet alleen was haar leven in armoede voorbij, haar nieuw leven als prinses paste haar perfect. Algauw schudde Amalia het stadhouderlijk hof wakker. Ze liet paleizen bouwen, legde een grote kunstverzameling aan en ontving belangrijke buitenlandse gasten, en ze begon aan haar grootste levenswerk, het regelen van de huwelijken van haar kinderen, in de hoop dat zij nooit de armoede zouden meemaken die ze zelf had gekend.Graaf Johann Albrecht I zu Solms-Braunfels, (foto) “Großhofmeister“ van Frederik V van de Palts vluchtte na de Slag op de Witte Berg met zijn familie en hele hofhouding van Schloss Braunfels (foto’s) aan de Lahn, naar Nederland. Zijn dochter Amalia van Solms, gravin van Braunfels, trouwde daar in 1625 met de zoon van Willem van Oranje, Frederik Hendrik van Oranje, de latere Stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en een rechtstreekse voorvader van de huidige koning Willem-Alexander der Nederlanden. Op 18-jarige leeftijd kwam zij als hofdame van Elizabeth Stuart, Pfalzgräfin-Kurfürstin Elisabeth von der Pfalz, de echtgenote van Frederik V van de Palts, de ‘winterkoning’ van Bohemen en volle neef van de stadhouder, naar Den Haag. Hier leerde zij Frederik Hendrik (foto) kennen, wiens achternicht zij was. Zij trad in 1625 met hem in het huwelijk. Frederik Hendriks halfbroer Maurits had dit nl. op zijn sterfbed aan hem gevraagd, anders zou hij niet van Maurits erven.Uit hun huwelijk werden negen kinderen geboren, o.a. de stadhouder Willem II van Oranje (1626-1650) (foto), die huwde met Maria Stuart en Louise Henriëtte van Nassau (1627-1667) (foto), die huwde met de grote keurvorst en hertog van Pruisen, Friedrich Wilhelm I von Brandenburg (foto), die de fundamenten legde voor de omvorming van het hertogdom Pruisen naar het roemrijk koninkrijk. Zijn landhuis in Caputh (foto’s) aan de Schwielowsee, nu in de Landkreis Potsdam-Mittelmark in Brandenburg, was versierd met 7.500 Delfts blauwe tegels. Na het overlijden van Luise Henriëtte, huwde de keurvorst in 1668, met Dorothea van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (1636-1689), de weduwe van hertog Christiaan Lodewijk van Brunswijk-Lüneburg. De periode van zijn (eerste schoonmoeder), Amelia, kende de bouw van een aantal paleizen, waaronder Huis Honselaarsdijk, het paleis in Rijswijk, Huis ten Bosch en aanzienlijke verbouwingen aan het Oude Hof in het Noordeinde, het kasteel van Buren en het Hof van Solms in Oirschot.In “De droom van Amalia” beschrijft Arend van Dam in 40 meeslepende, naar het leven van Amalia, chronologisch geordende, filmische scènes met fictieve dialogen, het verhaal van een vrouw die precies wist wie ze was, een echte prinses. Arend van Dam neemt u mee naar het prachtig Slot Braunfels in 1613 en Slot Heidelberg in 1615, gaat met u van Heidelberg naar Praag in 1619, en vertelt haar aankomst in Nederland, meer bepaald in Delft, in 1621. U volgt Amalia naar Den Haag in 1623, hij beschrijft het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag, (1624), waarna Paleis Honselaarsdijk in 1643 en Paleis Ter Nieuwborg in Rijswijk, in 1652, volgen. Een bijzonder originele voorstelling van en kennismaking met één van de belangrijkste figuren uit Nederlands geschiedenis, teder geïllustreerd door Marijke Klompmaker. Een aanrader.De Nederlandse schrijver, Arend van Dam (°1953), is vooral bekend vanwege zijn kinderboeken. Voor hij schrijver werd volgde hij een opleiding maatschappelijk werker aan de Sociale Academie in Baarn. Daarna werkte hij bij de drugshulpverlening in Utrecht, en later werkte hij in gevangenissen. Lange tijd woonde Van Dam in Veenendaal, daarna een tijd in Harlingen, en tegenwoordig in Breda. Hij begon pas met schrijven toen hij op zijn 28ste vader werd. Zijn eerste boek “Een beetje zwanger” uit 1983 was bedoeld als handleiding voor vaders. Dit was meteen een groot succes, het boek wordt nog altijd goed verkocht. Door het plezier in het schrijven en zijn succes zorgde ervoor dat er niet veel later meer boeken volgde. In 1989 verscheen het eerste kinderboek van zijn hand, Oliebollen en Vuurwerk, nadien verschenen een hele hoop kinderboeken. Van Dams boeken zijn ook bekend in het buitenland. De zevendelige reeks “Liefste papa van de hele wereld”, is vertaald in het Chinees. Van deze serie werden in China al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. De reeks “Met papa mee…” is zowel in het Chinees als in het Deens vertaald.Marijke Klompmaker, illustrator van kinderboeken in Groningen, heeft al tientallen boeken en tijdschriften geïllustreerd in Nederland en België. Ze tekent voor zowel kinderen als volwassenen. Het leukste van illustreren vindt zij: de lezer verrassen, een nét iets andere invalshoek kiezen, als het kan met een beetje humor en fantasie die zij in illustraties voor kinderen kwijt kan.Arend van Dam De droom van Amalia, Van hofdame tot Prinses van Oranje 208 bladz. geïllustreerd uitg. Van Holkema & Warendorf ISBN 978 90 00 37885 2

https://www.stretto.be/2021/10/03/peter-rehwinkel-amalia-de-plicht-roept-uitgegeven-door-prometheus-boeiend-verteld-en-heel-interessant/