Sir Malcolm Arnold, “Complete Symphonies and Dances”, door de Ireland National Symphony, Queensland Symphony, o.l.v. Andrew Penny. 6 cd’s op het label Naxos. Niet te missen!

Andrew Penny’s Complete Symphonies and Dances van Sir Malcolm Arnold, opgenomen in aanwezigheid van de componist, zijn al lang standaard opnames. Sir Malcolm Arnold, geboren in 1921, vestigde zich al snel als een vloeiende en veelzijdige componist, en een briljante orkestrator. Zijn muziek was rijk aan melodie en typisch helder van structuur en schriftuur, maar er waren vaak ook tekenen van zijn complexe muzikale persoonlijkheid en dramatische spanningen. Naast zijn 9 magnifieke symfonieën, bevat de box ook Arnolds English Dances op. 27 & 33, de Four Cornish Dances, op. 91, de Four Irish Dances op. 126, en zijn Four Welsh Dances, op. 138.De Engelse componist Malcolm Arnold (1921-2006) maakte zijn vroege carrière als trompettist, voornamelijk bij het London Philharmonic Orchestra. Vanaf 1948 concentreerde hij zich op zijn werk als componist. Daaruit bleek zijn grondige kennis van het orkest, in een kleurrijke, lyrische stijl, die tonaal was en vaak veel aantrekkelijker voor een breder publiek, dan gebruikelijk was in de hedendaagse muziek. Sir Malcolm Arnold (foto’s) was één van de meest begaafde Britse componisten van zijn generatie. Zijn muziek communiceert rechtstreeks met luisteraars door zijn ritmische vitaliteit en briljante orkestratie, met melodieën die welsprekend, gedenkwaardig en pakkend zijn. Arnolds productie overspant zijn lang creatief leven en omvat negen symfonieën als kern, maar varieert ook van de populaire ouverture Tam O’Shanter en de lyrische English Dances tot filmmuziek, diep persoonlijke kamermuziek en concerti, gecomponeerd voor vooraanstaande muzikale collega’s.Malcolm Arnold componeerde een groot aantal filmmuziek, waaronder de muziek voor “The Bridge on the River Kwai” van David Lean en “The Inn of the Sixth Happiness”, een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1958, van Mark Robson, gebaseerd op de biografie, “The Small Woman” (1957), van de Engelse, protestantse zendelinge, Gladys Aylward (1902-1970) in China. Voor de “River Quai-March”, gecomponeerd als tegenhanger van de gefloten, “Colonel Bogey March”, van Major Frederick Joseph Ricketts (1881-1945), kreeg Arnold in 1958, een Oscar. De 9 schitterende symfonieën van Arnold, gecomponeerd tussen 1949 en 1986, hebben niet altijd de aandacht gekregen die ze verdienen, hoewel ze een belangrijk onderdeel van zijn oeuvre vormden. Meer gespeeld zijn de komische ouverture, “Beckus the Dandipratt”, en de ouverture, “Tam O’Shanter”.Hij componeerde ook concerti voor verschillende instrumenten, waaronder voor blokfluit, hoorn, twee voor fluit, twee voor klarinet, een concerto voor orgel, en een concerto voor twee violen en strijkers, gecomponeerd voor Yehudi Menuhin en zijn Argentijnse leerling, Alberto Lysy (1935-2009). De kamermuziek van Malcolm Arnold zorgt voor interessante en aantrekkelijke toevoegingen aan met name het blazersrepertoire, waaronder de hier opgenomen “Three Shanties” voor blaaskwartet. Een reeks fantasieën voor verschillende solo-blaasinstrumenten, voor gitaar en voor harp, demonstreren zijn technische beheersing van instrumentale middelen. Hij droeg ook twee vioolsonates en een pianotrio bij aan de kamermuziek, als onderdeel van een rijk en gevarieerd oeuvre. Malcolm Arnold werd in 1970 benoemd tot Doctor Honoris Causa in de Muziek aan de universiteit van Exeter en werd geridderd in 1993. De dansen zijn luchtig, levendig en parmantig, maar de negen symfonieën verkennen de donkere kant van de componist en schetsen een beeld van zijn privé ‘reis door de hel’ terwijl hij worstelde met fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Het zijn meesterwerken die een blijvende aantrekkingskracht uitoefenen en herhaaldelijk luisteren stimuleren.Andrew Penny (°1952), uit het mooie Kingston upon Hull in Yorkshire, studeerde af aan het Royal Northern College of Music. Als postdoctoraal studeerde hij bij Sir Charles Groves. Sinds 1982 is hij muzikaal leider van het Hull Philharmonic Orchestra. In november 1999 regisseerde hij twee uitvoeringen van Gustav Mahler’s Symfonie nr. 8 (Symphonie der Tausend) als onderdeel van de millenniumvieringen in Hull. Hij werd benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE) in de Birthday Honours 2014 voor diensten op het gebied van muziek.Sir Malcolm Arnold Complete Symphonies and Dances Ireland National Symphony, Queensland Symphony, A. Penny 6 cd Naxos 8.506041