“Les Frères Morozov”, een film van Elisabeth Kapnist & Christian Dumais Lvowski. Een schitterende dvd uitgave van BelAir classiques.

Deze dvd biedt een spannende inkijk in de Russische Belle Époque en de fantastische collectie van Mikhail en Ivan Morozov vol impressionistische meesterwerken, het onderwerp van een magistrale, monumentale tentoonstelling in de Fondation Louis Vuitton. Curator is Anne Baldassari, algemeen conservator erfgoed.

De kunst ontsnapte niet aan de omwenteling van de bolsjewistische revolutie. Lenin nationaliseerde bv. de grote privécollecties, waaronder die van de broers, Michail en Ivan Morozov. Iets meer dan twintig jaar hadden deze Moskovische mecenassen, miljardairs in de textielindustrie, een adembenemende verzameling kunstwerken opgebouwd met meesterwerken van Monet, Renoir, Cézanne, van Gogh, Matisse, Picasso, Gauguin, Bonnard, Serov en Vroubel. Deze film vertelt het verhaal van deze familie met flamboyante persoonlijkheden, grote spelers in de artistieke moderniteit, en dat van hun fantastische collectie.

In Moskou waren in het begin van de 20 ste eeuw twee verzamelaars van eigentijdse, West-Europese kunst, Sergej Sjtsjoekin en Ivan Morozov. In hun omgeving werden beiden beschouwd als excentriekeling omdat zij in Moskou, Franse kunst verzamelden, meer bepaald werken van impressionisten, postimpressionisten en fauvisten. De aangeschafte werken waren niet alleen eigentijds, maar ook zeer omstreden. Beide verzamelaars wilden hiermee de Russische schilders nieuwe wegen laten bewandelen. Sjtsjoekin en Morozov begonnen met impressionisten (o.a. Claude Monet) en via Paul Cézanne en Vincent van Gogh, kwamen zij tot de fauvisten, met wie zij in Parijs contact opnamen. Morozov was een voorzichtiger verzamelaar dan Sjtsjoekin. Hij concentreerde zich op een beperkt aantal kunstenaars uit impressionisme en postimpressionisme, maar kocht wel werken van grote klasse. Zijn favoriet was Cézanne. Hij reisde regelmatig naar Parijs, waar hij kunstenaars bezocht en zijn doeken kocht bij kunsthandelaren, onder wie Ambroise Vollard en Paul Durand-Ruel.

Van 22 september 2021 tot 22 februari 2022 brengt de tentoonstelling in Parijs, meer dan 200! meesterwerken van moderne Franse en Russische kunst van de Moskovische broers, Mikhail Abramovich Morozov (1870-1903) en Ivan Abramovich Morozov (1871-1921) samen. The Morozov Collection wordt voor het eerst buiten Rusland gepresenteerd en brengt belangrijke werken van Cézanne, Gauguin, Van Gogh, Renoir, Monet, Bonnard, Denis, Matisse, Derain en Picasso samen met emblematische kunstenaars van de Russische avant-garde, zoals Vroubel, Malevich, Repin, Larionov, Serov. De tentoonstelling, bedacht door Anne Baldassari, algemeen curator, zet deze set in een originele museografie, die alle ruimtes van de Louis Vuitton Foundation in beslag neemt. Dit evenement, het tweede deel van het groot evenement Icons of Modern Art, wordt georganiseerd in samenwerking met het Staatsmuseum de Hermitage (Sint-Petersburg), het Pushkin Staatsmuseum voor Schone Kunsten (Moskou) en de Staats Tretyakov Gallery (Moskou). Na de tentoonstelling van de Shchoukine-collectie in de Louis Vuitton Foundation in 2016/2017, vormt de Morozov-collectie een ander belangrijk historisch gedeelte, gewijd is aan de grote Russische verzamelaars van het begin van de 20ste eeuw. Niet te missen!Regie: Elisabeth Kapnist

Distributie: Arcadès

Referentie : BAC185

Code : 3760115301856

Duur : 52 min.

Taal : Frans / Engels

Beeld : kleur, 16/9, NTSC

Klank : PCM 2.0Les Frères Morozov Mécènes et Collectionneurs The story of a Russian Collection Un film d’Elisabeth Kapnist & Christian Dumais Lvowski dvd BelAir classiques BAc 185