“Purcell, Birthday Odes for Queen Mary”, door The King’s Consort, op het label Vivat. Meesterlijk!

Henry Purcell en de meerderheid van de Britten waren dol op Queen Mary, die samen met William, King James op de troon verving toen hij naar het continent vluchtte. Londense muzikanten slaakten een collectieve zucht van verlichting bij de Glorious Revolution en Purcell componeerde zes meesterlijke Odes ter ere van de verjaardag van de nieuwe koningin. Ontdek op deze uitstekende, nieuwe opname van The King’s Consort, hét vocaal en instrumentaal ensemble van wereldklasse, Purcells “Arise my Muse” (1690), “Love’s goddess sure” (1692) en “Celebrate this festival” (1693).Henry Purcell (1659-1695) (foto) profileerde zich vooral als een componist van vocale muziek. Hij componeerde odes, ‘welcome songs’, anthems, liederen voor huiselijk gebruik, zowel religieus als wereldlijk, éénstemmig en meerstemmig, en toneelmuziek. Purcell werd een populair componist van welkomstliederen voor vorstelijke personen en van lofzangen of odes, waarvan de eerste, “Welcome, Viceregent of the Mighty King”, reeds in 1680 gecomponeerd. Hij componeerde in 1685 ook een ode voor de kroning van James II, “My Heart is Inditing”, en bespeelde het orgel tijdens de kroning van Willem en Mary in 1689.Na hun veelgeprezen opname van Purcell Royal Odes (een finalist van de Gramophone Awards 2021), verzamelde The King’s Consort nog eens drie van Purcells beste odes, geschreven om de verjaardag van Queen Mary te vieren. Purcells odes voor Queen Mary tonen hem op zijn best. Een glorieuze opeenvolging van ouvertures, koren, aria’s en heerlijke ritornelli getuigt van verbazingwekkende verbeeldingskracht en vindingrijkheid. Maar, hoewel openlijk feestelijk, ligt nooit ver onder de oppervlakte het gevoel van melancholie dat het kenmerk was van Purcells grootste muziek. “Arise my Muse” (1690), “Love’s godin sure” (1692) en “Celebrate this festival” (1693) behoren tot zijn beste werken. Al meer dan drie decennia staat TKC wereldwijd bekend om zijn uitvoeringen van de muziek van Henry Purcell. In 1988 nam TKC zijn eerste cd op met Purcells odes: die baanbrekende serie werd gevolgd door complete series van de religieuze muziek en de seculiere songs, en veranderde de perceptie van Purcell in de muzikale wereld. Sindsdien is er nauwelijks een jaar geweest dat de odes niet in de concertprogramma’s van TKC zijn verschenen. Het is muziek die door de aderen van het ensemble stroomt.Een uitstekend team van solisten, onder leiding van Carolyn Sampson, Iestyn Davies, Charles Daniels en Matthew Brook, omvatte een lid van het ensemble dat deelnam aan die eerste opname, naast anderen die deze werken al twintig jaar met TKC uitvoeren. Aan de andere kant waren drie van de zangers nog niet eens geboren toen TKC voor het eerst Purcell-odes opnam. Een overtreffend instrumentaal ensemble leverde een al even uitmuntende bijdragen. De opname werd gemaakt in de ruime omgeving van de recent gerestaureerde Fairfield Halls, waar de warme, heldere akoestiek, perfect is voor deze magistrale muziek. De uitgebreide presentatie leest u in een 52 pagina’s tellend, bijbehorend boekje met substantiële informatie in drie talen, samen met de gezongen teksten en sessiefoto’s. Niet te missen!De 8 leden van The King’s Consort zijn Carolyn Sampson en Emily Owen, sopraan, Iestyn Davies en Hugh Cutting, contratenor, Charles Daniels en David de Winter, tenor, en Matthew Brook bas en Edward Grint, bas. Robert King is nog steeds de dirigent.Purcell Birthday Odes for Queen Mary cd Vivat 122

https://www.stretto.be/2021/03/14/purcell-royal-odes-door-the-kings-consort-o-l-v-robert-king-op-het-label-vivat-magistraal/