“Jan Ladislav Dussek, Complete Original Works for Piano Four-Hands”, door Duo Pleyel, op het label Linn. Een ontdekking!

Het Duo Pleyel volgt hun alom aanbevolen Schubert-debuut cd op met muziek van de ten onrechte verwaarloosde componist, Jan Ladislav Dussek. Richard Egarr en Alexandra Nepomnyashchaya presenteren nl. zijn complete originele werken voor vierhandig piano, een ouverture, 3 fuga’s en 3 sonates, en een duo.Dussek (foto) is nu vooral bekend door zijn leerstukken voor piano, hoewel hij een veelzijdige en veelomvattende componist was. Hij was populair in zijn tijd, maar ging vergezeld van een vleugje schandaal waarmee hij het continent doorkruiste, een gebied van Sint-Petersburg tot Londen, toen hij de revolutie, het bankroet, beschuldigingen van opruiing en zelfs zijn vrouw en dochter ontvluchtte. Jan Ladislav Dussek werd geboren in Tschaslau (nu Čáslav), aan de oude weg tussen Praag en Wenen, in een familie van musici. Zijn vader was nl. cantor en een bekend organist. Hij begon op zijn vijfde met pianospelen en op negenjarige leeftijd componeerde hij reeds een mis. Na 1778 verbleef hij achtereenvolgens bij de stadhouder in Den Haag, in dienst van de Nederlandse graaf Männer. Hij begon een concertcarrière en publiceerde zijn eerste werken. In Hamburg perfectioneerde hij zich bij Carl Philipp Emanuel Bach die hem aanmoedigde om zijn nieuwe ideeën in de praktijk te brengen. In 1783 was hij in St. Petersburg, waar hij de bescherming genoot van Prins Radziwill. Hij bereikte Parijs in 1786, langs Berlijn, Mainz, Kassel, Frankfurt. Tijdens zijn verblijf in Parijs studeerde hij bij de pianiste en componiste Hélène de Montgeroult (1764-1836) (foto).Hij verliet Frankrijk in 1789, tijdens de Franse Revolutie om zijn toevlucht te zoeken in Engeland, en speelde er voor het eerst in de Hanover Square Rooms in juni 1789. Tijdens de jaren 1790 werden zijn werken samen met die van Joseph Haydn vaak gespeeld, met name tijdens de Salomon concerten in Londen. Hij was bekend met Viotti, Clementi, Cramer en Dragonetti en werkte ook samen met John Broadwood, een pianobouwer om het ontwerp te verbeteren. In 1792 trouwde hij met de Schotse zangeres, pianist, harpiste en componiste, Sophia Corri, en stichtte een uitgeverij met haar vader, Domenico Corri, een gerenommeerde professor zang. In 1799 stond het huis echter op de rand van het faillissement. Om de gevangenis te ontlopen vluchtte Dussek terug naar Hamburg, waarbij hij vrouw en kinderen achterliet. Hij werkte er in dienst van prins Louis Ferdinand van Pruisen (1804-06). In 1802 speelde hij in zijn geboorteplaats Praag en vervolgens was hij in dienst van Prins Isenburg (1806-1807), alvorens terug te keren naar Parijs om er zijn dagen te eindigen in Saint-Germain-en-Laye, lijdend aan jicht, waar hij overleed. Dussek, een vooruitstrevende, vroege romantische componist, creëerde een innovatieve pianomuziekstijl die werd gekenmerkt door een harmonische rijkdom en intense emotionele expressiviteit, die ten volle tot zijn recht komt.Tracklist:

Grand Overture in C Major, Op. 32 C. 144

Fuga in D Major, Op. 64 No. 1 C. 227

Sonata in C Major, Op. 67 No. 1 C. 230

Fuga in G Minor, Op. 64 No. 2 C. 228

Sonata in F Major, Op. 67 No. 2 C. 231

Fuga in F Major, Op. 64 No. 3 C. 229

Sonata in B Flat Major, Op. 67 No. 3 C. 232

Duo à quatre mains in C Major “Grande Sonate”, Op. 48 (C. 186)Jan Ladislav Dussek Complete Original Works for Piano Four-Hands Duo Pleyel Alexandra Nepomnyashchaya Richard Egarr cd Linn CKD 642

https://www.stretto.be/2021/01/07/jan-ladislav-dussek-messe-solemnelle-door-het-choir-of-the-aam-en-academy-of-ancient-music-o-l-v-richard-egarr-op-het-label-aam-records-een-ontdekking/