“Monumentaal, De wereldgeschiedenis in 168 Monumenten”, een prachtuitgave van Lannoo.

In de loop van vele eeuwen heeft de mensheid architectonische meesterwerken achtergelaten die getuigen van tijdperken en heersers, van smaak en tijdgeest. Het boek, “Monumentaal”, brengt zo maar eventjes 168! gebedshuizen, tempels, kastelen en paleizen, muren en torens samen, uit meer dan 10.000 jaar architectuurgeschiedenis, een visueel verbluffende reis doorheen alle tijdperken en stijlen van architectuur. Het iriserend lichtspel in gotische maaswerkramen, de aangrijpende eenvoud van een cisterciënzerabdij, de versleten trappen van een Maya-piramide, kerkgewelven die naar de hemel reiken, de gedetailleerde reliëfs van Indiase tempels, gebouwen raken ons, beschermen ons, zijn plaatsen voor toewijding en gebed, voor politiek discours en voor artistieke ontwikkeling.Indrukwekkende, religieuze gebouwen zoals de Hagia Sophia in Istanboel, de Münster in Ulm, de kathedraal van Albi of de Mariakerk van Krakau, prachtige residenties zoals het kasteel van Versailles, de Verboden Stad in Peking, de kastelen van Neuschwanstein en  van Schönbrunn, steden van de Inca’s en de Maya’s, torenhoge torens zoals de Burj Khalifa of Tokyo Skytree, deze en vele andere mijlpalen in architectuur en techniek, ongelooflijk weelderige, imposante en unieke structuren, staan samen in dit boek.U hoeft echt geen deskundige of architect te zijn om van dit indrukwekkend boek te genieten en om het steeds weer te doorbladeren. Het boek is chronologisch opgezet. Wie had bijvoorbeeld gedacht dat op hetzelfde moment dat de Romeinen de politiek bespraken op het Forum Romanum, het leven bloeide in de Mexicaanse stad Teotihuacán? Of dat de Grote Moskee van Djenné en de St. Patrick’s Cathedral in Dublin, beide aan het einde van de 12de eeuw werden gebouwd? En dat in de 21ste eeuw, vooral in China, operahuizen zoals deze in Dubai en Zhuhai, als paddenstoelen uit de grond schieten?In dit prachtig geïllustreerd boek worden de zorgvuldig geselecteerde meesterwerken, gepresenteerd in buitengewoon mooie foto’s, voorzien van korte en bondige teksten met interessante feiten over hun geschiedenis. Niet te missen!Monumentaal De wereldgeschiedenis in 168 Monumenten 352 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo 9789401476829