Erik Petersson, “Koningen, Een wereldgeschiedenis”, nu in het Nederlands. Een meesterwerk, uitgegeven door Alfabet Uitgevers.

De monarchie was in de geschiedenis van Europa, tot de 20ste eeuw, de dominante regeringsvorm. In zijn boek, “Koningen”, neemt Erik Petersson u op een meesterlijke wijze mee op reis door de tijd, van het tijdperk van koningen en keizerinnen, sultans, farao’s, shoguns, koninginnen en tsaren, tot de democratische samenleving van vandaag.“Je staat er misschien niet bij stil hoe internationaal vertakt de koningshuizen nog steeds zijn”, schrijft Petersson. “De Europese vorsten zijn allemaal aan elkaar verwant. Koningin Margaretha II van Denemarken is via haar vaderskant, familie van koning Harald V van Noorwegen, van koning Constantijn II van Griekenland, van koningin Sofia van Spanje en van de erfgenaam van de Britse troon, prins Charles.”In het boek leest u o.a. over Minoïsche en Myceense koningen, vazalkoninkrijken, Engelse, Zweedse, Franse, Noorse en Indische koningen, Chinese, Duitse, Byzantijnse en Russische keizers, afgewisseld met raadsheren, godinnen, hofdichters en ministers, aartshertogen en historici, filosofen, schrijvers en generaals. “In het middeleeuwse Constantinopel”, zo lezen we, “ontmoeten we een jonge, ambitieuze sultan, die met hulp van zijn smid, een einde maakte aan de politieke orde van zijn tijd. We komen een sultane tegen die vanaf haar eiland in de Nijl regeerde met een nieuwe vorm van loyaliteit en we vergezellen Theudebert I, die een groot deel van het zesde-eeuwse Europa overheerste. Aan de hand van talloze verhalen leren we tijdloze lessen over leiderschap, de menselijke psyche en de werking van macht.”“We ontmoeten Nicolaas II, de laatste tsaar”, zo lezen we verder, “die zijn gezin bij elkaar probeert te houden. We treffen de revolutionair Pavel Ivanovitsj Pestel en horen honderd jaar voor de val van het tsaristisch rijk, de kreten van de jonge soldaten op het plein in Sint-Petersburg. In Peking ontmoeten we keizerin Cixi, die in de strijd tussen monarchie en parlementarisme, als een ware meester in bedachtzame machtsuitoefening van kant wisselt. Zij weet zich te handhaven, in tegenstelling tot de machthebbers in Rusland en Centraal-Europa. Een halve eeuw eerder mislukt de Franse julimonarchie van Lodewijk Filips, met de nederlaag voor het liberalisme en het parlement als gevolg. Vernieuwing stuit op stagnatie. In Pruisen wordt de rede bedreigd door overheidscontrole op de universiteiten. In Groot-Brittannië verliest George III de helft van zijn imperium.”Petersson beschrijft wat er gebeurt als macht in handen van een individu ligt – een bestuursvorm met een slechte reputatie, maar hij laat ook zien hoe die duizenden jaren alleenheerschappij leidden tot de grootste verworvenheid van de 20ste eeuw: onze hedendaagse democratie. “Koningen. Een wereldgeschiedenis” is een reis terug, door Europa, Afrika, China, India, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, op zoek naar de fundamenten voor de macht van autocratische heersers. Want, waarom viel de ene keizer terwijl de andere stond, en wat voedde de wortels van de wereldorde die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen?Dit is een briljant en erudiet geschreven verhaal over verraad en meedogenloosheid, psychologie, machtsspelletjes en doofpotten, maar ook over moed, onmogelijke opofferingen, hoop en briljante vernieuwing. Petersson stelt eeuwige vragen die meer dan 5000 jaar teruggaan en rechtstreeks teruggaan naar de structuur van de moderne wereld en naar het hart van de menselijke ervaring. Een meesterwerk! “Kungar: en världshistoria” werd vertaald door Marit Kramer en Lucy Pijttersen.

Erik Petersson, PhD (°1985) is een Zweedse historicus van de nieuwe generatie en een geliefd auteur. Zijn eerdere boeken, o.a. “Den skoningslöse: en biografi över Karl IX”, “Furste av Norden: Kristian Tyrann”, “Maktspelerskan: drottning Kristinas revolt” en “Drottning utan land” gaan over de machtsstrijd in de 16de – en 17de eeuw. Hij schrijft in verschillende kranten, is een gewaardeerde stem op podcasts en radio, en een onderzoeker naar de oorsprong en vorming van de vroegmoderne samenleving. Zijn nieuw boek “Koningen. Een wereldgeschiedenis” is zijn achtste titel, met cruciale inzichten in de aard van macht en soeverein bestuur.

Erik Petersson Koningen Een wereldgeschiedenis 432 bladz. Alfabet Uitgevers EAN 9789021340616