“Festive Trumpets for Christmas”, door Matthias Höfs & Ensemble, op het label Berlin Classics. Magnifiek!

Als er iets niet mag ontbreken met Kerstmis, dan zijn het wel feestelijke klanken en sfeervolle melodieën. “Festive Trumpets for Christmas” is het nieuwe kerstalbum van Matthias Höfs, waarop de trompettist samen met zijn koperensemble en de organist, Christian Schmitt, een gevarieerd programma presenteert. De instrumenten klinken triomfantelijk, met fijne, schitterende nuances die de pracht van Kerstmis uitmaken. Op de cd staat werk van Albinoni, Händel, Vivaldi, Morales en Samuel Scheidt, maar ook bewerkingen van Peter Lawrence, Nikolaus Herman en Matthias Höfs zelf.Matthias Höfs treedt op met verschillende bezettingen, nu eens met een trompetkwartet, dan weer met hoorn, trombone en tuba of fagot, klavecimbel en orgel. Zo worden de verschillende karakters van de instrumenten en hun klankrijkdom uitstekend weergegeven en zo ontstaat een sfeer van ontroerende intimiteit, van concentratie op de kern van de kerstboodschap, een kind is voor ons geboren.Het dynamisch bereik van de musici en hun tonale rijkdom zijn verrassend. Met stille dempers wedijveren zij met het pianissimo van strijkers, maar anderzijds kunnen zij zonder microfoons in open lucht spelen. “Koperblazers zijn enorm veelzijdig,” zegt Höfs. “In de kerk komen trombonekoren samen voor feestelijke diensten. Voor wereldlijke vieringen hebben we fanfares en big bands. Muziek voor koper bereikt een groot publiek.” Als geen ander instrument staat de trompet daarbij voor de stralende gebaren van de kerstmuziek. Kerstmis is ondenkbaar zonder zijn glans en uitstraling, die elk jaar opnieuw de Blijde Boodschap verkondigen.Het gaat Höfs erom de specifiek Duitse traditie over te brengen, zowel in sonisch als stilistisch opzicht. “In tijden van globalisering, waarin alles gericht is op internationale uitwisseling, wil ik helpen deze geluidstraditie en -cultuur in stand te houden.” Het programma weerspiegelt deze wens. Zo laat hij de kamermuzikale kant van de trompet zien in zijn bewerkingen van baroksonates van Albinoni en Händel.Ook de Canzon Cornetto van Samuel Scheidt voor vier trompetten en de beroemde advents- en kerstliederen “Maria durch ein ‘Dornwald”, “Es kommt ein Schiff, geladen” en “Lobt Gott, ihr Christen, alle gleich”, gearrangeerd door Peter Laurens, staan op het programma. In 2020 gaf Matthias Höfs Erik Morales de opdracht om “The North Star Suite” te produceren, die hier voor het eerst werd opgenomen. Hij schrijft: “Het stuk zou niet louter een bewerking van Bachs meesterwerk moeten zijn, het zou eerder de grootsheid van zijn muziek op een nieuwe, creatieve manier moeten verheerlijken.” De koorzetting van de melodie Tochter Zion uit Joshua en Judas Maccabaeus, werd gecomponeerd door Händel in Londen in 1747. In 1826, verscheen de tekst van Friedrich Heinrich Ranke en werd de melodie een adventslied. In 1797 componeerde Beethoven twaalf variaties op het thema, oorspronkelijk voor cello en piano. De solisten zijn Matthias Höfs, trompet, Tillmann Höfs, hoorn, João Martinho, trombone en Christian Schmidt, orgel. Magnifiek!

Tracklist:

Händel/Beethoven: Tochter Zion (Thema und Variationen für Blechbläserensemble) (bearb. von Matthias Höfs)

Händel: Sonate Für Flöte Und Basso Continuo F-Dur Op. 1 Nr. 11 Hwv 369 (Bearb. Von Matthias Höfs & Christian Schmitt voor trompet en orgel)

Maria durch ein Dornwald ging (bearb. für Blechbläsersextett von Peter Lawrence)

Vivaldi: Triosonate für 2 Trompeten, Fagott und Cembalo g-moll RV 103 (bearb. von Matthias Höfs)Nikolaus Herman: Lobt Gott, ihr Christen alle gleich (bearb. für Blechbläsersextett von Peter Lawrence)

Samuel Scheidt: Canzon Cornetto a 4 (bearb. von Matthias Höfs)

Albinoni: Sonate F-Dur op. 6 Nr. 5 (bearb. von Matthias Höfs und Christian Schmitt voor trompet en orgel)

Es kommt ein Schiff geladen (bearb. für Blechbläsersextett von Peter Lawrence)

Erik Morales: The North Star Suite (nach Bachs Weihnachtsoratorium) (für Trompetenensemble)

Festive Trumpets for Christmas Matthias Höfs & Ensemble Christian Schmidt Hans Gansch cd Berlin Classics 0301802BC

https://www.stretto.be/2020/10/19/the-trumpets-of-matthias-hofs-op-het-label-berlin-classics-glans-en-schittering-van-koper/