“The Trumpets of Matthias Höfs”, op het label Berlin Classics. Glans en schittering van koper!

Trompettist Matthias Höfs geeft op zijn nieuwe cd, “The Trumpets of Matthias Höfs”, een inkijk in zijn eigen privétrompetcollectie. In de loop van zijn carrière heeft hij nl. niet alleen een groot aantal moderne trompetten verzameld, maar ook historische modellen, deze gedeeltelijk gereconstrueerd, en zelfs geavanceerde nieuwe constructiemethoden ontwikkeld. Op 6-jarige leeftijd koos Matthias Höfs (°1965) (foto)  uit Lübeck, voor de trompet, niet echt omdat het zo mooi klonk, maar, “omdat het zo mooi blonk”. Hij ontving zijn opleiding eerst van de Lübeckse trompettist, Herbert Schmidt-Kärner, en vervolgens van prof. Peter Kallensee aan de Universiteit voor Muziek en Theater in Hamburg en van prof. Konradin Groth, van 1974 tot 1998, de eerste trompettist van de Berliner Philharmoniker in  het befaamd Karajan-tijdperk, aan de Karajan Academie van de Berliner Philharmoniker. Op 18-jarige leeftijd werd hij eerste trompettist van het Hamburgs Filharmonisch Staatsorkest, waar hij 16 jaar lang genoot van de fascinerende wereld van opera. Tegelijkertijd werd Höfs lid van het German Brass Ensemble (foto), waarmee hij wereldwijd succes had. Sinds het eerste concert van het ensemble in 1985, schrijft hij voor zichzelf en zijn collega’s, knappe arrangementen, die de koperwereld op een vernieuwende, duurzame en genre overschrijdende manier inspireren. Met zijn muzikale pioniersgeest breidt Matthias Höfs voortdurend de horizon van zijn instrument uit, hetzij door de nauwe samenwerking met componisten, hetzij als een ‘ambassadeur van de trompet ‘in zijn geboorteland, Sleeswijk-Holstein, of door zijn samenwerking met de instrumentenbouwers, Max en Heinrich Thein. Als professor aan de Universiteit voor Muziek en Theater in Hamburg en aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, brengt Matthias Höfs zijn passie voor zijn instrument ook over op zijn studenten. Naast zijn uitgebreide concertactiviteiten als solist en kamermusicus, heeft Matthias Höfs tot dusver talrijke solo-cd’s opgenomen en meer dan 20 cd-opnames met German Brass. In oktober 2016 ontving German Brass de ECHO Klassik.Op de cd staat werk van Händel en Haydn, Alexander Glazoenov (foto) en Verdi, Ravel en Alessandro Marcello (1684-1750, Nikos Skalkottas (1904-1949), André Jolivet (1905-1974) en Wolf Kerschek (°1969). De uitvoerders zijn Concerto Köln, German Brass, Virtuosi di Praga (Jolivet), Hamburg Philharmonic Soloists, Anaëlle Tourret (Ravel), Wolfgang Watzinger, piano (Skalkottas), en Yorck Felix Speer, bas (Händel). De cd verschijnt op 30 oktober.

Matthias Höfs bezit meer dan 30 trompetten. Elk instrument ontwikkelde hij en optimaliseerde hij samen met de in Bremen gevestigde instrumentenrestaurateur,  Thein Brass. Zijn nieuwe cd “The Trumpets of Matthias Höfs” geeft een schitterend sonoor beeld van deze collectie, van de baroktrompet tot de cornet en de bugel. “Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de gigantische verscheidenheid aan trompetinstrumenten”, vertelt Matthias Höfs. “Er is nauwelijks een instrument dat zo veelzijdig is in klank en expressie, gecombineerd met dit enorme dynamische bereik en mogelijkheden.” “We proberen altijd”, zo vervolgt hij, “de intonatie te verbeteren en de klankeigenschappen van een grote verscheidenheid aan materialen en legeringen te testen, om de instrumenten nog gemakkelijker te bespelen. Elke keer is het als Kerstmis voor mij als het instrument fris en glanzend is voor de eerste, aankomende concerten. Voor mij is het een geluk dat ik deze mogelijkheden heb. Als componisten er ook in geïnteresseerd zijn en voor speciale instrumenten componeren, is dat fantastisch!”Het openingsstuk van de cd en daarmee Höfs geschiedenis van de trompet, liggen in de barok, in Händels beroemdste trompetaria “The Trumpet Shall Sound” uit “Messiah”, gezongen door Yorck Felix Speer (foto). Ondanks de weinige natuurtonen van de baroktrompet, creëerde Händel hier een schitterend, samenhangend muzikaal geheel. Daarnaast schittert Matthias Höfs op een zeldzame, historische ventieltrompet, in Haydns subliem Trompetconcerto. Hij wordt daarbij begeleid door Concerto Köln. Höfs laat ook de bijzondere eigenschappen van de cornet horen in een arrangement van Glazoenovs “Albumblatt” uit 1899, en laat met zijn collega’s van German Brass, met wie hij al decennia de wereld rondtoert, de Thebaanse Herautentrompet klinken in de wereldberoemde “Triomfmars” uit Verdi’s “Aïda”  Samen met “German Brass” bespeelt hij ook de piccolo-ventieltrompet, die beroep doet op de behendigheid van de speler om de melodieën te versieren. De unieke combinatie van harp en discanthoorn, (de latere piccolotrompet in “Penny Lane” van de Beatles), wordt gepresenteerd in Matthias Höfs arrangement voor trompet en harp, van Ravels “Pavane pour une infante défunte”, met Anaëlle Tourret (foto), de jonge maar briljante solo harpiste van het NDR Elbphilharmonie Orchester in Hamburg. Hier wordt Ravels klankconcept op briljante wijze, een melancholische miniatuur.

Op de cd staan ook drie werken uit de 20ste eeuw. Skalkottas’ ‘Concertino voor trompet en piano (1941-1943), en André Jolivets Concertino voor trompet, piano en strijkers uit 1948, benutten de mogelijkheden van de moderne trompet ten volle. Wolf Kerscheks “Poem for Matthias” uit 2008, voor bugel, jazztrio en strijkkwartet, waarvan de kalme melodieën verrijkt worden met expressieve jazzelementen die de zachte elementen van de bugel naar voren brengen, vormen de afsluiting van zijn opwindend en gevarieerde programma.

Tracklist :

Handel: The trumpet shall sound (from Messiah)

Haydn: Trumpet Concerto in E flat major, Hob. VIIe:1

Glazunov: Albumleaf for trumpet & piano

Verdi: Grand March from Aida

Ravel: Pavane pour une infante défunte

Marcello : Adagio from Oboe Concerto in D minor

Skalkottas: Concertino for Trumpet & Piano

Jolivet: Concertino for Trumpet, String Orchestra and Piano (1948)

Kerschek: Poem for Matthias for Flugelhorn, Jazz Trio and String Quartet

Concertagenda :

28.10.2020     Keitum (Sylt) – St. Severin, Alexander Iwanow (Orgel)

08.11.2020     Gailingen am Hochrhein – Hochrheinhalle, Alexander Krichel (Klavier)

05.12.2020     Schwäbisch Gmünd – Schönblick mit German Brass

06.12.2020     Merzig – Stadthalle mit German Brass

12.12.2020     Aarau (CH) – Kultur & Kongresshaus mit German Brass13.12.2020     Freiburg – Konzerthaus mit German Brass

25.12.2020     Berlin – Konzerthaus, Christian Schmitt (Orgel)

30.12.2020     Hamburg – St. Michaelis, Jörg Endebrock (Orgel)

31.12.2020     Hamburg – St. Michaelis, Jörg Endebrock (Orgel)

03.01.2021     Marnach (LU) – Cube mit German Brass

09.01.2021     Ludwigsburg – Forum mit German Brass

15.01.2021     Moskau (RUS) – Konzertsaal Sarjadje, Nationales Philharmonisches Orchester RusslandThe Trumpets of Matthias Höfs cd Berlin Classics 0301600BC

https://www.stretto.be/2021/11/17/festive-trumpets-for-christmas-door-matthias-hofs-ensemble-op-het-label-berlin-classics-magnifiek/

https://www.stretto.be/2018/09/19/german-brass-celebrating-wagner-de-mooiste-koperen-bruiloft-aller-tijden-op-berlin-classics-fenomenaal/

https://www.stretto.be/2018/12/12/trompettist-matthias-hofs-speelt-schitterend-telemann-en-brengt-met-zijn-koperen-ensembles-diverse-componisten-tot-leven-uitgaven-van-berlin-classics/