“German Brass celebrating Wagner”, de mooiste koperen bruiloft aller tijden op Berlin Classics. Grandioos! Fenomenaal!

Het koperensemble “German Brass” bestaande uit de allerbeste musici van de leidende orkesten in Duitsland, inclusief uit Bayreuth, wordt terecht beschouwd als één van ’s werelds beste. Wanneer de tien virtuoze leden van German Brass hun goud glimmende, bronstige hoorns, trombones, trompetten en tuba’s uitpakken, en zich over Wagner buigen, is het feest. Indrukwekkend!

Als het om het Duits blazersensemble “German Brass” gaat, dat reeds sinds het midden van de jaren ‘70 voor muzikale sensatie zorgt, weet men dat men zich hier aan het allerbeste mag verwachten. Hun onnavolgbare klank heeft hen immers beroemd gemaakt. Het is een kamermuziekensemble met tien koperblazers, een groep met het geluidspotentieel van een machtig orgel, een symfonieorkest of een bigband, met een sonore visie die de Duitse koperblazers hebben bereikt met de muzikale elegantie die hun eigen is. De speciale arrangementen van German Brass hebben hen tot uitvinders van een verfijnd klankidioom gemaakt dat hun uniek handelsmerk is geworden. Composities voor orgel en symfonische werken uit het klassieke veld inspireren de koperblazers, maar ook jazz standerds of Zuid-Amerikaanse muziek, bieden een gelijke aantrekkingskracht en de uitdaging om het palet van klankkleuren uit te breiden. Nu brachten ze een cd uit met arrangementen van composities van Richard Wagner.

Al 40 jaar schrijft het Duits ensemble geschiedenis. Met hun virtuositeit, hun briljante muzikaliteit en hun eigen charme hebben ze met hun volumineuze klank, de muzikale kopercultuur doorslaggevend beïnvloed. Het feit dat German Brass een succesverhaal is, is niet alleen zichtbaar door zijn vele uitverkochte tournees in heel Europa, maar ook door de ECHO Classic Award 2016 voor “Bach on Brass”. De klank van het ensemble lijkt hier op deze nieuwe cd zo dicht bij de luisteraar, dat het effectief de indruk geeft van de klank van een groots, feestelijk en uitbundig Wagner Festival.

De uitgave van deze cd met muziek gearrangeerd, gespeeld en opgenomen met totale overgave en toewijding, is een heel speciale gebeurtenis. De musici van German Brass slagen er briljant in om de complexe timbres van Wagners gemengde klanken op hun koperen instrumenten weer te geven. Dit komt zowel door hun virtuositeit als door de schitterende, creatieve arrangementen van hun artistiek leider, de trompettist, Matthias Höfs (°1965) uit Lübeck (foto).

Op hun cd staan Act II: Entrance of the Guests en Act III: Introduction, “Tannhauser’s Pilgrimage” uit “Tannhäuser”, Act III: Ride of the Valkyries uit “Die Walküre”, Act III: Selig wie die Sonne uit “Die Meistersinger von Nurnberg”, Act II: Spinnerlied  uit “Der fliegende Holländer” , Act I: Transformation Music uit “Parsifal”, Act III: Prelude, Act II: Zug Zum Munster en Act III: Reitermarsche uit “Lohengrin”, nr. 3.” Im Treibhaus” uit de “Wesendonck-Lieder, 5 Gedichte fur eine Frauenstimme”, en de Polonaise in D, op. 2. De cd werd opgenomen in de Stadtkirche in Schwaigern (Baden-Württemberg/Heilbronn). Dit is één van de mooiste en origineelste Wagner opnamen, ooit gemaakt. Dit is fantastisch, dit is fenomenaal, dit is grandioos! Niet te missen!

German Brass celebrating Wagner cd Berlin Classics 0300533BC

https://www.stretto.be/2020/10/19/the-trumpets-of-matthias-hofs-op-het-label-berlin-classics-glans-en-schittering-van-koper/