Trompettist Matthias Höfs speelt schitterend Telemann en brengt met zijn koperen ensembles, diverse componisten tot leven. Uitgaven van Berlin Classics

Wanneer een uitstekende trompettist zoals Matthias Höfs, trompetconcerti van Telemann met de Duitse Kammerphilharmonie Bremen opneemt, mag u zich aan iets bijzonders verwachten. Brengt hij daarnaast studenten en oud-studenten van hen samen om te musiceren, klinkt het koper als nooit te voren. 

Als Hamburgse musicus heeft Matthias Höfs (°1965) een speciale band met Georg Philipp Telemann. Telemann was een succesvol operacomponist bij de Hamburger “Oper am Gänsemarkt”, hij was “Director Musices” en leidde de muziek van de vijf hoofdkerken van Hamburg. Telemann werd op 25 juni 2017 op zijn 250ste verjaardag, gehuldigd als één van de grootste barokcomponisten naast Bach en Händel. Hoewel afkomstig uit Lübeck, speelde Matthias Höfs 16 jaar lang in het Hamburgs Filharmonisch Orkest en geniet hij als solist wereldwijd de beste reputatie. Op zijn nieuwe cd geeft de Duitse “Startrompeter” dan ook opnieuw het beste van zichzelf.

Matthias Höfs kent de veelzijdigheid van Telemann. Het feit dat in het oeuvre van de muzikale duizendpoot de trompet een belangrijke rol heeft gespeeld en hij drie trompetconcerti heeft gecomponeerd, is weliswaar niet zo bekend. De prachtige solo trompetpartijen in de werken van Bach, Händel en Vivaldi, zoals in Bachs Kerstoratorium en in zijn h-moll Messe, of in Händels Messiah, daarentegen wel. Onder deze barokcomponisten neemt Telemann nochtans een speciale positie in, want Bach noch Händel hebben drie soloconcerti aan de trompet gewijd. Matthias Höfs noemt ze overigens de mooiste die hij kent. Naast de trompetconcerti van Telemann presenteert hij op zijn nieuwe cd ook arrangementen van drie kamermuziekwerken, nl. Telemanns Hobosonate, TWV 41: G6 in een arrangement voor trompet en Basso Continuo, een Fluitsonate en zijn Sonate (Sinfonia) in D, TWV 44:1. Met de Duitse Kammerphilharmonie Bremen heeft de trompettist hier de ideale, muzikale partner gevonden.

De impuls voor de andere, unieke cd, was eigenlijk het besef van een gemis. “Er zijn in de hele muziekliteratuur zeer weinig werken waarin men deze geconcentreerde klank kan ervaren”, aldus Matthias Höfs, één van Duitslands meest gerenommeerde trompetvirtuozen.

Matthias Höfs bracht daarom huidige en voormalige van zijn studenten van de Universiteit van Hamburg samen. Zij en andere metgezellen en vrienden die nu verspreid, in grote Duitse orkesten spelen, vormden zo doende bijna een muzikale reünie. Matthias Höfs vormde met hen diverse ensembles, met composities die u anders zelden of nooit hoort, van Janáčeks “Sokol Fanfare” uit zijn Sinfonietta, Strauss’ “Festmusik der Stadt Wien” (voor 10 trompetten, zeven trombones, twee tuba’s en pauken) over twee fanfares van Stravinsky tot “Sinfonia & Caprice” van de Japanse componist, Itaru Sakais. Centraal staat Wolf Kerscheks  „The Trumpets Shall Sound“ voor solo trompet, negen trompetten en orkest, een grootschalig werk, afkomstig uit de jazz en filmmuziek, dat  Kerschek speciaal heeft gecomponeerd voor Matthias Höfs.

“Wanneer heb je ooit zoveel trompetten samen, vroeg Höfs zich af ? Je moet iets bedenken “, zei de componist Kerschek (°1969), die ook doceert aan de Universiteit van Hamburg voor muziek en drama. In zijn werk hoort men een verscheidenheid aan invloeden en benaderingen van de trompet. Zowel trompetsignalen als militaire fanfares, etherische klanken uit goddelijke hemelen, de muren van Jericho neerblazen, of trompetten bij het Laatste Oordeel, waren inspirerende uitgangspunten voor de componist, die in Matthias Höfs, de perfecte muzikale partner heeft gevonden.

“Het is een echte symbiose en het beste dat een componist kan overkomen. is een solist die verbeelding heeft en die nieuwsgierig is, die de wil heeft om nieuwe wegen in te slaan, en zijn eigen visie kan overbrengen. “Niet zonder reden werd aan talloze oud-studenten gevraagd om deel te nemen aan dit bijzonder project. “Het leuke aan deze productie is dat de verschillende generaties van de trompetklas van Matthias Höfs samenkomen. We hebben hetzelfde idee achter het maken van muziek en dan heb je het gevoel dat we allemaal van dezelfde school zijn “, vertelt Andre Schoch van de Berliner Philharmoniker.

Deze kleurrijke muzikale reünie door Matthias Höfs met huidige en voormalige studenten van zijn trompetklas op de HfMT Hamburg, illustreert niet alleen hoe ongelooflijk veelzijdig de trompet klinkt, maar ook hoe men het leven aan een conservatorium, vorm kan geven. Hij is een begenadigd solist en het ensemble inspireert de wereld met zijn energiek spel en buitengewone klank. Ronduit schitterend. Niet te missen!

Telemann Trompetenkonzerte Matthias Höfs Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen cd Berlin classics 2097898233

Mattias Höfs & Ensembles Kind of Gold Edel Germany GmbH/Berlin Classics  03011298C

https://www.stretto.be/2020/10/19/the-trumpets-of-matthias-hofs-op-het-label-berlin-classics-glans-en-schittering-van-koper/