“Romantische Weihnacht im Kölner Dom”, door de sopraan, Theresa Nelles en de organist, Winfried Bönig, een sfeervolle kerst cd op het label Aeolus.

De Dom in Keulen heeft twee hoofdorgels van de orgelbouwer Klais, het Querhausorgel uit 1949, en het Langhausorgel uit 1998. Beide orgels kunnen vanaf een gemeenschappelijk klavier (General-Spieltisch) bespeeld worden. Daarnaast heeft de kathedraal nog twee kleine orgels, het Marienorgel uit 1874 van Daniel Roetzel in de Marienkapelle, en een orgel van de firma Seifert in de sacramentskapel.De sopraan, Theresa Nelles, en de kathedraalorganist, Winfried Bönig, nodigen u uit voor een sfeervolle kerstnacht in de Dom van Keulen en brengen een divers programma met werken van de romantiek uit verschillende landen. De geweldige akoestiek van de Dom van Keulen werd op indrukwekkende wijze vastgelegd op deze audio CD. Op hun programma staat werk van Engelbert Humperdinck (1854-1921), Adolphe Adam (1803-1856), Gabriel Faure (1845-1924), Felix Alexandre Guilmant (1837-1911), Cesar Franck (1822-1890), Francois-Auguste Gevaert (1828-1908), Jean Hure (1877-1930), Hugo Wolf (1860-1903), Josef Rheinberger (1839-1901), Peter Cornelius (1824-1874), Edvard Grieg (1843-1907) en Max Reger (1873-1916).De Duitse sopraan, Theresa Nelles (°1982), geboren in Keulen, begon haar muzikale opleiding op zesjarige leeftijd in de zangschool van de Dom van Keulen onder de muziekdirecteur van de kathedraal Eberhard Metternich. Tijdens haar jarenlange koorlidmaatschap in het meisjeskoor van de Dom van Keulen onder Oliver Sperling ontving ze haar eerste solo opdrachten. Daarnaast bracht haar interesse voor jazz haar ertoe om zich aan te sluiten bij een jazzband. Na de middelbare school studeerde ze klassieke zang aan de muziekuniversiteit van Keulen bij Mechthild Georg en in Rome aan het Conservatorio Santa Cecilia. Ook volgde ze masterclasses bij o.a. Krisztina Laki , Kurt Widmer , Ingeborg Danz en bleef nauw samenwerken met Michaela Krämer in Düsseldorf. Met de geënsceneerde uitvoering van Bachs “Matthäus Passion” was de zangeres in 2019 voor het eerst te zien op het gerenommeerde Leipzig Bach Festival. Ondertussen is ze bekend als opera- , oratorium- , lied- en concertzangeres.Winfried Bönig (°1959), geboren in Bamberg, kreeg aanvankelijk orgellessen van de Bambergse kathedraalorganist, Wolfgang Wünsch. Vanaf 1978 studeerde hij orgel bij Franz Lehrndorfer aan de Musikhochschule in München. Daarna volgden een graad in dirigeren en een masterclass orgel. In 1992 doctoreerde hij in het vak musicologie aan de Universiteit van Augsburg met een proefschrift over “De cantates van Johann Caspar Simon: een bijdrage aan de geschiedenis van de protestantse kerkmuziek in 1740”. Van 1984 tot 1998 was Bönig organist en dirigent van de katholieke parochiekerk St. Josef in Memmingen in Beieren/Schwaben. Daar leidde hij uitvoeringen van missen met orkest en voerde hij alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, Max Reger en Olivier Messiaen in concertcycli uit.In 1995 werd hij bekroond met de Cultuurprijs van de stad Memmingen. Bönig is sinds 1998, professor aan de Universiteit voor Muziek en Dans van Keulen en sinds 2001, als opvolger van Clemens Ganz, kathedraalorganist van de Dom van Keulen. Naast het doceren en uitvoeren van de kathedraalliturgie, geeft hij concerten op de kathedraalorgels in binnen- en buitenland. De twaalf zomerorgel vieringen in de kathedraal behoren tot de bekendste en meest bezochte orgelconcertreeksen wereldwijd, waarvan er drie door Bönig zelf worden uitgevoerd, de andere door gerenommeerde gastorganisten. Onder Bönigs talrijke cd- opnames als organist en dirigent trokken die op de Keulse Domorgels en zijn eigen orgelbewerking van Bachs Goldbergvariaties bijzondere aandacht.Tracklist:

Engelbert Humperdinck: Weihnachten

Adolphe Adam: Cantique de Noel

Gabriel Faure: Pavane op. 50

Engelbert Humperdinck: Der Stern von Betlehem

Engelbert Humperdinck: Christkindleins Wiegenlied

Livre de Noels, op. 60 : Offertoire No. 2

Cesar Franck: Ave Maria

Francois-Auguste Gevaert: Entre le boeuf et l’ane gris

Jean Huré: Communion sur un NoelHugo Wolf: Schlafendes Jesuskind

Josef Rheinberger: Maria

Peter Cornelius: Christkind

Edvard Grieg: Weihnachts-Wiegenlied

Peter Cornelius: Die Könige

Peter Cornelius: Die Könige 2nd version

Gabriel Faure: Gavotte op. 112,3

Max Reger: Mariae Wiegenlied

Livre de Noels, op. 60 : Offertoire No. 3

Romantische Weihnacht im Kölner Dom cd Aeolus AE11271