“A Medieval Christmas, Hodie Christus Natus Est”, door The Boston Camerata o.l.v. Anne Azéma, op het label harmonia mundi. Subliem!

Gebruikmakend van een veelheid aan bronnen en met de liturgische Latijnse taal, vermengd met de Franse, Engelse, Italiaanse en Iberische volkstaal, Illustreren deze prachtige liederen, hymnen en processiemuziek, de verschillende manieren waarop de geboorte van Christus in de middeleeuwen werd gevierd.The Boston Camerata, onder leiding van Anne Azéma, kwam voor deze opname samen als een minimalistisch kwintet, een trio van drie zangeressen wordt begeleid door harp, viool, bellen en blaasinstrumenten. Op ontroerende wijze roepen de vijf musici nu alle tederheid, hoop en vreugde op van middeleeuwse kerstliederen. The Boston Camerata is een ensemble voor oude muziek uit Boston, Massachusetts. Het werd oorspronkelijk in 1954, opgericht door Narcissa Williamson, in het Museum of Fine Arts, Boston, als aanvulling op de muziekinstrumentencollectie van het museum. De Camerata werd in 1974 opgericht als een onafhankelijke non-profitorganisatie. Het werd van 1969 tot 2008 geleid door Joel Cohen (foto). Sinds 2008 is de in Frankrijk geboren zangeres en muziekwetenschapper Anne Azéma, de artistiek leider van het gezelschap. Azéma heeft met de Camerata verschillende nieuwe programma’s geproduceerd, met een repertoire dat acht eeuwen muziek omvat.  In 2011 was Camerata in residentie in Reims, waar ze vijf programma’s met middeleeuwse Franse muziek bijdroeg aan de viering van het 800-jarig jubileum van de kathedraal van Reims. Het ensemble was ook te zien in Parijs in het Palais de Chaillot in samenwerking met de Tero Saarinen Company uit Helsinki, (2014), in het Théatre de Ville tijdens het 60-jarig jubileumseizoen (2015), en bij La Philharmonie de Paris (2018). “The Night’s Tale”, Azéma’s innovatieve geënsceneerde productie rond een middeleeuws toernooi in Frankrijk, werd voor het eerst gepresenteerd in Frankrijk en Luxemburg in 2007. Het is sindsdien uitgevoerd in Boston met veel bijval in het voorjaar van 2016 en ging in 2020 op tournee in de VS. In 2017 en 2018 toerde de Camerata in Zwitserland, Nederland en Frankrijk en Canada en het Middenwesten van de VS, inclusief een reprise van de Play of Daniel, die eind 2014 voor het eerst aan het publiek in Boston werd gepresenteerd. De opnames van de Camerata omvatten programma’s op Harmonia Mundi, Erato, Telefunken en Warner Classics. Onder de prijzen van het ensemble zijn de Grand Prix du Disque (1987), uitgereikt voor een middeleeuwse versie van de legende van Tristan en Isolde.De sopraan, Anne Azéma (°1957) is sinds 1993, een belangrijke, toonaangevende zangeres van oude muziek. Ze is ook bekend als muziekwetenschapper en voor het uitvoeren van muziek uit de Middeleeuwen, luitliederen uit de Renaissance, religieuze muziek uit de barok en hedendaags muziektheater. Daarnaast is ze pedagoog en onderzoeker. Ze trad o.a. op in Japan, Duitsland , de VS en Australië. Anne Azéma, geboren in het Franse Niort , bracht haar jeugd door in Straatsburg en kwam in 1979 naar de Verenigde Staten om te studeren aan het New England Conservatory. Ze zong voor het eerst bij Boston Camerata in 1981 – seizoen 1982.Azéma is een van de oprichters van de Camerata Mediterranea. Ze was ook prominent aanwezig in veel van de Amerikaanse muziekprojecten van Boston Camerata, waarbij ze de rol van Mother Ann Lee van de Shakers op zich nam in het dans- en muziektheaterwerk, “Borrowed Light” (première in 2004) van de Finse choreograaf, Tero Saarinen en Azéma’s echtgenoot, de Camerata-directeur emeritus Joel Cohen. Azéma’s discografie telt meer dan vijfendertig opnames als solist, recitalist en/of dirigent op de labels Warner – Erato, Harmonia Mundi , Virgin, Nonesuch , Bridge , Calliope, Atma en K 617. Anne Azéma is ook de oprichtster en directeur van het in Europa gevestigde Ensemble Aziman. Het seizoen 2008-2009 was haar eerste als artistiek directeur van The Boston Camerata. Tijdens 2009-2010 leidde ze de Camerata op tournee in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Vervolgens leidde ze de Camerata op internationale tournees naar Canada, Brazilië, Duitsland en Italië, naast regelmatige optredens in Frankrijk (Philharmonie de Paris, 2018) en de Verenigde Staten. In december 2010 werd Azéma onderscheiden als Chevalier des Arts et des Lettres van de Franse Republiek.

A Medieval Christmas Hodie Christus Natus Est The Boston Camerata, Anne Azéma cd harmonia mundi HMM905339