“A Christmas Journey, Aldo Platteau, door La Monnaie Children’s and Youth Choirs, o.l.v. Benoît Giaux”, op het label Cypres.

Ontdek de originele, nieuwe kerst cd van het Kinder- en jeugdkoor van de Munt in Brussel, o.l.v. Benoît Giaux. Zij brengen 7 kersttaferelen op muziek van Aldo Platteau.Seizoen 2021/22, een cultureel seizoen als geen ander, brengt de 30ste verjaardag van Cypres. Muzikale vernieuwing en heruitvinding is van essentieel belang voor elk platenlabel in de huidige omgeving. Een ondernemende geest, een constante zoektocht naar nieuw gecomponeerde werken, stevige wortels in het lokale muzieklandschap, representatie van prestigieuze namen en pleitbezorging van jong talent, het zijn allemaal elementen die de bijzondere creatieve formule vormen.Dit vijfde album in de Cypres’ jubileumreeks, het label is gevestigd in Brussel, biedt een echte kerstodyssee, een reis door de tijd op zoek naar jeugdherinneringen, Tino Rossi voor sommigen, Jingle Bells voor anderen. Componist en arrangeur Aldo Platteau heeft 37 van de mooiste kerstliederen geselecteerd en geassembleerd tot een fresco van 7 populaire en traditionele kersttaferelen voor koor, solisten en instrumentaal ensemble. Dit alles is onderverdeeld in 7 thema’s, “Moyen-âge”, “Noëls de chez nous”, “Traditionnels de France”, “Europe du Sud”, “Jazzy Christmas”, “les Noëls de Tino”, en “A British Cathedral”, en als laatste track, “Pour terminer”. Deze muzikale beelden met traditionele kerstliederen en composities van o.a. Franz Xaver Gruber (1787-1863), Augusta Holmès (1847-1903), James Pierpont (1822-1993), Mel Tormé (1925-1999) en Meredith Willson (1902-1984), stellen ons in staat om ons opnieuw te verbinden met onze tradities en geven ons de intieme overtuiging dat leven een magische dimensie bezit, de magie van Kerstmis.Aldo Platteau (°1977), betrad de muziekwereld door middel van koorzang voor kinderen, en door de studie van accordeon en orgel. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen/Mons en studeerde daar af in zang, oude muziek, harmonie, contrapunt, fuga, compositie en muziek, toegepast op film en toneel. In 1998 trad hij toe tot het Choeur de Chambre de Namur en het Ensemble Quartz, een blaaskwartet met piano. Hij treedt op als solist en koordirigent in prestigieuze ensembles zoals La Petite Bande, Il Fondamento, La Fenice, Les Talens Lyriques, Le Collegium Vocale de Gand, Les Agrémens, La Cetra d’Orfeo, In Chordis and Organo, Le Concert Bourgeois, Harmonia Sacra en het Quartz ensemble in binnen- en buitenland. Met deze ensembles nam en neemt hij deel aan verschillende opnames. Hij leidt ook de koren Voix au Chapitre en Mezza Voce.In 2000 werd hij door de Fondation Royaumont, waarvan hij een beurs ontving, geselecteerd om gedurende drie weken deel te nemen aan het internationaal seminarie over muzikale compositie onder leiding van de Engelse componist, Brian Ferneyhough. Zijn composities worden uitgevoerd door Musiques Nouvelles, Nouvel Ensemble Moderne de Montréal en tal van solisten en kamermusici. Hij componeert toneelmuziek voor de theaterproducties van Le Théatre Le Manège Mons, Histoires Publiques, het Théâtre de l’Aventure in Lille/Rijsel en is onder meer lid van het filmcollectief Vu d’en bas. Aldo Platteau is momenteel docent aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Als professor compositie en ensemblezang aan de Muziekacademie van Oudergem, werkt hij samen met kinderkoren en met “La Choraline”, het Jeugdkoor van het Théâtre de la Monnaie/Muntopera in Brussel.Nadat hij zijn diploma piano en muziekpedagogie behaalde aan het Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie Musicale (IMEP) in Namen, studeerde Benoît Giaux (foto) zang bij Greta De Reyghere, aan het Koninklijk Conservatorium in Luik, waar hij in 1998, het hoger diploma concertzang met grote onderscheiding behaalde. Hij vervolledigde nadien zijn opleiding als bas bij de Engelse sopraan en pedagoge, Noëlle Barker (1928-2013), (tevens de lerares van de Belgische sopraan, Sophie Karthäuser), in Londen. Benoît Giaux verdeelt zijn tijd tussen zijn solozangcarrière, zijn lesopdracht als docent zang aan het IMEP, en La Choraline, het Jeugdkoor van De Munt, waarvan hij reeds jaren de leiding heeft. Hij is ook lid van de a cappella pop groep “Witloof Bay”. “La Choraline” is een meisjeskoor van jongeren tussen 13 en 19 jaar, gegroeid uit de samenwerking tussen De Munt en de academie ‘Franz Constant’ uit Oudergem.Tracklist:

-Moyen-âge:

 1. Anonymous Puer natus est nobis
 2. Cantiones Tempus adest floridum
 3. Platteau Interludium
 4. Traditional Alle, psallite cum luya
 5. The Boar’s Head Carol (Virginie Leonard, Pierre Derhet, solo)

-Noëls de chez nous:

 1. Maria door een doornwoud trad (Margaux de Valensart, solo)
 2. Traditional C’estot la veill’ don Noeye
 3. Traditional O, souh ! Mareye, qui fait-i freud
 4. Traditional Bondjou, wesene, dwermez v’eco
 5. Traditional Er is een kindeke geboren op aard

-Traditionnels de France:

 1. Quelle est cette odeur agréable (Margaux de Valensart, Maxime Melnik, solo)
 2. Traditional Entre le bœuf et l’ane gris
 3. Traditional Le bel ange du ciel
 4. Traditional Noel nouvelet
 5. Traditional Guillo, prends ton tambourin

-Europe du Sud:

 1. La nana, balada al Nino Jesus (Margaux de Valensart, solo)
 2. El noi de la mare (Maxime Melnik, solo)
 3. Traditional Birjina gaztetto bat zegoen
 4. Traditional Tu scendi dalle stelle

-Jazzy Christmas:

 1. Pierpont Jingle Bells Intro
 2. Willson It’s beginning to look a lot like Christmas
 3. Pierpont Jingle Bells Bridge
 4. Bernard Winter Wonderland
 5. Wells The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire)
 6. Pierpont Jingle Bells Ending

-Les Noëls de Tino:

 1. Petit papa Noël (Pierre Derhet, solo)
 2. Trois anges sont venus ce soir
 3. Traditional La marche des rois
 4. Ackermans Le Noel des petits santons
 5. Minuit, chretiens (Maxime Melnik, solo)

-A British Cathedral

 1. Away in a Manger (Margaux de Valensart, solo)
 2. Tabourot Ding Dong Merrily on High
 3. Mason Joy to the World !
 4. Willis It Came Upon the Midnight Clear
 5. Coventry Carol (Virginie Leonard, Maxime Melnik, solo)
 6. Hark ! The Herald-Angels Sing (From Festgesang zum Gutenbergfest, WoO 9, MWV D4 II. & Charles Wesley) (Margaux de Valensart, Virginie Leonard, Pierre Derhet, solo)

-Pour terminer:

 1. Stille Nacht (Virginie Leonard, Pierre Derhet, Maxime Melnik, solo)

A Christmas Journey Aldo Platteau La Monnaie Children’s and Youth Choirs Benoît Giaux cd Cypres CYP8612