Nikolai Rimsky-Korsakovs opera, “Sadko”, een nieuwe uitgave op 2 dvd’s van Bel Air Classiques.

De opera vertelt het verhaal van Sadko, een gusli-speler, die zijn vrouw, Lubava en zijn huis in Novgorod, verlaat om uiteindelijk als een rijke man terug te keren. Tijdens zijn jarenlange reizen vergaart hij een fortuin, trouwt hij op aanraden van de heilige Nicolaas, met Volkhova, de lievelingsdochter van de Tsaar van de zee, en beleeft hij allerlei avonturen. Uiteindelijk keert hij als de rijkste man van Rusland, huiswaarts met 12 schepen, beladen met goud, zilver en edelstenen.

Nikolai Rimski-korsakov componeerde/voltooide 16! opera’s, die qua genre, onderverdeeld kunnen worden in drie categorieën, historisch drama: “Het meisje van Pskov” en zijn proloog, “De Bojaarse Vera Sjeloga” (“Bojarynja Vera Šeloga”), “Mozart en Salieri”, “De Tsarenbruid” (“Carskaja nevesta”), “Pan Voyevoda” en “Servilya”,  volksopera’s: “De Meinacht” en “De Nacht voor Kerstmis”, en Sprookjes en legendes: “Sneeuwmeisje” (neguročka. Vesnjaja skazka), “Mlada” (samen met andere componisten), “Sadko”, “De onsterfelijke Kasjtsjej”, “Het verhaal van Tsaar Saltan, “De Legende van de onzichtbare stad Kitezj en jonkvrouw Fevronia”, en “De gouden haan”. Van 3 opera’s, “De barbier van Bagdad” (“Bagdadskij borodobrej”), “Sten’ka Razin” en “Zemlja i nebo” (“Hemel en aarde”) bleef het alleen bij schetsen.In de 13de eeuw bespotten de rijke kooplieden van Novgorod de dromen van verre reizen en van commerciële veroveringen van de koopman, Sadko, ook een (straat)muzikant en een zanger. Maar Volkhova, de dochter van de Zeekoning, was betoverd door Sadko’s stem en beloofde hem te helpen zijn dromen te vervullen… Sadko is een beslissend werk in de esthetische evolutie van Nikolai Rimsky-Korsakov. Zoals in veel opera’s putte de componist zijn artistiek materiaal uit Russische volksverhalen en sprookjes, maar ook uit oude muzikale en poëtische vormen. Het resultaat was een wonderbaarlijke opera, waarvan de moderniteit – zowel dramatisch als muzikaal – los barste uit de fantastische bronnen van traditionele Russische heldendichten, maar ook uit de wonderen van het mariene universum, dicht bij het hart van de voormalige marineofficier zelf. Op twaalfjarige leeftijd werd Rimski-Korsakov nl. lid van het zeekadettencorps en vanaf 1862 ging hij als marineofficier drie jaar op wereldreis.Als een subtiele analist van de Slavische ziel, keerde de regisseur Dmitri Tcherniakov, terug naar het groot podium van het Bolshoi Theater en bedacht een verrassende productie die perfect de dubbelzinnigheden van deze paradoxale opera onderstreepte, tussen verleden en heden, fantasie en realiteit. Hij omringde zich met de prachtige Russische sopraan Aida Garifullina, maar ook met enkele van zijn favoriete zangers, Mikhail Petrenko, Ekaterina Semenchuk… In de pits en aan het hoofd van het Bolshoi Theatre Orchestra brent de jonge Russische dirigent Timur Zangiev dit weinig bekend meesterwerk alle energie, alle poëzie en alle passie die het vereist.“Sadko”, de naam van het hoofdpersonage, uit 1898 in zeven scènes, was Rimski-Korsakovs 8ste opera. Het libretto werd geschreven door de componist zelf, met de hulp van o.a. Vladimir Belsky en Vladimir Stasov. Rimsky-Korsakov werd voor het eerst geïnspireerd door de bylina van Sadko in 1867, toen hij een toongedicht over het onderwerp voltooide. Nadat hij in 1891 zijn tweede herziening van dit werk had voltooid, besloot hij er een dramatisch werk van te maken. Rimsky-Korsakov’s eerdere symfonisch gedicht Sadko, Op. 5 (1867), kan dus beschouwd worden als een voorloper van de opera, omdat deze op hetzelfde verhaal is gebaseerd en de opera verschillende muzikale ideeën uit het orkestwerk bevat.De wereldpremière vond plaats op 7 januari 1898 (OS 26 december 1897), gepresenteerd door de Russische Private Opera in het Solodovnikov Theater in Moskou. De dirigent was Eugenio Esposito, de broer van de componist, Michele Esposito, met als decorontwerpers Konstantin Korovin en Sergey Malyutin. De productie werd gefinancierd door de spoorwegmagnaat Savva Mamontov. Het was trouwens de eerste keer dat een opera van Rimsky-Korsakov werd opgevoerd in een commercieel theater in plaats van in de keizerlijke theaters. De première in Sint-Petersburg volgde op 26 januari 1901 in het Mariinsky Theater, gedirigeerd door Eduard Nápravník, met decorontwerpen van Apollinary Vasnetsov.

 

Rolverdeling:

Nazhmiddin Mavlyanov (Sadko)

Aida Garifullina (Volkhova)

Ekaterina Semenchuk (Lubava Buslaevna)

Yuri Minenko (Nazhata)

Stanislav Trofimov (Ocean-Sea, The Sea Tsar)

Bolshoi Theatre, Timur Zangiev, Dmitri TcherniakovNikolai Rimsky-Korsakov Sadko Nazhmiddin Mavlyanov Aida Garifullina  Ekaterina Semenchuk Bolshoï Theatre of Russia Orchestra and Chorus conductor Timur Zangiev Stage Director Dmitri Tcherniakov 2 dvd Bel Air Classiques BAC188