“Dry Those Eyes, An Ode on the Death of Mr. Henry Purcell, Songs, Suites & Grounds by John Blow & Co”, door Les Gouts-Authentiques o.l.v. Jan Devlieger, op het label Et’cetera. Alweer, heerlijk mooi!

Les Gouts-Authentiques is een ensemble voor oude muziek. Hun naam refereert aan ‘Les Gouts-Reunis’, waarin Francois Couperin het streven naar een versmelting van de Franse en Italiaanse barokstijlen in de eerste helft van de 18e eeuw beschreef.Het ensemble presenteert op hun nieuwe cd, ‘Dry Those Eyes’, Songs, Suites en Grounds van John Blow, Purcell en hun tijdgenoten. Op de cd staat werk van John Blow (1649-1708), Jeremiah Clarke (1674-1707), William Croft (1678-1727) (foto), Gottfried Finger (ca.1660-1730), Jean-Baptiste Lully (1632-1687) en Henry Purcell (1659-1695) (foto).Het overlijden van Queen Mary II (foto), dat Purcell en Blow, de twee belangrijkste componisten in Londen, tot elegische muziek inspireerde, zou spoedig worden gevolgd door een grote muzikale ramp, het verlies van Henry Purcell. Na Purcells overlijden in 1695, op slechts 36-jarige leeftijd, werden verschillende vooraanstaande musici ertoe bewogen om odes te componeren ter ere van hem. De muziek die Purcell voor de begrafenis van de slechts acht maanden eerder overleden Queen Mary, had gecomponeerd, werd opnieuw uitgevoerd voor zijn eigen begrafenis. Kort daarna brachten componisten als zijn jongere broer, Daniel Purcell, John Blow, Henry Hall, Godfrey/Gottfried Finger en Jeremiah Clarke, hulde aan Purcell door Oden te componeren, ter ere en in memoriam van hem.

De grootste Ode, gecomponeerd voor solisten, koor en orkest, was van Jeremiah Clarke. Waarschijnlijk geboren rond 1674 in Londen, was Jeremiah Clarke één van de leerlingen van John Blow in de St Paul’s Cathedral. Later werd hij organist aan de Chapel Royal. Na zijn overlijden, werd hij als “Master of the Children of the Chapel Royal”, opgevolgd door William Croft, de componist van 7 magistrale “Funeral Sentences”. Jeremiah Clarke’s hulde aan de “Orpheus Britannicus”, in zijn “Ode on the death of Henry Purcell”, was een ontroerende blijk van bewondering van de jonge componist. Helaas, zou Clarke ook jong overlijden. Hij pleegde nl. in 1707, na een ongelukkige liefde, zelfmoord.De mooiste Ode was weliswaar Blows “Ode on the Death of Mr Henry Purcell”. Gebaseerd op een gedicht van John Dryden, de grootste dichter van die tijd en een naaste medewerker van Purcell, componeerde Blow zijn Ode voor twee contratenoren, twee blokfluiten en basso continuo. John Blow was organist van Westminster Abbey en later aalmoezenier en koormeester van de Londense St. Paul’s Cathedral. Koning James II benoemde hem tot lid van de Chapel Royal en in 1677 verleende Canterbury hem de doctorsgraad in muziek. Blow was de leraar van o.a. William Croft en Henry Purcell. John Blows ‘Ode on the death of Mr Henry Purcell’ was niet alleen een oprecht eerbetoon aan zijn collega, maar ook een van de opvallendste, Engelse werken van die tijd.De Moravische barokcomponist Gottfried Finger, een virtuoos op de gamba en een componist van opera’s, werd geboren in Olmütz (Olomouc in het huidige Tsjechië). Hij werkte daar en in het kasteel Kroměříž (Kremsier, nu Paleis van de Přemysliden), voor Karl II. von Liechtenstein-Kastelkorn (foto), de bisschop die tot 1670, ook Heinrich Ignaz Franz (von) Biber in dienst had. Daarna was hij verbonden aan het hof van James II van Engeland. Bij een wedstrijd in Londen om “The Judgment of Paris” van William Congreve (foto) als opera te toonzetten, eindigde Finger, na John Weldon, John Eccles en Daniel Purcell, echter maar op de vierde plaats. Hun bijdragen werden in de lente van 1701, eerst afzonderlijk uitgevoerd, en vervolgens samen opgevoerd, in een grote finale, in het Dorset Garden Theatre op 3 juni 1703. Samen met de ballingschap van koning James II (foto) in 1690, naar Frankrijk, verliet ook Finger, Engeland, en verhuisde naar Duitsland. Hij werd er Kammermusiker van paltsgraaf en keurvorst, Karl III. Philipp von der Pfalz (foto), waardoor hij werkzaam was in de verschillende residenties van de vorst in Breslau, Innsbruck, Neuburg an der Donau en Heidelberg, en uiteindelijk in Mannheim, waar Finger in 1730 overleed.

De uitvoerders zijn Clint van der Linde en Michal Czerniawski (foto’s), contratenor, Ann De Prest sopraan, Nele De Soete mezzosopraan, Jan Devlieger, blokfluit, klavecimbel en orgel, Johanna Lambrechts en Patrick Denecker, blokfluit, Thomas Langlois, theorbe, Rein Vermeulen, klavecimbel, Marian Minnen cello, en Marjolein Gerets, fagot. Warm aanbevolen!

Tracklist “Dry That Eyes”:

Lully: Mister Baptist of France his Ground

Purcell: Dry those eyes, Z631

Croft: Chaconne in A minor

Finger: A Ground

Blow: Dr Blow’s Chacone in FautBlow: Ode on the Death of Mr Henry Purcell

Purcell: Return fond muse

Purcell: With him he brings the partner of his throne (from Ye tuneful Muses, Z344)

Clarke: Suite No. 1 in G major

Purcell: Charon the peaceful shade invites

Purcell: Ground in G minor

Purcell: Sing, sing ye druids from Bonduca Z574

Dry Those Eyes An Ode on the Death of Mr. Henry Purcell Songs, Suites & Grounds by John Blow & Co Les Gouts-Authentiques Jan Devlieger cd Et’cetera KTC1727

https://www.stretto.be/2020/12/16/in-vain-the-amrous-flute-songs-grounds-and-instrumental-pieces-by-purcell-co-door-les-gouts-authentiques-o-l-v-jan-devlieger-op-het-label-etcetera/