Hanna Vandenbussche, Het lot van Atalanta, een filosofische verkenning van het langeafstandslopen, een opvallend, originele uitgave van Houtekiet.

De mythische heldin Atalanta, liep sneller dan haar schaduw en versloeg elke man in een loopwedstrijd. Haar ongenaakbaar looptalent inspireerde talrijke schrijvers, kunstenaars en dichters. We kunnen ons afvragen welk lot Atalanta vandaag te wachten zou staan. Misschien zou ze wereldrecords verbreken op vederlichte carbonschoenen na een maandenlange hoogtestage of dankzij een geslaagd ketogeen dieet…De sportwetenschap heeft de laatste decennia een spectaculaire vooruitgang geboekt. Maar draait het in de loopwereld alleen om meetbare prestaties, nauwkeurig voorspeld door een team van experten? Dit boek biedt een filosofische kijk op de ervaring van de langeafstandsloopster. U volgt als lezer Hanna Vandenbussche op een fictieve wedstrijddag, waar ze zich laat inspireren door denkers, tijdens het loslopen door Sartre, stretchen en onderweg door Pascal, of aan de startlijn door Descartes. Anekdotes uit haar sportieve en academische carrière worden afgewisseld met filosofische thema’s zoals verbeelding, emoties en vrijheid.Toen haar vader aankondigde dat ze moest trouwen, stelde Atalanta voor om loopwedstrijden te organiseren met haar toekomstige huwelijkskandidaten. De gelukkige die haar kon verslaan, mocht met haar trouwen. Wie daarentegen van haar verloor, kreeg de doodstraf. Tientallen mannen waagden hun kans, maar ondergingen de doodstraf. Maar, de jongeman Hippomenes, verstoorde haar, door verschillende gouden appels op het parcours te werpen. De arme prinses werd afgeleid door deze fonkelende objecten, waardoor ze haar toekomstige echtgenoot niet langer kon inhalen. Na deze nederlaag was Atalanta’s lot onafwendbaar: ze moest trouwen met haar mannelijke concurrent en haar looptalent voorgoed achter zich laten.Ondanks haar verlies tegen Hippomenes bleef Atalanta een inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en filosofen. Ovidius was gefascineerd door ‘haar prachtig gezicht of haar vederlichte pas’, de filosoof Montaigne verwees naar haar als de ‘jongedame van een onmetelijke schoonheid en een verbazingwekkende lenigheid’, en daarnaast werd Atalanta als een bloedmooie en lenige atlete, afgebeeld op verschillende schilderijen.Al ruim tien jaar combineert Hanna Vandenbussche een sportieve carrière als langeafstandsloopster met haar passie voor filosofie. Ze schreef een doctoraat over zelfbedrog en zelfwaardering bij Descartes en Pascal aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Momenteel ontwikkelt ze de leerplannen voor het nieuwe vak filosofie in het secundair onderwijs en biedt ze nascholingen aan de toekomstige leraren voor dit vak. Daarnaast is ze nog steeds erg actief als competitieloopster: ze neemt deel aan de CrossCup (veldlopen) tijdens de winter en legt zich toe op marathons in de zomer.Hanna Vandenbussche Het lot van Atalanta, een filosofische verkenning van het langeafstandslopen 207 bladz. uitg. Houtekiet EAN 9789089249746