Pat Barker, “De vrouwen van Troje”, een uitgave van Ambo|Anthos.

Troje, een stad gesitueerd in Klein-Azië aan de noordwestkust van Anatolië, werd vereeuwigd in de oude Griekse heldendichten “Ilias” en “Odyssee” van Homerus, en in het Latijns heldendicht, “Aeneis” van Vergilius. “De vrouwen van Troje”, het los te lezen vervolg op Barkers bejubelde “De stilte van de vrouwen” (“The Silence of the Girls”) (2018), is een weergaloze hervertelling van de “Ilias”.Een coalitie van Grieken, zou onder leiding van koning Agamemnon, Troje hebben belegerd en ingenomen hebben. Troje is gevallen. De Grieken hebben de bittere strijd gewonnen en kunnen, beladen met hun oorlogsbuit, goud, wapens en vrouwen, als overwinnaars huiswaarts keren. Het enige wat ze nu nog nodig hebben is een gunstige wind, zodat ze de zeilen kunnen hijsen. Maar, de wind blijft uit. De goden zijn ontstemd en ontzeggen de Grieken hun wens. Terwijl de strijders rusteloos wachten aan de rand van de door hen vernietigde stad, begint het verbond, dat hen in de strijd bijeenhield, uit elkaar te vallen. Oude vetes en nieuwe irritaties steken de kop op.Briseïs, de voormalige slavin en minnares van Achilles, (de zoon van de zeenimf, Thetis en de Thessalische koning, Peleus), en ooit koningin van Troje, slaat deze spanningen gade en zoekt bondgenoten waar ze kan, de jonge Amina, de tegendraadse Hekabe, (de moeder van Hektor, Paris en Cassandra), en Calchus/Kalchas, de in ongenade geraakte priester, en broedt op een plan om wraak te nemen. Ook in “The Silence of the Girls” herschreef Barker het verhaal vanuit het standpunt van Briseïs.Chryseïs, de dochter van Chryses, priester van Apollon, werd door Agamemnon, de zoon van Atreus, koning van Mycene, als oorlogsbuit meegenomen. Wanneer Chryses, daarover woedend, tot zijn god bad, verhoorde Apollo zijn gebeden en liet de pest over de Grieken neerdalen. Agamemnon zag zich daarom uiteindelijk verplicht Chryseis terug te geven aan haar vader, maar liet daarop zijn oog vallen op Briseïs, die Achilles toebehoorde. De oorspronkelijke “Ilias”, over de wrok van Achilles, nadat Agamemnon, zich Briseïs had toe geëigend, beschreef slechts een korte episode van het einde van de Trojaanse Oorlog. Op meesterlijke wijze vervolgde Pat Barker in het gezelschap van de beroemdste vrouwen van Troje, Hecuba, Andromache (de weduwe van Hector), en de gedoemde profetes, Cassandra, haar buitengewone hervertelling van deze wellicht bekendste mythe aller tijden.Vergilius beschreef in zijn Aeneis de omzwervingen van de Trojaanse held en halfgod, Aeneas, na de ondergang van Troje en de lange strijd die hij in wat nu Italië is, moest voeren om uiteindelijk het nieuw rijk, het Romeins Rijk te stichten. Beïnvloed door de postfeministische, magisch-realistische fictie in de romans van Angela Carter (1940-1992), is “De vrouwen van Troje”, net als haar “The Silence of the Girls”, daarentegen een bijzonder mooi en mooier voorbeeld van emotioneel verruimende, sterk geschreven, historische fictie. Door de aandacht van de heldendaden van de “mannen” af te leiden, staat bij Barker nl. als grote meerwaarde, het lijden, de onzichtbaarheid en het verdriet van de Trojaanse vrouwen centraal. “The Women of Troy “ werd uit het Engels vertaald door Eefje Bosch. Warm aanbevolen.De Engelse schrijfster en historicus, Pat Barker (°1943), eigenl. Patricia Margaret Drake, studeerde internationale geschiedenis aan de o.a. door George Bernard Shaw opgerichte, prestigieuze London School of Economics. Met de hulp van haar mentor, Angela Carter, publiceerde ze in 1982, haar eerste roman, “Union Street”, een roman over de levens van 7 “working-class women” in de jaren ‘70. Met deze roman won ze in 1983, de Fawcett Society prize voor fictie. Sindsdien schreef ze meerdere boeken over haar favoriet onderwerp, de Eerste Wereldoorlog, eigenl. over de relatie tussen mannelijkheid en oorlog, waaronder “Regeneration” en “The Ghost Road”. Barker heeft veel prijzen gewonnen met haar romans. Met “The Eye in the Door” (1993), de tweede roman van haar Regeneration trilogie (1993), won ze de Guardian Fiction Prize, en met haar boek, “The Ghost Road”, won ze de Booker Prize.

Pat Barker De vrouwen van Troje 311 bladz. uitg. Ambo|Anthos EAN 9789026356667

https://www.stretto.be/2022/05/23/natalie-haynes-de-kruik-van-pandora-vrouwen-in-griekse-mythen-een-verrijkende-uitgave-van-meulenhoff/