’75 inspirerende plaatsen in Brussel’, een uitgave van Halewijn.

In dit boek vertellen 75 mensen over die ene bijzondere plaats in Brussel die een speciaal plekje heeft in hun hart. Laat je meevoeren naar kerken, parken, pleintjes, een gezellig straatje of een boeddhistische tempel, en ontdek die magische plekken in de stad. Heel bijzonder!De plek waar je bent kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Deze plaats kan je ook inspireren. De bergen of, dichter bij ons, de zee zijn hiervan sprekende voorbeelden. Zo’n plaatsen die inspireren en die vaak ook kracht en nieuwe energie geven, zijn er ook in Brussel. Een zeventigtal mensen, bekende en minder bekende Brusselaars, inwijkelingen of rasechte ketten, maar allen minnaars van de stad, vertellen in dit boek over die ene bijzondere plaats in Brussel die een speciaal plekje heeft in hun hart, een plekje waar ze door iemand of iets geraakt werden of worden. Na over Brussel (stad), vertellen ze allen over ervaringen, favoriete zitplekje en inspirerende plaatsen in achtereenvolgens Laken, Schaarbeek, Etterbeek, Elsene, Sint-Gillis, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Neder-Over-Heembeek, Haren, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Ukkel, Vorst,  Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Joost-ten-Node.Zij hebben het o.a. over het Gemeenschapscentrum “De Maalbeek” in Etterbeek, de crypte in de collegiale Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk nabij het oud begijnhof, de zonnebloemen van Square Albert I, de Erasmustuin en het Pozzeleinestrotje (Posteleinweg) in Anderlecht, “La Rose Blanche” en “La Fonderie” in Sint-Jans-Molenbeek, de Oude Kerk van Sint-Agatha-Berchem, het “grotteke” (een replica van de grot Massabielle in Lourdes) en het Cultureel Centrum d’Averroès in Jette, het Spoorwegstation Haren Linde, Sankt Paulus, de kerk van de Duitstalige katholieke parochie in Sint-Pieters-Woluwe, Rik Wouters in Watermaal-Bosvoorde, het Joseph Mariënstadion in Vorst, het graf van Cardijn in Laken, het woonhuis en atelier van Constantin Meunier in Elsene, de legende van de Lenneke Marekapel in Sint-Lambrechts-Woluwe (Chapelle de Marie-la-Misérable), het Moeraske in Evere, het zeshoekig grafmonument voor Léonce Evrard (1847-1919) en zijn echtgenote, Louise Flignot (1850-1916) naast de Denker van Rodin in Laken, waar met de zomerzonnewende als de zon schijnt, een hart op de binnenmuur verschijnt, of over het Liedekerkepark in Sint-Joost-ten-Node. Bij elk verhaal hoort een QR-code, die je op je smartphone, via de snelste route tot bij de plek in kwestie brengt. Dit boek, een bijzonder soort stadsgids, onder redactie van Pol Arnauts, Bavo Boutsen, Paul Delva, Pieter Demeester, Petra Vankeirsbilck en Sylvie Walraevens, toont plaatsen van verbinding in de stad. Hun verhalen blazen die charmante, hartelijke en innemende plaatsen in hartje Brussel, leven in.Pol Arnauts is verantwoordelijk voor pastoraal bij KAJ en KWB in het Brusselse. Sociale inzet en geloof gaan bij hem hand in hand. Het hart van Pol Arnauts ligt vooral bij asielzoekers en migranten, die in de hoofdstad opvallend vaak Nederlands spreken. Zijn geloof heeft alles te maken met zijn inzet. Hij weet overigens ook de plaatselijke geloofsgemeenschap aan de Heizel te Laken te betrekken bij wat heel zijn leven doordesemt, aandacht voor de kansarmen in onze samenleving.De Belgische politicus voor de CD&V uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Paul Delva (°1967), is directeur-generaal van het Interdiocesaan Centrum in Brussel, de hoofdzetel van de Belgische Bisschoppenconferentie.

Pol Arnauts, Paul Delva, Brussel 75 inspirerende plaatsen 350 bladz. uitg. Halewijn ISBN 9789085286271

https://www.stretto.be/2019/11/24/boek-over-victor-horta-huis-frison-brussel-van-nupur-tron-een-bijzonder-mooie-uitgave-van-sterck-de-vreese/

https://www.stretto.be/2018/02/16/brussel-schrijven-ecrire-bruxelles-een-uitzonderlijk-interessant-boek-over-de-relatie-tussen-de-stad-en-de-literatuur/