Magnifieke “50 jaar Introdans, een bewogen geschiedenis”, uitgegeven door Waanders Zwolle. Niet te missen!

In de kunst is niets indrukwekkender dan dans en ballet. Het gezelschap “Introdans” werd in 1971 opgericht door choreograaf Ton Wiggers (°1947) en Hans Focking. Tussen 1971 en 2005 was Wiggers artistiek directeur, tussen 1989 en 2005, was hij dat samen met Roel Voorintholt. In 2005 nam Voortinholt de artistieke leiding over. Introdans begon onder de naam Studio LP en richtte zich specifiek op de provincies Gelderland en Overijssel. Als uitvalsbasis werd Arnhem gekozen…In het innemend en hartelijk Nederland, staat ballet bovenaan de culturele agenda. Hun grootste balletgezelschap is Het Nationale Ballet, in 1961, ontstaan uit een fusie van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet, van de geniale, Nederlandse balletdanseres, pedagoog en choreograaf van Joods-Russische afkomst, Sonia Gaskell (1904-1974). Dit gezelschap heeft als vaste standplaats, het subliem gebouw van de Nationale Opera & Ballet (Stopera), ontworpen door de architecten Wilhelm Holzbauer uit Salzburg, Bernard Bijvoet & Gerard Holt en Cees Dam, aan de Amstel in Amsterdam. Voorts zijn er het Nederlands Dans Theater, gehuisvest in het bijzonder Lucent Danstheater (Dr. Anton Philipszaal, ’s-Gravenhage), ontworpen door Rem Koolhaas, in Den Haag, Scapino Ballet Rotterdam, oorspronkelijk in 1945, in Amsterdam, opgericht door de Nederlandse danseres, Hans Snoek (1910-2001), en…Introdans in Arnhem.Het gezelschap Introdans treedt op met moderne balletvoorstellingen. Naast het dansgezelschap zijn ook het Introdans Ensemble voor de Jeugd en Introdans Educatie opgericht. Al 50 jaar enthousiasmeert Introdans met hart en ziel en ontzettend veel vakmanschap, zoveel mogelijk mensen voor dans. Dit ging gepaard met veel avonturen, pieken en dalen, kortom, het kende een bewogen geschiedenis. Het gouden jubileum is een perfect moment om verhalen op te tekenen en de historie van het gezelschap in tekst en beeld te brengen. En hoe!Met indrukwekkende verhalen, bijzondere interviews, historische feiten en teksten, prachtig beeldmateriaal en leuke weetjes, schreven Astrid van Leeuwen en Marrit Eleveld, de 50 jaar geschiedenis waarin Introdans zich puur, spontaan en uitgelaten, maar zeer geraffineerd, een weg door de wereld danste. Inspirerende danskunstenaars uit de hele wereld maken met eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek, het repertoire dat Introdans op wereldberoemde podia presenteert, naast vernieuwende creaties, tot waardevol danserfgoed.Na het voorwoord door H. K. H. Prinses Margriet, beschermvrouw van Introdans, volgen Ine Rietstap, M. Eleveld en A. van Leeuwen, in 10 hoofdstukken, van 1971 tot 2021, de boeiende chronologie van dit heel bijzonder gezelschap. Deze luxe paperback met goud op snee is geïllustreerd in kleur en zwart-wit. “Alleburen”, het grafisch ontwerpbureau uit Arnhem, het meest inclusieve ontwerpbureau van Nederland, nam de vormgeving op zich. Subliem. Niet te missen!

Ine Rietstap (°1929) was danseres bij verschillende gezelschappen en 37 jaar dansrecensent voor NRC Handelsblad. Zij ontving meerdere prijzen voor haar werk, waaronder de Pierre Bayle prijs voor kunstkritiek. Van 1947 tot en 1958 danste zij bij het Ballet der Lage Landen en in de periode 1960/1966 vervulde ze belangrijke rollen bij het Scapino Ballet. Rietstap was ook bestuurlijk actief en was bijvoorbeeld jarenlang voorzitter van Stichting Danserfonds ’79 en lid van verschillende adviescommissies.50 jaar introdans, een bewogen geschiedenis 253 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders Uitgevers Zwolle ISBN 9789462623859