“Van dit en dat en van alles wat, Martine Bijl”, een hemels mooi boek, uitgegeven door atlas contact. Artistiek Nederland op zijn best!

De innemende, mooie en charismatische Martine Bijl (1948-2019), naar wie zelfs een roze chrysant en een rode tulp werd vernoemd!, was, naast haar succesvolle carrière in het theater en op tv, bekend door haar kinderboeken, liedjes, en vertalingen van musicals. Reeds in 1969 verscheen van haar hand, het heerlijke “Elfje Twaalfje”. In 2016 verscheen “Hindergroen” met autobiografische stukken. Nu is er een portret van wijlen dat multi-talent, samengesteld door haar echtgenoot, (van 1992 tot aan haar overlijden op 30 mei 2019), uit haar nagelaten documenten. Na de hersenbloeding van zijn echtgenote, was Berend Boudewijn nl., tot haar overlijden, mantelzorger, zoals blijkt uit het boek “Rinkeldekink” (2018).De Nederlandse zangeres, actrice, schrijfster, presentatrice en cabaretière, Martine Bijl, werd in 1965 op haar zeventiende, ontdekt als zangeres. Vanaf 1971 was ze elf jaar lang bij de AVRO vast panellid bij het quizprogramma “Wie van de drie”. In 1974 mocht ze zelf een show presenteren en schrijven, getiteld Martine, geregisseerd door Ralph Inbar, en van 1993 tot 2003, speelde zij negen seizoenen als Catharina “Cath” Bovenkerk-van Ravenstein in de sitcom Het Zonnetje in Huis, samen met Johnny Kraaykamp sr. als haar schoonvader en Johnny Kraaijkamp jr. als haar echtgenoot. Tot september 2013, trad zij 27 jaar lang op in televisiereclames van “Hak”. In de jaren ’60,  maakte Bijl via de legendarische Willem Duys (1928-2011), kennis met de Nederlandse gitarist, componist, tekstschrijver en cartoonist, Henk van der Molen (1920-1992) (foto). In 1967 verliet Van der Molen zelfs zijn vrouw voor de toen 19-jarige, bijzonder mooie en charismatische Martine. Van der Molen schreef veel liedjes en teksten voor Martine Bijl, die de basis vormden voor haar lp’s en de televisieshows bij de TROS. In 1990 eindigde echter hun relatie. Bijl verliet Van der Molen voor de al even veelzijdige Nederlandse acteur, theaterregisseur, televisieregisseur en theaterdirecteur, Berend Boudewijn. Boudewijn vroeg haarnota bene vlak na het overlijden van Van der Molen, ten huwelijk. In september 2015 werd Bijl getroffen door een subarachnoïdale bloeding. Ze overleed op 30 mei 2019 op 71-jarige leeftijd, in haar atelier te Maarssen.In november 2018 verscheen ‘Rinkeldekink’ – haar werk over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg – dat bekroond werd met de NS Publieksprijs en waarvan ruim 145.000 exemplaren zijn verkocht. Op 30 mei 2019 is Martine Bijl overleden aan de gevolgen van de hersenbloeding. In september 2021 verscheen “Van dit en dat en van alles wat”, een portret van het multi-talent Martine Bijl.Samengesteld door Berend Boudewijn uit haar nagelaten documenten blijkt het onbedoeld zelfs een frappant zelfportret (Foto: Jelmer de Haas). Jeugdherinneringen, brieven, een novelle, e-mails, speeches, theaterteksten plus dagboeken over haar werk bij televisie en theater – het lijkt verschillend, maar het ademt dezelfde oorspronkelijke, amusante geest. Of het nu gaat over optreden, over hartstochtelijk tuinieren, over volhardend keramiek maken, over koppig sleutelen aan teksten – het is altijd onderhoudend geschreven. En meer dan dat. En passant fileert Martine mannelijke eigenwaan en vrouwelijk schipperen en gunt ze ons ook nog een blik achter de schermen van onze showbusiness. Martines echtgenoot Berend Boudewijn, die deze teksten heeft verzameld en er een persoonlijke inleiding bij schreef, oordeelt volkomen terecht: schrijven was waarschijnlijk Martine’s liefste bezigheid en zeker haar grootste talent. Zeker lezen!

Van dit en dat en van alles wat Martine Bijl 381 bladz. geïllustreerd atlas contact ISBN 9789025472009