Rolf Bos, “Een Duitse zomer De Olympische Spelen van 1972”, een beklemmende en intrigerende uitgave van Alfabet.

München, de Zomerspelen van 1972. Het zouden de vrolijke Spelen worden, zonder militairen, zonder politie, zonder uniformen. Maar op een inktzwarte dag veranderde alles… Elf leden van de delegatie uit Israël werden in de nacht van 4 op 5 september door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September, gegijzeld. Onder deze elf waren er geen overlevenden. Vijf atleten, twee officials en vier trainers werden vermoord.

In de vroege ochtend van 5 september drong een groep Palestijnse terroristen van “Zwarte September”, een netwerk van Jordaans-Palestijnse terroristen, deel uitmakend van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), twee appartementen van Israëlische sporters binnen. De groep Zwarte September eiste de vrijlating van een groot aantal Palestijnse en andere politieke gevangenen. Slechts een paar uur later waren elf Israëliërs, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Waar in München de herinneringen aan de besmette Spelen van 1936 in Berlijn had moeten worden gewist, werd het de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis.

In “Een Duitse zomer” reconstrueert Rolf Bos aan de hand van hoofdrolspelers als de Amerikaanse atleet, sportbestuurder en kunstverzamelaar, Avery Brundage (foto), de vijfde maar dictatoriale voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, terroristenleider Ali Hassan Salameh, bijgenaamd Abu Hassan, ruiter Joseph Neckermann, de Nederlandse sportmanager en voormalig topatleet, actief in de baanatletiek, de wegatletiek en het veldlopen, Jos Hermes (foto), en de Israëlische Holocaust-overlever en snelwandelaar, Shaul Ladany (foto), de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972. Bos deed jarenlang research en verzamelde talloze boeken, documenten en getuigenissen. “Een Duitse zomer” is het verbijsterend verhaal over de onlosmakelijke link tussen sport en politiek.Rolf Bos (1955) studeerde geschiedenis en was tientallen jaren werkzaam als journalist voor de Volkskrant. Hij was sportverslaggever, buitenlandredacteur en correspondent in Berlijn en Jeruzalem. Sinds 1972, toen hij als jonge rugzakreiziger in München uit de trein stapte, is hij gefascineerd door de Spelen van dat jaar. Hij deed jarenlang onderzoek en verzamelde talloze boeken, documenten en getuigenissen.

Rolf Bos Een Duitse zomer De Olympische Spelen van 1972 352 bladz. uitg. Alfabet ISBN 9789021340661