“The New Gustav Leonhardt Edition”, 35! cd’s op het label Warner Classics. Een monumentale uitgave!

Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het overlijden van deze Nederlandse klavecinist, organist, dirigent en musicoloog, brengt Warner Classics een nieuwe editie van 35 cd’s uit ter ere van de pionier van de historische uitvoeringspraktijk.Gustav Leonhardt (1928-2012), de zoon van de secretaris van de Nederlandsche Bach Vereeniging, trok in 1947 naar de Schola Cantorum Basiliensis in Bazel en studeerde er tot 1950, orgel, klavecimbel en muziekwetenschap bij de Zwitserse organist en klavecinist, Eduard Müller (1912-1983), één van de pioniers van de historische uitvoeringspraktijk. In 1955 werd Leonhardt docent klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam en richtte hij zijn eigen ensemble, het Leonhardt Consort op. Vanaf 1981, was hij tevens de organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.Deze uitzonderlijke nieuwe box met opnamen gemaakt tussen 1962 en 1993, bestaat uit de vorige Gustav Leonhardt Edition – 21CD, uitgebracht in 2008, maar al jaren niet meer verkrijgbaar, aanzienlijk uitgebreid met wel 14 cd’s repertoire uit de Teldec en Virgin catalogi, plus de cd première van Monteverdi’s “Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” & Madrigalen.De opnames gaan terug tot het begin van de wetenschappelijke reconstructie van oude muziek in de jaren ’60, en getuigen ook van de invloed die Leonhardt had op latere generaties ensembles. Voor de Telefunken-serie “Das Alte Werk”, kreeg Gustav Leonhardt destijds de vrije hand over welke werken hij op plaat wilde opnemen. De Nederlander stelde fantasierijke programma’s samen van bekende klassiekers van Johann Sebastian Bach, Henry Purcell en Claudio Monteverdi, die hij combineerde met zeldzame parels van onbekende componisten als Heinrich Albert en Nicolas de Grigny. Gustav Leonhardt enthousiasmeerde jonge musici die ondertussen zelf iconen geworden zijn, bv. de fluitist Frans Brüggen en de cellist Anner Bylsma, en het toen net opgericht Orchestra of the Age of Enlightenment. Samen met Nikolaus Harnoncourt, werkte Leonhardt bijna twee decennia aan de volledige opname van alle cantates van Bach, die vandaag de dag nog steeds legendarisch is. De twee dirigenten hadden de stukken onderling verdeeld en opgenomen met hun respectievelijke ensembles. Enkele van deze cantates zijn ook te horen in de jubileumeditie.De overvloedige erfenis van Gustav Leonhardts opnamen voor de prestigieuze reeks Das Alte Werk van Telefunken nodigt ons uit om zijn traject als artiest te volgen vanaf het begin van de jaren 60, een tijd waarin de nieuwe codes van de oude muziek nog moesten worden uitgevonden, toen hun succes vooral afhing van overtuigingskracht van de uitvoerder. Die van Leonhardt werd versterkt door dialoog met een scala aan partners wiens verscheidenheid op oude instrumenten of moderne kopieën van alle soorten, met repertoires zo divers als Byrd, Purcell, Rameau, Johann Sebastian maar ook Carl Philipp Emanuel Bach, alle vooropgezette ideeën tartte. En niet te vergeten de Monteverdi LP uit 1970, die sindsdien nooit meer is heruitgegeven.De uitvoerders zijn Gustav Leonhardt (klavecimbel, orgel, dirigent), Frans Brüggen, Marie Leonhardt, Eduard Müller, Anneke Uittenbosch, Alan Curtis, Bob van Asperen, Lars Fryden, Agnes Giebel, Bert van t’Hoff, Anner Bylsma, Rene Jacobs, Kurt Equiluz, Max van Egmond, Paul Esswood, James Bowman, Julia Gooding, Sigiswald Kuijken, Wieland Kuijken, Collegium Vocale Gent, Choir of King’s College Cambridge, Leonhardt-Consort, Melante Amsterdam, Brüggen-Consort, Orchestra of the Age of Enlightenment, Concentus Musicus Wien, Jürgen Jürgens en David Willcocks.Inhoud:

Johann Sebastian Bach: Cembalokonzerte BWV 1053-1058; Oboenkonzert BWV 1059r; Tripelkonzert BWV 1044; Konzerte BWV 1060 -1062 für 2 Cembali, Streicher, Bc (in zwei Einspielungen); Konzerte BWV 1063-1065 für 3 Cembali, Streicher, Bc; Sonaten BWV 1014-1019 für Violine & Cembalo; Goldberg-Variationen BWV 988; Englische Suiten BWV 806-811; Partiten BWV 825-830; Chromatische Fantasie & Fuge BWV 903; Cembalosonaten BWV 964 & 968; Toccata BWV 916; Cembalosuiten BWV 823 & 996; Präludium & Fuge BWV 895; Präludium & Fughetta BWV 899; Capriccio sopra la lontananza del suo fratello diletissimo BWV 992; Präludien BWV 925 927, 929, 937, 940; Kleines Präludium BWV 939; Quodlibet BWV 524; Canons BWV 1073, 1075, 1077, 1078; Präludium & Fuge BWV 554 für Orgel; Erbauliche Gedanken eines Tobackrauchers BWV 515a; Gib dich zufrieden und sei stille BWV 511; O Herzensangst, o Banigkeit und Zagen BWV 400; Nicht so traurig, nicht so sehr BWV 384; Dir, dir Jehova, will ich singen BWV 452; Fuge BWV 952; Was betrübst du dich, mein Herz BWV 423; Vergiss mein nicht, mein allerliebster Gott BWV 505; Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 434, 690, 691; Kantaten BWV 7, 8, 55, 56, 106, 114, 152, 182; Kantate BWV 198 (Trauerode); Weltliche Kantate BWV 209 “Non sa che sia dolore”

Georg Friedrich Händel: Blockflötensonaten HWV 360, 362, 365, 367a, 369, 377; Triosonate HWV 389; Cembalosuite HWV 433

Carl Philipp Emanuel Bach: Symphonien Wq. 182 Nr. 5; Wq. 183 Nr. 1-4; Cellokonzerte Wq. 170-172; Konzert für Cembalo, Hammerklavier, Streicher, Bc Wq. 47

Johann Christian Bach: Sinfonia concertante F-Dur für Oboe, Cello, Streicher, Bc; Cembalosonate op. 5 Nr. 2

Wilhelm Friedemann Bach: Konzert Es-Dur F. 46 für 2 Cembali, Streicher, Bc

Henry Purcell: Odes for Queen Mary’s Birthday “Now does the glorious Day appear”, “Love’s Goddess sure”, “Come ye Sons of Art”; Ouvertüren d-moll, G-Dur, g-moll; Pavanen g-moll, a-moll, B-Dur; Ground d-moll; Fantasia (Chaconne) “Three Parts upon a Ground”; Suite D-Dur; Sefauchi’s Farewell; A New Ground e-moll; Sonate a-moll; Fantasia a 4 Nr. 7; Fly swift, ye hours; Who can fram joy refrain; Return, revolting rebels; Rejoice in the Lord alway; Blow up the trumpet in Sion; O God, thou art my God

Francois Couperin: Preludes Nr. 1-10 “L’Art de toucher le clavecin”; Offertoire sur les grands jeux

Domenico Scarlatti: Cembalosonaten K. 3, 52, 215, 216

Georg Böhm: Cembalosuiten Nr. 6, 8, 9

Johann Jakob Froberger: Suiten Nr. 12 & 18; Capriccio Nr. 2; Fantasia Nr. 3; Toccaten Nr. 9 & 11; Ricercar Nr. 2; Canzona Nr. 2

Girolamo Frescobaldi: Toccaten 7 & 11; Canzona 3; Toccata G-Dur; Fantasia 7 sopra doi soggetti; Galliards 1-5

Alessandro Poglietti: Ricercar primi toni

Johann Kuhnau: Die biblischen Historien-Sonaten Nr. 1-6

Nicolas de Gringy: Cromorne en taille a deux parties

Jean-Philippe Rameau: Pieces de clavecin en concerts Nr. 1-5; Pieces de clavecin

Jean-Joseph Cassanea de Mondonville: Pieces de clavecin en sonates Nr. 1-6

Claudio Monteverdi: Il Combattiemento di Tancredi e Clorinda; Lamento della Ninfa (aus Madrigalbuch 8); 4 Madrigale aus Buch 7

Adam Krieger: Der Unbestand ist ihr verwandt; Der Liebe Macht herrscht Tag und Nacht; Der Rheinische Wein tanzt gar zu fein

Heinrich Albert: Wald-Gesang; Lob der Freundschaft; Vorjahrs-Liedchen

Heinrich Ignaz Franz von Biber: Serenade C-Dur “Der Nachtwächter”; Fidicinium sacro-profanum Sonaten Nr. 3-6; Partita 3 aus Harmonia artificiosa-ariosa; Partita 3 aus Mensa sonora

Nicolaus Hasse: Meine Seele, willt du ruhn; Von der Ewigkeit; Ich wall auf Erden hin und her

Johann Adam Reincken: An den Wasserflüssen Babylon

Heinrich Scheidemann: Praeambulum d-moll

Heinrich Schütz: Erbarm dich mein, o Gott

Franceso Turini: Cembalosonate a-moll

Giulio Caccini: Amarilli mia bella

Biagio Marini: Balleto 2 a 3 & 4

William Lawes: Cembalosuiten Nr. 1, 2, 7; In nomine

John Dowland: Pavane C-Dur; Lachrymae; Galliard “Can she excuse my wrongs”

John Coprario: Fantasia; Cembalosuite

William Byrd: 2 Pavanen; 2 Galliards; Fantasias 2 & 3; Miserere

Thomas Simpson: Ricercar “Bonney sweet Robine”

Thomas Lupo: Fantasia

Thomas Morley: Nancie; Fantasia

John Bull: Fantasia Nr. 1; The Duchess of Brunswick’s Toye

Thomas Tomkins: Pavane of 3 parts; Gaillard of 3 parts; Sad Pavane for these distracted times

Orlando Gibbons: Pavane A-Dur

Giles Farnaby: Fantasia D-Dur; Spagnoletta

William Tisdale: Pavana chromatica “Mrs Katherin Tregians Pavane”

Georg Muffat: Sonate Nr. 2 aus Armonico tributo

Johann Rosenmüller: Sonate Nr. 7 a 4

Samuel Scheidt: Paduan a 4

Johann Heinrich Schmelzer: Sonaten Nr. 7 & 9 aus Sacro-profanus concentus musicus

THE NEW GUSTAV LEONHARDT EDITION 35 cd Warner Classics 9029646771