Martina Sahler, “De stad van de tsaar” en De tsarina en de filosoof”, 2 heerlijke romans, uitgegeven door Meulenhoff. 

De Duitse auteur Martina Sahler, schreef twee prachtige romans over 2 fascinerende perioden in de geschiedenis van het Rusland van de tsaren.In “De stad van de tsaar Tsaar”, zet Peter de Grote de eerste stap naar zijn grote droom: een moderne stad bouwen naar westerse standaard. De stad, die zijn naam zal dragen, moet de poort naar het westen worden. De mooiste, meest ontwikkelde stad van het oosten. Het hoogtepunt van cultuur en beschaving: Sint-Petersburg. Van heinde en verre trekken mensen naar de kersverse metropool om daar een nieuw leven te beginnen. Een Nederlandse timmerman komt er zijn fortuin verdienen. Een Duitse dokter komt met zijn kinderen; de een hoopt in Sint-Petersburg te kunnen studeren, de ander wil er de liefde vinden. Een Russische graaf brengt zijn beeldschone dochter mee, in de hoop dat de tsaar zijn hart aan haar verliest. Een Italiaanse architect probeert er zijn verontrustende verleden te ontvluchten. Intussen woedt buiten de stad in wording de Grote Noordse Oorlog voort en moet Peter het hoofd bieden aan intriges binnen zijn hof, en aan de vraag of hij al dat goud uit de schatkist niet beter aan zijn leger kan besteden. Tegen de achtergrond van al deze levens krijgt Sint-Petersburg langzaam vorm en luidt de stad een nieuw hoofdstuk in de Russische geschiedenis in.Het verhaal wordt ingeleid door de personages in het jaar 1703, de tsaar, zijn familie, zijn vrienden, het Duits artsengezin, de 2 schrijnwerkers uit Amsterdam en de 3 Zweedse krijgsgevangenen, de Russische grafelijke familie, Russische lijfeigenen die bij de grafelijke familie horen en meegaan naar Sint-Petersburg, de Italianen in Sint-Petersburg en Kostja, een dwerg en heilige nar.In “De Tsarina en de filosoof”, kroont de jonge Catharina na een succesvolle staatsgreep, zichzelf tot tsarina. Ze wil het werk van Peter de Grote voortzetten en wil Rusland hervormen naar westers model. De wereld houdt zijn adem in: is een Duitse op de Russische troon wel te vertrouwen? De koning van Pruisen stuurt zijn onderdaan, de filosoof Stephan Mervier, als spion naar Sint-Petersburg om de plannen van de tsarina te achterhalen. Mervier is onder de indruk van Catharina’s slimheid en charisma, maar walgt ervan dat ze de lijfeigenen aan hun lot overlaat en ook andere misstanden koppig laat voortbestaan. Weliswaar zet Catharina zich in voor vooruitgang, onderwijs en wetenschap, maar ze regeert ook met de harde hand van een despoot. De onderdrukten komen in opstand en Mervier is geneigd zich achter hen te scharen. Maar niemand verraadt ongestraft de grote tsarina.Dit verhaal wordt ingeleid door de personages in het jaar 1762 in Potsdam en in Sint-Petersburg, in het zuiden van Rusland en in Frankrijk. Dit wordt gevolgd door het chronologisch overzicht en de proloog. Twee grootse, meeslepende romans, een combinatie van liefdesverhaal, geschiedenis en spanning. “Die Stadt des Zaren en “Die Zarin und der Philosoph” werden vertaald door Sander Hoving.Martina Sahler (°1963) is auteur van historische romans, jeugdromans en feelgood fictie. Ze droomde er al haar hele leven van een roman te schrijven over haar favoriete stad: Sint-Petersburg. Ze woont in de buurt van Keulen, is freelance schrijver en heeft ook voor diverse uitgeverijen gewerkt, o.a. voor Verlagsgruppe Lübbe en Bergisch Gladbacher Verlag. De geschiedenis van haar geboorteplaats Keulen is vaak inspiratie voor haar boeken bv. voor “Fina – Der Duft von Lavendel” uit 2011.Martina Sahler De stad van de tsaar 1703. De bouw van Sint-Petersburg luidt een nieuw hoofdstuk in de Russische geschiedenis in. 432 bladz. uitg. Meulenhoff Boekerij B.V.  ISBN 978 90 225 9277 9

Martina Sahler De tsarina en de filosoof Sint-Petersburg, 1762. Is de wereld klaar voor een Duitse vrouw op de Russische troon? 415 bladz. uitg. Meulenhoff Boekerij B.V. Productcode ISBN 978 90 225 9028 7