Ontdek Muzio Clementi’s schitterende Klaviersonaten door Stefan Chaplikov en Sun-A Park, en zijn Capriccios, door Rodolfo Leone, op het label Naxos.

Combineer het beste van Domenico Scarlatti met het beste van Mozart, en u heeft een Clementi Sonate. Stefan Chaplikov en Sun-A Park beseffen dat als geen ander. Op de sublieme cd van Chaplikov staan Clementi’s Pianosonaten in C groot, op. 33, nr. 3 in C en nr. 2 in F, de Pianosonate op. 46 in Bes, en de Pianosonaten op. 25, nr. 1 in C en nr. 3 in Bes. Sun-A Park koos voor zes Sonates,  op. 2, nrs. 2 en 6 (1779), op. 7, nrs. 1 en 2 (1782), op. 9, nr. 2 (1783), en op. 12, nr. 1 (met de variaties in de derde beweging) (1784).

De in Rome geboren Muzio Clementi (1752-1832) werd tijdens zijn leven gevierd als de “Vader van de Pianoforte”. Hij was de zoon van een welvarende goudsmid en kreeg als kind uitgebreid muziekonderricht in orgel, piano, zang en contrapunt. Reeds op 9-jarige leeftijd werd hij organist van San Lorenzo in Dámaso in Rome. In 1766 vertrok hij op 14-jarige leeftijd naar Londen omdat hij er dankzij een mecenas, Sir Peter Beckford, opgeleid kon worden tot pianist en componist. Hij zou de rest van zijn leven in Engeland blijven wonen. Clementi was de stuwende kracht achter verschillende muziekuitgeverijen, onder andere die van Collard & Collard, en nam na een faillissement, de pianofabriek van Longman & Broderip over die hij tot bloei bracht.

Met een internationale reputatie als deze van Haydn, stond Muzio Clementi hoog aangeschreven door Beethoven. Zijn invloed als uitvoerder, uitgever en vernieuwer van muziek in het algemeen en van pianomuziek in het bijzonder, kon niet worden genegeerd. Beethovens contact met zijn collega-componist en pianist Clementi was een van de interessante contacten die Beethoven had met Londen. Engeland stond nl. aan de voorhoede van de ontwikkeling van de piano in de vroege jaren 1800. Clementi publiceerde de 4de symfonie, de Strijkkwartetten op.59, Coriolanus en de transcriptie van het Vioolconcerto voor piano en orkest. In 1807 reisde Clementi, persoonlijk naar Wenen om Beethoven te bezoeken, om een deal te bespreken over de transcriptie van het Vioolconcerto voor piano en orkest, bedoeld voor zijn uitgeverij.

Met zijn cadensen en oogverblindend virtuoos spel heeft de Sonate op. 33, nr. 3 bv., bijna het expressief bereik van een Pianoconcerto. De drie sonaten, op. 33, werden in 1794 in Londen uitgegeven door Longman en Broderip. De derde hiervan, de Sonate in C-groot, op. 33, nr. 3, kan letterlijk afgeleid zijn van een eerder gecomponeerd pianoconcerto, of het werk zijn waaruit een pianoconcert werd gearrangeerd. Het concerto werd ontdekt in een exemplaar uit 1796 van Johann Baptist Schenk. Het begint met een briljante sonatevormige beweging die eisen bevat voor virtuositeit, met de juiste plaats voor een cadens. De tweede van de drie bewegingen, gemarkeerd als Adagio e cantabile, con grand espressione in F, biedt een opera-aria die het Wenen van Mozart waardig zou zijn, met een korte cadenza. De sonate eindigt met een virtuoos rondo.

De Sonate in F, op. 33, nr. 2, biedt ook mogelijkheden voor technische weergave, met het gebruik van octaven en de occasionele reeksen-loopjes van tertsen. Het begint met een langzame introductie, gevolgd door een contrasterend Allegro con fuoco. De tweede deel, Presto legato assai, is opnieuw bezet met toonladderfiguren, in tegenstelling tot het sostenuto hoofdthema. Het was na zo’n 15 jaar, na zijn laatste publicatie van sonaten, dat Clementi in 1820 zijn Sonate in Bes, op. 46 publiceerde, die hij opdroeg aan de pianist Friedrich Kalkbrenner. Het eerste deel begint met een langzame introductie, gevolgd door een snel Allegro con brio. Het hele werk werd gecomponeerd in de klassieke stijl waarvan Kalkbrenner zichzelf de laatste meester noemde. Het tweede deel, Adagio cantabile en sostenuto in E, extra gemerkt Semper legato, leidt tot een laatste Allegro con fuoco, waarvan de gedreven snelheid slechts af en toe wordt onderbroken voor adempauzes of omwille van een dramatisch effect. Dit is klaviermuziek om uw vingers bij af te likken, zeker wanneer ze gespeeld wordt met de technische beheersing, transparantie, velociteit en warme, volumineuze aanslag van Stefan Chaplikov. Schitterend. Warm aanbevolen!Clementi’s invloed op pianisten is blijvend gebleken, hetzij door zijn composities, instructieboeken of de introductie van nieuwe niveaus van virtuositeit op de pianoforte. De cd  “Piano Jewels”  verkent een selectie van werken die nog nooit eerder zijn opgenomen en weerspiegelt de verscheidenheid van Clementi’s verbeeldingskracht en vindingrijkheid. Mozart hoorde Clementi zijn Toccata in Bes uitvoeren en bewonderde met tegenzin de technische bekwaamheid van de Italiaan. De 5 Capriccios volgen een kwart eeuw ontwikkeling. De eerste uit 1787 en 1795, ademen cantabile warmte en bravoure uit, terwijl de 2 uit 1821, reeds tot de nieuwe klankwereld van Beethoven behoorden. Clementi’s Capriccio in Bes, op.17, gepubliceerd in 1787 en herzien in 1801, bevat een inleidende uitleg, nl. als een ‘werk waarin de favoriete liederen “Ma chère amie” en “For tendress form’d” worden geïntroduceerd met aanzienlijke verbeteringen door de auteur’. Het eerste wordt ingeleid met een verandering van tempo naar Andantino, wat leidt tot het tweede, genaamd Larghetto. Het Capriccio in A, op. 34, nr. 3 en Capriccio in F, op. 34, nr. 4, werden rond 1795 gepubliceerd, samen met twee sonates, en opgedragen aan Miss Isabella Savery. De twee werken stellen uiteenlopende technische eisen, met als contrast, cantabile passages.

Stefan Chaplikov (foto), geboren in Plovdiv in Bulgarije, begon zijn studie bij Elena Velcheva en maakte zijn concertdebuut in Sofia op elfjarige leeftijd als solist met het Sofia Soloists kamerensemble. Hij studeerde aan het Conservatorium van Parijs bij Michell Béroff en was een “Rebanks Family Fellow” aan de Glenn Gould School onder de voogdij van John Perry. Hij ontving een Artist Diploma aan de Yale School of Music, waar hij bij Peter Frankl studeerde, en is nu een doctoraatsstudent in Leon Fleishers studio aan het Peabody Institute van de Johns Hopkins University. Zijn carrière als pianist heeft hem naar verschillende plaatsen in Europa en Noord-Amerika gebracht. Recente hoogtepunten waren zijn uitvoering van Beethovens Pianoconcert nr. 4 met het Plovdiv Philharmonic Orchestra o.l.v. Dian Chobanov, en de opname van de cd “Brahms: Variations”, een “CD Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris”, opgenomen in de reeks ‘Jonge solisten’ van het Conservatorium van Parijs.

Sun-A Park werd in 1990 geboren in Busan in het zuidoosten van Zuid-Korea, en groeide op in New Jersey. Ze begon piano op 4-jarige leeftijd en studeerde vervolgens aan The Juilliard School. Ze studeert momenteel bij Boris Berman (°1948), (zelf ex leerling van Lev Oborin), aan de Yale School of Music. Sun-A Park heeft prijzen gewonnen op meerdere wedstrijden, waaronder de 2013 Sendai International Music Competition, 2011 Ferruccio Busoni International Piano Competition en de 2000 Gina Bachauer Junior International Piano Competition, en speelde met het Houston Symphony Orchestra, San Marino Republic Orchestra, Orchestra Haydn, de New Jersey Symphony en de Albany Symphony. Ze speelde in de Alice Tully Hall en de Benaroya Hall in de Verenigde Staten, de National Dublin Hall in Ierland, het Sejong Arts Center in Zuid-Korea, het magnifiek Miguel Delibes Cultureel Centrum van architect Riccardo Bofil in Valladolid, en het Cultureel Centrum in Sendai (Tohoku) in Japan.Rodolfo Leone, geboren in Turijn, woont momenteel in Los Angeles, waar hij eerder studeerde aan het Colburn Conservatory of Music. Hij heeft zowel een Master of Music-graad als een Artist Diploma van Colburn, waar hij studeerde bij Fabio Bidini. Hij studeerde eerder aan de Hans Eisler Muziekschool in Berlijn, en aan het G. Rossini Conservatorium in Pesaro. In 2017, was hij de eerste prijswinnaar van de 15de Internationale Beethoven Pianowedstrijd in Wenen.

Clementi Keyboard Sonatas, Op. 25, Nos. 1 and 3, Op. 33, Nos. 2 and 3, Op. 46 Stefan Chaplikov Piano cd Naxos 8.573712

Clementi Keyboard Sonatas Op. 2, Nos. 2 and 6, Op. 7, Nos. 1, and 2, Op. 9, No. 2 Op. 12, No. 1 Sun-A Park Piano cd Naxos 8.573940

Clementi Piano Jewels Capriccios Toccata La Chasse Rodolfo Leone Piano cd Naxos 8.574233