Robbie Waisman, Susan McClelland, “De jongen uit Buchenwald”, een heel uitzonderlijke maar beklemmende uitgave van Boekerij.

Buchenwald nabij Weimar, werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaans leger. Bij de komst van de Amerikanen waren er 21.000 gevangenen in het kamp, onder wie 1.000 kinderen, jonger dan 14 jaar. Lees in De jongen uit Buchenwald”, het aangrijpend verhaal van Robbie Waisman (°1931) en de andere ‘jongens van Buchenwald’, die de gruwel van het concentratiekamp overleefden.

In 1941 woonde de 10-jarige Waisman in het Joodse getto van Skarżysko, waar hij tyfus opliep. Te midden van geruchten over de op handen zijnde liquidatie, slaagde Waismans oudste broer erin hem eruit te smokkelen. Degenen die daar in 1942 achterbleven, werden opgepakt en overgebracht naar Treblinka, waar velen, onder wie de moeder van Waisman, in de gaskamers zouden worden vermoord.Tijdens de bezetting werd de munitiefabriek Hugo Schneider Aktiengesellschaft (HASAG), een Duits metaalbewerkingsbedrijf, ingeschakeld om toezicht te houden op de operaties en produceerde munitie en uitrusting voor de Wehrmacht. Vanwege zijn slanke gestel werd Waisman aan het werk gezet om defecte machines in de fabriek te repareren. Na anderhalf jaar arbeid werd hij gescheiden van zijn vader en broers, die ook in de fabriek hadden gewerkt. Het was op dit punt dat Waisman bevriend raakte met een jonge jongen genaamd Abram Czapnik, met wie hij een hechte band zou ontwikkelen. De twee stalen regelmatig voedsel om de barre omstandigheden van het fabrieksleven te overleven.

In 1944 maakten Waisman en Czapnik echter beiden deel uit van een massale verhuizing naar Buchenwald, een concentratiekamp in Midden- Duitsland. Bij aankomst werden ze overgebracht naar Blok 8, waar normaal gesproken politieke gevangenen uit Polen, Frankrijk en Duitsland zaten. De meeste andere kinderen die in het kamp werden geïnterneerd, werden vastgehouden in Blok 66, maar dit werd pas aan Waisman geopenbaard nadat hij was bevrijd.

Samen met zijn medekampgenoten werd Waisman op 11 april 1945 bevrijd toen het Amerikaanse leger in Buchenwald aankwam. Terwijl de oorlog nog steeds aan de gang was en er geen huizen waren om naar terug te keren, moesten Waisman en de andere kinderen nog drie maanden in het kamp blijven. Gedurende deze tijd vormden velen van hen sterke relaties en zwoeren ze de wereld te vertellen wat er was gebeurd en wat ze hadden gezien toen ze daar woonden. De band die tussen de kinderen werd gevormd, werden het onderwerp van een documentaire uit 2002, “The Boys of Buchenwald”, met getuigenissen van zowel Waisman als Elie Wiesel (foto) over de beproevingen van het kampleven en de vriendschappen die ze tijdens de oorlog desondanks hadden gesmeed.Na het verlaten van Buchenwald werden Waisman en 429 andere weeskinderen onder begeleiding van het Œuvre de secours aux enfants (OSE) naar het dorp Écouis in het Frans departement Eure (regio Normandië) overgebracht. Terwijl ze daar waren, veroorzaakten de wezen problemen voor de lokale bevolking, door routinematig hun bedden in brand te steken en verwoesting te veroorzaken in het gebied. Vanwege hun kattenkwaad noemden de dorpelingen hen “les enfants terribles de Buchenwald”. In de naoorlogse periode begonnen de wezen ook hun joods erfgoed in twijfel te trekken.In 1946 werd Waisman naar het dorp Vésinet gestuurd, waar hij en vijftig andere Joodse weeskinderen werden geïntegreerd in het Frans schoolsysteem. Hij bleef daar twee jaar. In die tijd kwam hij er ook achter dat zijn zus, Leah, niet alleen de Holocaust had overleefd, maar van plan was om met haar man naar Israël te verhuizen. Waisman probeerde zich bij hen aan te sluiten bij hun verhuizing, maar het lukte hem niet. Toen hij zijn school in Frankrijk had afgerond, besloot Waisman dat hij uit Europa moest emigreren om een nieuw leven te beginnen, weg van de pijnlijke herinneringen. Twee landen kwamen naar voren als levensvatbare bestemmingen, Australië en Canada. Na veel wikken en wegen en een reeks veeleisende lichamelijke onderzoeken, kreeg hij van Canada de vluchtelingenstatus en verhuisde hij naar een groep van 1000 mensen die door de federale regering waren toegelaten.Aan het begin van het boek is Romek Wajsman net bevrijd uit Buchenwald, het concentratiekamp waar meer dan 60.000 mensen zijn vermoord. Hij is uitgehongerd en heeft geen idee waar zijn familie is en of ze überhaupt nog leven. Hij verlaat het kamp met 472 andere jongens, onder wie Elie Wiesel, en samen krijgen deze tieners de bijnaam ‘de jongens van Buchenwald’. Ze zijn boos op de wereld en zoeken hun heil in geweld, stelen, vechten en strijden om macht. De jeugd van de jongens van Buchenwald werd gekenmerkt door terreur en dood en als gevolg daarvan waren ze rebels en vol woede. Na hun onmenselijke behandeling in het kamp moesten de jongens opnieuw leren hoe ze in de samenleving konden functioneren. Alles veranderde wanneer Albert Einstein en rabbi Herschel Schacter hen meenamen naar een nieuw thuis om te helen, te revalideren en om een nieuw en vrij leven te beginnen. Romek, nu Robbie Waisman, deelt in dit boek zijn uitzonderlijk verhaal, opgetekend door de journaliste, Susan McClelland, en vertelt hij hoe hij, met hulp, zijn pijn wist om te zetten in veerkracht. Zeker lezen!

Robbie Waisman, Susan McClelland De jongen uit Buchenwald  304 bladz. geïllustreerd Uitg. Meulenhoff Boekerij B.V. 9789022591062

https://www.stretto.be/2022/01/14/ik-spreek-je-aan-nooit-eerder-gepubliceerde-autobiografische-getuigenissen-en-is-dit-een-mens-van-primo-levi-een-bezielde-en-een-beklemmende-uitgave-van-meulenhoff/