“Storie di Napoli” door Maria Ladurner, Barbara Heindlmeier en La Festa Musicale, op het label audite. Heerlijk!

Barbara Heindlmeier (blokfluit), Maria Ladurner (sopraan) en het ensemble La Festa Musicale, hebben Barokke Napolitaanse virtuoze concerti en sierlijke aria’s vol vindingrijkheid, contrast, temperament en charme, samengevoegd tot een sonisch verhalend stadsbeeld van het beroemd muzikaal centrum.Napels heeft door de eeuwen heen een belangrijke en levendige rol gespeeld, niet alleen in de muziek van Italië , maar ook in de algemene geschiedenis van de West-Europese muziektradities. Deze invloed strekt zich uit van de conservatoria voor oude muziek in de 16e eeuw tot de muziek van Alessandro Scarlatti tijdens de barok en de komische opera’s van Pergolesi, Piccinni en, uiteindelijk, Rossini en Mozart. De Napolitaanse School, van muziekhistorisch belang tussen de Romeinse School en de Venetiaanse School, was een groep 17de – en 18de -eeuwse operacomponisten die studeerden of werkten in Napels. De bekendste was Alessandro Scarlatti met wie de moderne opera begon en Francesco Provenzale wordt algemeen beschouwd als de oprichter.“Storie di Napoli” is de derde cd van La Festa Musicale voor audite en presenteert een innovatieve benadering van het gevarieerde en expressieve Napolitaanse barokrepertoire. Sensuele aria’s en virtuoze concerti van Alessandro Scarlatti, Domenico Sarro, Francesco Mancini, Giuseppe Porsile en Nicola Fiorenza, werden samengevoegd tot een sonisch verhaal dat de beste verhalen van Napels vertelt uit de barokke hoogtijdagen van wat toen de op twee na grootste metropool van Europa was. Deze omvatten een ontmoeting met de verleidelijke sirene Parthenope die volgens de mythologie de stad stichtte, een bezoek aan de gelaagde onderwereld van Napels met verrassende wendingen, en de uitbundige sfeer van het typisch Napolitaans straatleven, vol festiviteiten en levensvreugde.

Samen met de jonge en veelbelovende sopraan Maria Ladurner en onder leiding van de gerenommeerde blokfluitiste Barbara Heindlmeier, die bekend staat om vernieuwende concepten, slaat La Festa Musicale met dit project nieuwe wegen in. Af en toe worden de delen van de concerti onderbroken, waarbij aria’s worden verweven. Hierdoor kan een nieuwe overkoepelende verhaallijn worden verteld, waarbij de vele facetten van deze fascinerende stad vakkundig worden vastgelegd.Het Noord-Duits barokensemble La Festa Musicale staat voor uitstekende artistieke standaarden, die tot uiting komen in creatieve, multidisciplinaire concertformaten en samenwerkingsprojecten van topklasse. Naast bekende werken bevat Storie di Napoli ook zelden gehoorde ontdekkingen en een première-opname van de aria “Nel mio petto” (uit Il ritorno d’Ulisse) van Giuseppe Porsile. De rijkdom aan kleur, de emotionele densiteit en de snel bewegende contrasten van dit repertoire worden weerspiegeld door het ensemble met wisselende instrumentatie en – geheel in lijn met de barokke kunst van ornamentiek en improvisatie – door eigen bijdragen toe te voegen, zoals in de levendige Tarantella napoletana alla festa musicale.Tracklist:

Mancini, F: Concerto VIII in C minor

Sarro: Begl’occhi del mio ben, dormite in pace (from La Partenope)

Sarro: Concerto XI in A minor

Porsile: Nel mio petto due tiranni (from Il ritorno d’Ulisse)

Porsile: Cantata sopra l’Arcecalascione ‘Sfogandose ‘no Juorno’

Fiorenza: Concerto in A minor for three violins and basso

Fiorenza: Concerto in F minor for recorder, violin, viola and b.c.

Scarlatti, A: Mentre io godo (from Il Giardino di Rose)

trad.: Tarantella napoletana

Storie di Napoli Maria Ladurner Barbara Heindlmeier la festa musicale cd  audite 97.800