Eric Coates, Springtime Suite, Four Ways Suite, Saxo-Rhapsody” door het Slovak Radio Symphony Orchestra o.l.v. Andrew Penny, op het label Naxos. Heerlijk!

Eric Coates (1886-1957), de ongekroonde koning van de lichte muziek, was een meester in verfijnde en mooie melodieën, waardoor hij een begrip was tijdens de gouden jaren van de Britse lichte muziek in de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn “Four Ways Suite” neemt u mee naar alle vier de windstreken, inclusief het exotische China en de jazzritmes van Amerika, terwijl “Springtime”, zowel groot optimisme als soulvolle herinneringen aan een verloren tijd oproept. De virtuoze “Saxo-Rhapsody”, met hier als solist, Kenneth Edge, was één van de belangrijkste saxofoonwerken uit die tijd, en “Sleepy Lagoon” bleef beroemd als de herkenningsmelodie van BBC Radio’s “Desert Island Discs”. De “High Flight March” zou Coates’ laatste compositie zijn.Het was met de opkomst van de BBC in de jaren ’30, en de magische uitstraling van de omroep, dat Coates, gevormd door Lionel Tertis (altviool) en Frank Corder (compositie) aan de Royal Academy of Music, één van de allereerste componisten zou worden die als een componist van lichte muziek, een begrip zou worden. Zijn muziek drong nl. het muzikaal bewustzijn van de natie binnen toen veel van zijn marsen, BBC-signatuurdeuntjes werden. Tijdens de jaren ’30, vormde de BBC veel van haar lichte muziekorkesten, waaronder het BBC Theatre Orchestra (later omgedoopt tot het BBC Concert Orchestra). Ze gaven de eerste uitvoering van veel van Coates’ werken, waaronder de concertwals “Footlights” (1939) en de romance, “Last Love” (1939), en zijn “Knightsbridge”, bv., werd door de British Broadcasting Corporation, van 1933 tot 1960, als tune gebruikt voor hun radioprogramma, “In Town Tonight” op zaterdagavond, dat telkens eindigende met “Carry on, London.”Tegen het einde van de jaren ’40, verklankte een ​​Coates-mars, met zijn energie en optimisme, de geest van de natie. Zijn mars uit de oorlogstijd “The Eighth Army”, was opgedragen aan generaal Montgomery en zijn Achtste Leger voor hun overwinning in Alamein in oktober 1942. Eerst uitgevoerd door het BBC Northern Orchestra, werd het daarna door de BBC gebruikt als het kenmerkend deuntje voor de uitzendingen in het Midden-Oosten en werd het toen een themalied voor Michael Balcons film “Nine Men”, over infanterie in Libië.“Springtime” was de elfde suite van Coates en een van zijn mooiste, hoewel het nooit de populariteit van de andere bereikte. Geschreven in 1937, lijkt het eerste deel Fresh Morning, met zijn vrolijke 6/8-ritme, de tijd van voor de Eerste Wereldoorlog en de muziek van componist Edward German te weerspiegelen. Het tweede deel, “Noonday Song”, roept met zijn soulvolle vioolsolo een vervagende herinnering op aan een verloren tijd. Het derde deel, Dance in the Twilight, is een typische, moderne, optimistische Coates-wals. Een jaar eerder had Coates zijn enige puur abstracte symfonische muziek geschreven, een concerto voor saxofoon en orkest. Hij had de virtuoze saxofonist Sigurd Raschèr ontmoet, die hem opdracht gaf voor een werk voor het Folkestone Festival 1936. Coates had een fascinatie voor de saxofoon en gebruikte hem voor het eerst in de beweging “Westward” uit zijn “Four Ways Suite”. Hij gebruikte het ook in “The Man about Town” in zijn “Three Men Suite”, het werk dat Raschèr voor het eerst hoorde tijdens hun ontmoeting in Belfast.De “Saxo-Rhapsody”, zoals het bekend werd, is een virtuoze vertoning van negen minuten die Coates in minder dan een maand schreef. In één beweging, wordt een energiek centraal Allegro-vivace omgeven door een reflecterend Moderato-gedeelte. Samen met Debussy’s Rapsodie voor saxofoon en orkest en concerti van Joseph Holbrooke en Lars-Erik Larsson, is het Coates-concert een van de belangrijkste saxofoonstukken uit het begin van de eeuw. De laatste vijf jaar van zijn leven componeerde hij tien laatste werken, waarvan één, “The Dambusters March”, zijn derde en laatste succes. Aanvankelijk wees hij “The Dambusters” af, maar toen zijn uitgevers ervan overtuigd waren dat de film van nationaal belang was, componeerde hij een mars voor de openings- en slottitels. De “Dambusters” hebben dezelfde status gekregen als Elgar’s “Pomp and Circumstance March No. 1” als een van de grote marsen van het land. Coates zwoer altijd dat de laatste mars die hij had geschreven de laatste zou zijn, maar na het spectaculair succes van “The Dambusters”, herhaalde hij dezelfde formule voor de Warwick-filmproductie van 1956, “High Flight”. Deze mars had echter niet hetzelfde succes als “The Dambusters”. Ze was voorbestemd om zijn laatste compositie te worden toen hij in december 1957, overleed.Andrew Penny (°1952), uit het mooie Kingston upon Hull in Yorkshire, studeerde af aan het Royal Northern College of Music. Als postdoctoraal studeerde hij bij Sir Charles Groves. Sinds 1982 is hij muzikaal leider van het Hull Philharmonic Orchestra. In november 1999 regisseerde hij twee uitvoeringen van Gustav Mahler’s Symfonie nr. 8 (Symphonie der Tausend) als onderdeel van de millenniumvieringen in Hull. Hij werd benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE) in de Birthday Honours 2014 voor diensten op het gebied van muziek.Tracklist:

By the Sleepy Lagoon

Springtime Suite

Saxo-Rhapsody

Footlights Waltz

Four Ways Suite

The Eighth Army March

Lazy Night

Last Love

High Flight March

Eric Coates Springtime Suite Four Ways Suite Saxo-Rhapsody Slovak Radio Symphony Orchestra Andrew Penny cd Naxos 8555194