“Two Marimbas in Berlin, Piano Masterworks and Modern Classics arranged for Two Marimbas, performed and arranged by DoubleBeats”, op het label Naxos. Schitterend!

Met de cd, “Two Marimbas in Berlin”, presenteert het bekroond duo DoubleBeats (Ni Fan en Lukas Böhm), wereldpremière-opnames van vier hoogtepunten van het klavierrepertoire en twee moderne klassiekers van Bach, Chopin, Haydn, Minoru Miki, Piazzolla en Rachmaninov, in hun eigen opmerkelijke arrangementen voor marimba’s en percussie.De marimba met houten staven of toetsen is de alt- of basversie van de xylofoon. Het instrument behoort samen met de xylofoon, vibrafoon en metallofoon, tot de Mallet instrumenten, melodische slaginstrumenten die bespeeld worden met mallets of hamers. Het duo “DoubleBeats”, brengt zowel oude als nieuwe muziek op 2 marimba’s. Hun repertoire reikt van Bach tot Piazzolla en Bartok, en omvat talrijke bewerkingen en opdrachten voor zowel traditionele als moderne instrumenten. Zachte, resonerende tonen en hoog drama komen hier naar voren door hun uitzonderlijke behendigheid in werken van Chopin en Rachmaninov, evenals in Bachs iconische Goldbergvariaties. Haydns luchtige variaties contrasteren met de spanning van Piazzolla’s Histoire du Tango en de cd eindigt met het aangrijpend “Marimba Spiritual I” voor marimba en slagwerktrio, uit 1984, van de Japanse componist, Minoru Miki (1930-2011).Opgericht in 2012 door Ni Fan en Lukas Böhm, tijdens hun studie aan de Hanns Eisler University of Music in Berlijn, vestigde het DoubleBeats-percussie duo zich al snel op de internationale concertscene. Het duo maakte zijn binnenlands debuut met Jacob ter Veldhuis’ Goldrush Concerto onder leiding van Sean Edwards in het Konzerthaus in Berlijn en zijn internationaal debuut tijdens de International Percussion Ensemble Week in Kroatië. Op het International Mercedes-Benz Music Festival in China werden ze uitgeroepen tot Young Artists of the Year 2012. Sindsdien hebben ze regelmatig concertreizen en gastprofessoraten door Europa en Azië. In 2018 won DoubleBeats de eerste prijs en twee speciale prijzen op de OSAKA International Music Competition in Japan en het jaar ervoor de eerste prijs op de Universal Marimba Competition in België. Ze ontvingen de Ritterprijs van de Oscar en Vera Ritter Foundation voor “uitzonderlijke prestatie op het gebied van interpretatie”. Als begunstigde van Yehudi Menuhin’s Live Music Now-regeling, is DoubleBeats actief op het gebied van muziekbereik in sociale instellingen. Ze worden geleverd door Yamaha en Sabian Cymbals in hun rol als officiële endorsers. Sinds het zomersemester van 2019 geeft DoubleBeats les aan de Hanns Eisler University of Music in Berlijn.Ni Fan (foto) groeide op in een muzikaal gezin in Peking, China. Ze kreeg haar eerste pianoles toen ze vier was en studeerde ook percussie vanaf haar tiende. Van 2001-2007 was ze junior student aan het Centraal Conservatorium in Peking. Onder Li Biao rondde ze haar bachelor af met onderscheiding. In 2010 vervolgde ze haar studie aan de Hanns Eisler Muziekuniversiteit in Berlijn, waar ze ook met onderscheiding een masterdiploma en een uitvoeringsdiploma behaalde. Sinds 2015 is ze docent aan de Hanns Eisler University of Music in Berlijn. Concerttournees en gastprofessoraten brachten haar door Europa en Azië. Ni Fan is nog steeds de enige vrouwelijke percussionist die de Prix Montblanc heeft gekregen van de Montblanc Cultural Foundation. Ze won internationale prijzen in de Jeju International Brass and Percussion Competition in Korea en de Hanns Eisler Competition voor hedendaagse muziek. Haar prestaties zijn keer op keer bekroond met een beurs van de Chinese overheid, de prijs van de Duitse Academische Uitwisselingsdienst, de Start-up! muziekprijs van de Hanns Eisler University of Music in Berlijn en beurzen van de Elsa-Neumann Scholarship en Yehudi Menuhin’s Live Music Now Berlin. Naast het spelen van kamermuziek met artiesten als Tabea Zimmermann, Li Biao, Jens- Peter Maintz en Eldar Nebolsin, treedt Ni Fan vaak op als solist in heel Duitsland en Azië en met gerenommeerde orkesten en ensembles, waaronder de Sächsische Bläserphilharmonie, de Symphoniker Hamburg en de Konzerthaus-Orchestre Berlin.Lukas Böhm (foto) studeerde eveneens aan de Hanns Eisler University of Music in Berlijn en bij de Berliner Philharmoniker als wetenschapper aan de Karajan Academy. Hij heeft internationale prijzen gewonnen op het Concours International de Timbales in Frankrijk en de Italy Percussion Competition. Zijn prestaties zijn erkend met prijzen en beurzen van de Studienstiftung des deutschen Volkes, de Deutsche Stiftung Musikleben, de Oscar en Vera Ritter Foundation, de International Ensemble Modern Academy, de Manfred Vetter Foundation for Arts and Culture, de Richard Wagner Stipendienstiftung, de Marie -Luise Imbusch Foundation en de Internationale Musikakademie zur Förderung musikalisch Hochbegabte in Deutschland.De Ritter-prijs voor “uitzonderlijke prestatie op het gebied van tolken” werd hem in 2015 toegekend en talrijke radio-/televisie-uitzendingen (op de ARD-, ZDF-, ARTE-, NDR-, BR- en RBB-kanalen) en cd-opnames documenteren zijn creatieve output. In het wintersemester van 2018 begon zijn ambtstermijn als professor aan de Universiteit voor Muziek en Dans in Keulen (Wuppertal). Een verdere aanstelling volgde in het zomersemester van 2019 aan de Carl Maria von Weber University of Music in Dresden. Als beurshouder van Live Music Now Berlin, en in samenwerking met de Berliner Philharmoniker, is hij betrokken bij tal van muziekprojecten in sociale instellingen. Naast nauwe kamermuziekpartnerschappen met Alexej Gerassimez en Li Biao, is hij een vaste gast bij de Berliner Philharmoniker, de Deutsche Oper Berlin en het Deutsches Symphonie-Orchester.

Tracklist:

Frederic Chopin: Etüden Nr. 2, 11, 13, 16

Johann Sebastian Bach: Goldberg-Variationen BWV 988 (Auszüge)

Serge Rachmaninoff: Prelude g-moll op. 23 Nr. 5

Astor Piazzolla: Histoire du Tango (Auszüge)

Joseph Haydn: Variationen A-Dur H. 17: 2

Minoru Miki: Marimba Spiritual

Two marimbas in Berlin Piano Masterworks and Modern Classics arranged for Two Marimbas  Bach Chopin Haydn Miki  Piazzolla Rachmaninov performed and arranged by DoubleBeats cd Naxos 8.574056