Emma Baxter-Wright, “Little book of Yves Saint Laurent, het meeslepende verhaal van Yves Saint Laurent”, een prachtuitgave van Kosmos.

“Little book of Yves Saint Laurent” is een prachtig geïllustreerd, bijzonder interessant boekje over de raadselachtige, gedurfde en verbazingwekkend creatieve ontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008). Het volgt zijn ontwikkeling van modestudent tot de rechterhand van Christian Dior, en tot de man die in 1961, samen met zijn partner Pierre Bergé, zijn eigen modehuis oprichtte.

YSL slaagde er in om een pak te ontwerpen, dat in het begin zo controversieel was, dat er restaurants waren die vrouwen in een dergelijk pak, de toegang weigerden. Hij was nl. de man achter ‘Le smoking’, het eerste broekpak voor vrouwen, ontworpen voor de Pop-Artcollectie van het modehuis Dior, dat in 1967, als eerste gedragen werd door een toen 24-jarige, Cathérine Deneuve. Hij was ook de man achter de “beatnik look” (collectie herfst-winter 1963-1964) en de puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsloten, en achter een collectie wollen tricotjurken, geïnspireerd door “Composition II in Red, Blue and Yellow” uit 1929, van Piet Mondriaan.

In 1958, presenteerde hij in de lijn van de ‘New Look’ van Dior, zijn eerste collectie, “Trapeze”. Yves Saint Laurent verhief haute couture tot beeldende kunst. Hij veranderde de mode in een spektakel met adembenemende proporties, legde de basis voor de avant-garde esthetiek, en bracht met zijn androgyne stijlen en unieke inspiraties, een revolutie teweeg in de gendernormen van dameskleding. Hij ontwierp het safarijack (Saharienne – Collection africaine, lente-zomer, 1967) en de eerste tailleur-pantalon, bracht het jack van krokodillenleer naar de mainstream, en verbaasde de modewereld met een mix van elegantie en artistiek drama. Vanaf 1960 nam Pierre Bergé de verantwoordelijkheid op zich voor de carrière van Saint Laurent. Zes jaar later diversifieerde zich de activiteit met “Saint Laurent rive gauche”, luxe prêt-à-porter in navolging van “Miss Dior” van Christian Dior, ontworpen door Yves Saint Laurent, maar industrieel geproduceerd en verkocht binnen een netwerk van kledingzaken.

“Little Book of Yves Saint Laurent” beschrijft het begin van Saint Laurent, de zoon van een Pied-Noir in Algerije, als een vroegrijpe jongen, die miniatuurkledingstukken maakte van restjes stof. U leest over zijn vroege jaren tot hij opvolger werd van Christian Dior, zijn trapeziumjurk uit 1958 en zijn artistieke explosie van kleur die een decennium van stijlinnovatie inluidde, de schandalen van de jaren ’70, zijn verbintenis met theater, ballet en film, de iconische Parfums, mascara, oogschaduw (bv. de “Full Metal Shadow”) en de Kajal Pencil Eyeliner, accessoires en sieraden, zijn Oosterse inspiratie, en het erfgoed van YSL. ”Little Book of Yves Saint Laurent, The Story of the Iconic Fashion designer” werd vertaald door Marthe Philipse. Niet te missen!

Emma Baxter-Wright studeerde mode aan de St Martins School of Art en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Bristol. Ze was universitair docente aan het London College of Fashion en de University of Creative Arts, waar ze modestyling en journalistiek, promotie en beeldvorming doceerde. Als voormalig moderedacteur en freelance styliste voor Looks en Just Seventeen, schrijft ze o.a. ook voor Cosmopolitan, The Face, Marie Claire, The Lady en de New York Observer. Meer recentelijk heeft ze twee boeken geschreven over de iconische Britse fotograaf Duffy, evenals Little Book-geschiedenissen over de moderivalen, Schiaparelli en Chanel.

Emma Baxter-Wright Little book of Yves Saint Laurent het meeslepende verhaal van Yves Saint Laurent 160 bladz. geïllustreerd uitg. Kosmos ISBN 978 90 215 8164 4

https://www.stretto.be/2021/09/03/mode-de-momu-collectie-antwerpen-een-prachtuitgave-van-lannoo/