“Paris Les Années Folles – Music For Guitar & Piano”, door het Duo Adentro, op het label Et’cetera. Fijn, charmant en ontwapenend.

Saskia Van Herzeele en Maarten Vandenbemden vormen samen het Ardentro Duo, een jong muzikaal duo, dat gitaar en piano combineert. Hun vorige opname voor het Etcetera-label (Once Upon a Time) werd door Classical Guitar Magazine (VS) genomineerd als een van de 10 beste albums. Deze nieuwe opname bevat originele kamermuziekwerken en arrangementen van o.a. Milhaud, Poulenc, Honegger, Martin en Stravinsky.De verrassende dialoog tussen hun twee instrumenten creëert een poëtische klankwereld. Samen waren ze in 2018 één van de drie Vlaamse finalisten van het kamermuziekconcours ‘Supernova’ en wonnen ze het Concours voor Kamermuziek op het Twents Gitaarfestival. Adentro brengt concerten van originele muziek voor gitaar en piano, maar ook verfrissende arrangementen van klassieke kamermuziek. De dromerige harmonie van hun ensemble inspireert tot samenwerkingen op het gebied van muziektheater en sociaal-artistieke projecten. Het duo heeft een formule gevonden die perfect bij hen past, intieme concertprogramma’s met kleurrijke (her)interpretaties, altijd met nieuwe en verrassende perspectieven. Zo maken ze van elk concert een bijzondere gebeurtenis die samen met het publiek steeds meer innerlijk wordt beleefd.

Saskia Van Herzeele studeerde psychologie aan de KU.Leuven en piano aan de conservatoria van Brussel en Gent. In beide disciplines gaat ze gedreven op zoek naar de juiste golflengte om mensen te beroeren. Als pianiste houdt ze vooral van de subtiele kunst der (lied)begeleiding en van bijzondere kamermuziek. In 2016 studeerde ze met grootste onderscheiding af in de klas van Vitaly Samoshko. Ze werkt op het snijpunt van muziek en zorg en engageert zich graag voor projecten die muziek doen weerklinken op plaatsen waar ze niet evident, maar wel hard nodig is. Saskia werkte lange tijd als psychologe met ouderen en is nu als pianolerares verbonden aan de Academie voor Podiumkunsten te Aalst. Ze is pianiste bij Duo Adentro en Zeal Ensemble.

Maarten Vandenbemden (1994) kreeg zijn eerste gitaarlessen van zijn vader. Dertien jaar later leidde zijn weg naar de klas van Antigoni Goni aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij “summa cum laude” de masters gitaar en muziekschriftuur behaalde. Als solist en met verscheidene orkesten speelde hij onder meer in Bozar (Brussel) en het koninklijk paleis van Caserta, en van Italië tot Jordanië. Vanuit een bijzondere voorliefde voor kamermuziek speelt hij regelmatig samen met de zangers Noémie Schellens en Kobe Baeyens, de celliste Ann Van Hecke en in de kleurrijke bezetting van twee tenoren en twee gitaren, als “Los Reyes de la Baraja”. Sinds 2018 vormt Maarten het vierde lid van het Four Aces gitaarkwartet, waarmee in 2019 het album “Tabula Rasa” werd uitgebracht dat mee op tournee naar China mocht in de zomer van dat jaar. Maarten is docent toegepaste- en geschreven harmonie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Als gitaarleraar is hij verbonden aan de Stedelijke Kunstacademie Halle. Sinds 2016 is hij bovendien actief betrokken bij The Volterra Project, een innovatieve zomercursus voor gitaar, en bij Mobile Music Playground, een project dat Brusselse kinderen in contact brengt met klassieke muziek.

Tracklist:

Le boeuf sur le toit, op. 58 – Darius Milhaud (1892-1974)

Capriccio (d’après Le Bal masqué), FP 155 – Francis Poulenc (1899-1963)

Pastorale d’été, H. 31 – Arthur Honegger (1892-1955)

Sonate voor gitaar en klavecimbel – Manuel Maria Ponce (1882-1948)

Pavane Couleur du Temps – Frank Martin (1890-1974)

Chôrinho, uit Suite Populaire Brésilienne, W020 – Heitor Villa-Lobos (1887-1959)

Danse Russe, uit Three Movements uit Petroesjka, K. 12 – Igor Stravinsky (1882-1971)

Pavane pour une infante défunte, M. 19 – Maurice Ravel (1875-1937)

Gnossienne nr. 1 – Erik Satie (1866-1925)

Scaramouche, op. 165b – Darius Milhaud

Charleston van La Revue de Cuisine, H. 161 – Bohuslav Martinu (1890-1959)

Paris Les Années Folles – Music For Guitar & Piano Duo Adentro cd Et’cetera KTC1748