Marc Pos, “Het geheim van De Nachtwacht”, een geïllustreerde uitgave van Terra. Schitterend!

In “Het Geheim van De Nachtwacht” neemt auteur en programmamaker, Marc Pos, u mee op een waanzinnig avontuur, nl. de gedetailleerde en historisch verantwoorde reconstructie van… Rembrandts Nachtwacht!Weinig Nederlandse schilderijen zijn zo bekend als Rembrandts “Nachtwacht”. Miljoenen mensen hebben het schilderij, een schuttersstuk uit 1642, in de Eregalerij van het Rijksmuseum Amsterdam gezien, miljoenen anderen kennen het uit tijdschriften, van tv of internet. Sommigen weten dat de “Nachtwacht” niet de officiële naam van het schilderij is, en een enkeling kent de naam van kapitein Frans Banninck Cocq, die zich samen met luitenant Willem van Ruytenburch, gereedmaakt om er met zijn compagnie op uit te trekken. Het schilderij heet immers officieel “De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren”.

Het was Rembrandts bijdrage aan een project van zeven werken, zes schuttersstukken en een portret van de doelheren van de kloveniersschutters, besteld door het Amsterdams schuttersgilde/schutterscompagnie, van de Amsterdamse Wijk II, tussen Damrak en Singel, voor de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen. Deze schutters waren bewapend met een primitief musketgeweer dat bus of klover (van het Franse couleuvrine) genoemd werd, vandaar de naam “kloveniers”. Maar waarom besloten die mannen zich rond 1640, door Rembrandt van Rijn te laten vereeuwigen, en wie waren zij, wat waren hun lotgevallen en hoe verhielden zij zich tot elkaar? Wat voor stad was Amsterdam, op het moment dat de hoofdrolspelers zich met de kwast lieten vastleggen en daarmee onbewust maar definitief, de geschiedenis ingingen als een grandioos en onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse identiteit? En vooral, hoe schilderde Rembrandt, in hemelsnaam toch, dit alles?

In het schitterend tv-programma, “Het geheim van de Meester”, reconstrueert een vierkoppig team van experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Hierbij zetten zij alles op alles om precies te doen wat de meester deed om zo dicht mogelijk bij zijn of haar techniek, stijl, belevingswereld en de tijdsgeest te komen. Voor “Het Geheim van de Meester”, werden eerder al dertig kunstwerken gereconstrueerd. Alle opgedane kennis en ervaring werden nu ingezet voor de reconstructie van Rembrandts “De Nachtwacht”, letterlijk en figuurlijk, één van de grootste meesterwerken ter wereld.

Het team van wetenschappers, researchers, productiemedewerkers, redacteuren en regisseurs, in de eerste plaats bestaande uit o.a. schilder/onderzoeker Lisa Wiersma, restaurator, Michel van de Laar, materiaaldeskundige, Prof. Dr. Joris Dik en wetenschapshistoricus, Dr. Thijs Hagendijk, stond voor een ongelofelijke uitdaging. Pas tijdens het proces werd duidelijk hoe omvangrijk het project wel was. Er was extra hulp nodig bij het schilderen en het team stuitte op problemen met de onderschildering. In het fascinerend boek volgt u het team tijdens hun zoektocht die uiteindelijk leidde tot een reconstructie waarmee het niet alleen in de voetsporen van Rembrandt trad, maar ook het geheim van “De Nachtwacht” voor het publiek ontrafelde.De Nederlandse televisieregisseur- en producent, Marc Pos (°1968) volgde een regieopleiding aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Vervolgens werkte hij met John de Mol jr. mee aan de tv-programma’s Big Brother en Idols. Ook is hij medeoprichter van de tv-series De wereld draait door, Nieuwsuur en De Lama’s. Hij heeft sinds 2015 zijn eigen productiebedrijf “POSVIDEO” in Amsterdam. Verder regisseert hij Maestro en het jaarlijks Prinsengrachtconcert. Ook is hij regisseur van vele evenementen en concerten van Marco Borsato en Robbie Williams en Het Kerst Muziekgala.

Marc Pos Het geheim van De Nachtwacht 175 bladz. geïllustreerd uitg. Terra ISBN 9789089898852