“Traumstadt, Blick auf Salzburg um 1920”, Eva Jandl-Jörg (Hg.), een uitgave van Residenz Verlag.

Salzburg is nooit gestopt met dromen. Steeds weer waren het utopische ideeën die de sprookjesstad vooruit hielpen en uit het tijdperk tilden. Het rijkelijk geïllustreerd boek, “Droomstad. Gezicht op Salzburg rond 1920”, gaat over de periode waarin moderniteit en lokale tradities er elkaar ontmoetten, over het tijdperk dat nieuwe inzichten en ideeën bracht op het gebied van architectuur en muziek, beeldende kunst en literatuur.De Republiek Duits-Oostenrijk was van 1918 tot 1919, de opvolger van het Oostenrijks deel van Oostenrijk-Hongarije en de voorloper van de Eerste Oostenrijkse Republiek. In 1919 werd met het Verdrag van Saint-Germain de vrede met Oostenrijk getekend. De republiek probeerde zich aanvankelijk aan te sluiten bij Duitsland, maar dit mislukte na protest van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.De “Salzburger Festspiele” bv. werden weliswaar voor de eerste keer gehouden in 1877, en in 1910, werd de uitvoering ervan voor een periode van 8 jaar gestaakt, maar in 1918, werd het festival opnieuw gestart door een vijftal personen die beschouwd worden als de oprichters, de schrijver en dichter Hugo von Hofmannsthal (foto), Richard Strauss, de directeur van het Salzburg Stadstheater, Max Reinhardt, de decorontwerper, Alfred Roller, en de dirigent Franz Schalk. Het festival werd officieel geopend op 22 augustus 1920 met de uitvoering van Hofmannsthals toneelstuk “Jedermann”. In 1926 werden dan de stallen van de Aartsbisschop, de Felsenreitschule, omgebouwd tot operatheater, het Salzburger Festspielhaus.

De essays van Werner Friepesz, Julia Hinterberger, Roman Höllbacher, Eva Jandl-Jörg en Gregor Thuswaldner, belichten een dynamiek van visioenen en vormen tegen de historische achtergrond, en vertellen over kunstenaars en intellectuelen die in Salzburg werkten om hun dromen waar te maken. Een boek over “Salzburg der 1920er-Jahre – eine Zeit, in der sich viel bewegt hat”.

Eva Jandl-Jörg, in 1972, geboren in Bludenz, woont in Salzburg en Wenen. Ze is conservator van het Salzburg Museum en sinds 2016, hoofd van de collectie voor grafiek en schilderkunst vanaf 1800. Ze schreef haar dissertatie over glasschildering vanaf de eeuwwisseling en heeft talrijke publicaties over culturele studies en onderwerpen van hedendaagse kunst.

Traumstadt Blick auf Salzburg um 1920 Duits 130 bladz. geïllustreerd uitg. Residenz Verlag ISBN 9783701735518

https://www.stretto.be/2020/11/29/grosses-welttheater-100-jahre-salzburger-festspiele-een-tentoonstelling-en-een-boek-catalogus-uitgegeven-door-residenz-verlag/