Alexander Glazunov, Symphony No 7 “Pastoral”, door de Niederrheinische Sinfoniker o.l.v. Mihkel Kütson, op het label MDG.

Hoewel Alexander Glazunov acht symfonieën componeerde (nr. 9 bleef onvoltooid), zeven strijkkwartetten en instrumentale koor- en solowerken, lijkt het erop dat het zwaartepunt van zijn productie gericht was op incidentele orkestwerken. Hij was nl. op zijn best in het componeren van korte, beschrijvende, orkestwerken.

Op de cd staan de Symfonie nr. 7 in F, op. 77, Stenka Razin, op. 13, Poème lyrique, op. 12 en de Ouverture Carnaval, op. 45. De Symfonie nr. 7, opgedragen aan de uitgever Mitrofan Petrovich Belyayev (1836-1904), opent met het ontwaken van het leven bij zonsopgang, en de hele eerste beweging is gevuld met heldere orkestraties en vrolijke deuntjes die de belofte van een nieuwe dag omarmen. De donkere Andante-beweging die volgt, creëert het perfect contrast tussen stemming en temperament. De koperen processie-opening zet de toon van een sombere herinnering aan voorbije levens. Het is tijd voor ingetogen reflectie. Op typische Scherzo-manier bruist het daaropvolgend Allegro giocoso van ritmische dynamiek en Glazunovs flair voor lichte maar effectieve orkestrale penseelstreken. De symfonie sluit af met een briljante kleurenstrijd, waarbij het vrolijk gevoel van de opening, gecombineerd wordt met de plechtige geest van de ceremoniële ernst van de langzame beweging. Zijn vroeg Poème-lyrique, met zijn zacht wiegend karakter, roept een melancholisch verlangen op. De opgewektheid en feestelijke sfeer van een kermis komen goed tot uiting in zijn Ouverture Carnaval en vormt het onstuimig einde van deze fraaie opname.

De Niederrheinische Sinfoniker, nieuw in de opnamewereld, komt voort uit de vereniging van twee gemeentelijke orkesten in de jaren vijftig en werd officieel opgericht in 1973. Ze fungeren als zowel een concertorkest als een theaterorkest. Hun enige andere verkrijgbare cd is van een live-opname uit 2017 van Mahlers Symfonie nr. 4. Het is passend dat in 1902, een van de oorspronkelijke gemeentelijke orkesten, het stadsorkest van Krefeld, de eer had om de première van Mahlers Symfonie nr. 3 uit te voeren.De Niederrheinische Sinfoniker is het orkest van de Theaters Krefeld en Mönchengladbach GmbH. Sinds het begin van het seizoen 2012/2013 is de Est Mihkel Kütson, de dirigent van het orkest. Het orkest speelt gedurende het seizoen ongeveer 50 concerten in Krefeld en Mönchengladbach, waaronder 28 symfonieconcerten, koor-, kinder- en speciale concerten. Daarnaast zijn er gala-evenementen en de door de musici zelf geïnitieerde kamermuziekreeks met acht concerten per jaar. In hun functie als theaterorkest speelt de Niederrheinische Sinfoniker in beide steden ook zo’n 150 muziektheater- en balletvoorstellingen en meer dan 20 kinderoperavoorstellingen. Bij de symfonieconcerten werkt het ensemble regelmatig samen met bekende dirigenten en solisten. Zo maakte in december 2009 dirigent Werner Ehrhardt, erkend specialist in de historische uitvoeringspraktijk, een gastoptreden en werkte hij een barokprogramma uit. In maart 2010 voerde de internationaal vermaarde pianiste Ewa Kupiec het Pianoconcerto nr. 4 van Ludwig van Beethoven uit met de Niederrheinische Sinfoniker onder leiding van algemeen muziekdirecteur Graham Jackson.

Naast concertactiviteiten zet het ensemble zich al zo’n 20 jaar in op het gebied van concerteducatie, instrumentpresentaties in de basisschoolklassen, speciale schoolconcerten, responsprojecten, bezoeken aan repetities of projecten met en voor gehandicapte kinderen en jongeren. Verder wordt er al jaren nauw samengewerkt met de muziekscholen in de steden Krefeld en Mönchengladbach. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de reguliere debuutconcerten van muziekstudenten voorafgaand aan het abonnementsconcert of in de sponsoring van de Niederrheinische Sinfoniker voor de muziekschool van Mönchengladbach.De Estse dirigent, Mihkel Kütson (°1971), studeerde in 1989 af aan de Tallinn Music High School (Estse Tallinna Muusikakeskkool) bij René Eespere. Van 1989 tot 1992 studeerde hij koordirectie aan de Estonian Academy of Music en in 1992, ontving hij een beurs van de Duitse Academische Uitwisselingsdienst (DAAD), om zijn studie in Duitsland voort te zetten. Aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg, studeerde Kütson directie bij Klauspeter Seibel. In 1998 werd hij benoemd tot eerste gastdirigent van de Vanemuine Opera en Concert Hall in de zuidelijke Estse stad, Tartu, en een jaar later tot algemeen muziekdirecteur en chef-dirigent van het Tartu Symphony Orchestra. In 1999 ontving hij de promotieprijs op het concours van Duitse muziekacademies in Weimar en nam in dit verband deel aan een masterclass van Gerhard Markson bij het National Symphony Orchestra of Ireland. Van 2002 tot 2006 was Kütson eerste dirigent bij de Staatsopera van Nedersaksen in Hannover en van 2007 tot 2012, was hij algemeen muziekdirecteur van het Staatstheater van Schleswig-Holstein. Sinds 2012 bekleedt hij deze functie bij Theater Krefeld en Mönchengladbach. In 2002 werd Kütson opgenomen in het financieringsprogramma “Conductor Forum” van de Duitse Muziekraad en in oktober 2006, ontving hij de Duitse “Dirigentenpreis”.

Alexander Glazunov Symphony No 7 “Pastoral” Niederrheinische Sinfoniker Mihkel Kütson (Conductor) cd MDG 9522235-6

https://www.stretto.be/2022/01/23/tchaikovsky-glazunov-violin-concertos-door-ivan-pochekin-viool-en-het-russian-national-orchestra-o-l-v-mikhail-pletnev-op-het-label-profil-medien-fenomenaal/