“Boundless, Poulenc, Bernstein, Weinberg, Prokofiev”, door Pablo Barragán (klarinet) en Sophie Pacini (piano), op het label Aparté.

Pablo Barragán en Sophie Pacini vormen een explosief en verfijnd duo. Voor deze cd kozen ze werken van componisten, die elk op hun eigen manier, de grenzen van het genre verkenden.Op de cd staan de Klarinetsonate, op. 184 uit 1962, van Francis Poulenc, de Clarinet Sonata uit 1941-1942, van Leonard Bernstein, de Sonata for Clarinet & Piano, op. 28 uit 1945, van Mieczysław Weinberg, en de Fluitsonate in D major, op. 94, uit 1943, van Prokofiev, (ook bekend voor viool), gearrangeerd voor klarinet, door Kent Kennan en Pablo Barragán. Als Weinberg putte uit klezmer, de muziek uit zijn jeugd, en Bernstein uit jazz, vertrouwden Prokofjev en Poulenc, weliswaar met grote vrijheid, op de vertrouwde, klassieke schriftuur. Zijn beroemde Fluitsonate wordt hier gepresenteerd in een ongepubliceerde transcriptie voor klarinet.

Pablo Barragán studeerde aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid voordat hij naar Matthias Glander verhuisde bij de Barenboim-Said Foundation in Berlijn. In 2009 ging hij naar de Basel Academy of Music, waar hij studeerde in de masterclass van François Benda. Ook Martin Fröst, Charles Niedich en Dimitri Ashkenazy gaven hem nieuwe impulsen in masterclasses. Zijn muzikale vriendschap met Juan Pérez Floristán (piano) en Andrei Ioniţă (cello) leidde in 2018 tot zijn veelgeprezen debuutopname van de klarinet trio’s en sonates van Brahms op het Spaans label IBS. Sindsdien hebben de drie concerten gespeeld in toonaangevende muzikale centra van Europa. Barragán ontving in 2013 de Prix Credit Suisse Jeunes Solistes en werd in datzelfde jaar geëerd met een uitnodiging voor het Lucerne Festival. Hij is prijswinnaar van tal van internationale concoursen, waaronder de ARD Music Competition 2012, de Juventudes Musicales de España 2011 en de European Music Competition for Youth 2011 (EMCY). Pablo Barragán is een Backun-klarinettenartiest en treedt exclusief op met Backun Lumière-klarinetten. Als vertegenwoordiger van D’Addario & Silverstein en als professor van het Orkest Joven de Andalucía geeft hij masterclasses in zijn thuisland om jong talent te promoten. Sinds 2020 is Barragán hoogleraar klarinet bij de Stichting Barenboim-Said.

De Duits-Italiaanse pianiste, Sophie Pacini (°1991), geboren in München, slaagde op 19-jarige leeftijd cum laude voor haar concertexamen aan de Mozarteum-universiteit in Salzburg. Ze studeerde daar vanaf haar 10e aan het Instituut voor Hoogbegaafden van de plaatselijke universiteit onder Karl-Heinz Kämmerling en Pavel Gililov, terwijl ze bleef deelnemen aan masterclasses van Dmitri Bashkirov en Fou Ts’ong (1934-2020). Sinds haar concertdebuut op 8-jarige leeftijd in 2000, is Sophie Pacini verschenen in vele gerenommeerde concertzalen over de hele wereld, waaronder Tokyo Suntory Hall, Philharmonie Berlin, Konzerthaus Berlin, Konzerthaus Vienna, Wigmore Hall London, Philharmonie am Gasteig Munich, Herkulessaal Munich, Gewandhaus Leipzig, Elbphilharmonie en Laeiszhalle Hamburg, Tonhalle Zürich, Lucerne Culture and Congress Center, La Seine Musicale Paris, Palais des Beaux Arts /BOZAR Brussel, Stadhuis van Hong Kong, en het Stadhuis van Kaapstad. In recital speelde ze op internationale festivals zoals Salzburger Festspiele, Piano Lucerne Festival, Klavier-Festival Ruhr, Piano Festival aux Jacobins Toulouse, Kammermusikfest Lockenhaus (met Gidon Kremer), Rheingau Musik Festival, Schwetzinger Festspiele, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Progetto Martha Argerich Lugano en Hamburg.

Boundless Poulenc Bernstein Weinberg Prokofiev Pablo Barragán Sophie Pacini cd Aparté AP287