Sara Gay Forden, “Het huis Gucci, Het waargebeurde verhaal over moord, hebzucht, glamour en gekte”, een uitgave van ambo/anthos.

“Het huis Gucci” van Sara Gay is het adembenemend en waargebeurd verhaal van de opkomst en ondergang van de Gucci-dynastie. De celebrity biografe Sara Gay, biedt een unieke inkijk in de nietsontziende wereld van fashion en vertelt het ongelooflijk verhaal van de beroemde familie.

Guccio Gucci (1881-1953) (foto) werkte als tiener in het luxueus Savoy Hotel in Londen. Hij werd er geïnspireerd door de elegante hotelgasten uit de hogere klasse en door luggage companies, zoals H.J. Cave & Sons, de eerste ontwerper van de moderne, leren handtas. H.J. Cave & Sons, had destijds in Wigmore Street, de grootste reisartikelenwinkel ter wereld. Guccio werkte vervolgens bij Valigeria Franzi in Milaan, en opende in 1906, in Florence, zelf een klein leerwinkeltje, startte met de verkoop van zadels, leren tassen en accessoires, opende in 1921, het Italiaans modebedrijf, “Gucci”, en breidde in 1938, zijn zaak uit naar Rome. Vanaf dan werd het bedrijf ook gerund door zijn zoons, Aldo, Vasco, Ugo en Rodolfo. In de jaren ‘50 openden zij een winkel in Milaan en een filiaal in New York.

Van 1953 tot 1986, werd het Huis Gucci geleid door de oudste zoon, Aldo (1905-1990) (foto). Hij opende winkels in Chicago, Palm Beach en Beverly Hills, breidde uit naar Tokio, Hong Kong en steden over de hele wereld, en de handtas met het handvat gemaakt van bamboe, en met het GG-insigne, werd een icoon van Hollywood beroemdheden en Europese Royals. Guccio had nl. een manier gevonden om bamboe te verhitten en te buigen. In 1967, ontwierp Rodolfo, de Gucci Flora-sjaal voor Grace Kelly.

Rivaliteit tussen de zonen leidde echter tot een familieoorlog. Het gevecht tussen Patrizia Reggiani (°1948) en Maurizio Gucci (1948-1995), de zoon van Rodolfo, (als acteur bekend als Maurizio D’Ancora), omwille van zijn buitenechtelijke relatie (foto), en om de controle over het wereldberoemd modemerk, leidde uiteindelijk in 1995, tot…de moord op Maurizio. De huurmoordenaar, de pizzeria-eigenaar, Benedetto Ceraulo, bleek te zijn ingehuurd door Maurizio’s ex-vrouw, Patrizia, via een tussenpersoon, Giuseppina “Pina” Auriemma, een hooggeplaatste paranormaal begaafde en goede vriendin van Patrizia, en Patrizia werd veroordeeld tot 29 jaar gevangenisstraf voor het regelen van de moord. Ze kwam in oktober 2016 vrij, na 18 jaar gevangenis.“Maurizio’s verhaal”, schrijft Forden, “begint bij zijn grootvader, Guccio Gucci, wiens ouders aan het einde van de negentiende eeuw, een noodlijdende strohoedenmakerij in Florence bezaten. Guccio ontvluchtte zijn huis en zijn vaders faillissement door te gaan werken op een vrachtschip dat naar Engeland voer. Eenmaal daar vond hij een baan in het beroemde Savoy Hotel in Londen. Daar moet hij zich hebben vergaapt aan de sieraden en zijden kledingstukken van de gasten en de vele bagage die ze met zich meesleepten. De lobby van het hotel, een mekka voor de hogere kringen in het victoriaanse Engeland, stond vol met hutkoffers, reistassen, hoedendozen en meer, stuk voor stuk van leer waarin familiewapens en sierlijke initialen gestempeld stonden.”“Het huis Gucci” is het tegelijk fascinerend en beklemmend verhaal van de opkomst en ondergang van de Gucci-dynastie, van het bescheiden leeratelier in Florence, tot een van de invloedrijkste modemerken in Milaan. Een verhaal over sterke familiebanden, arbeidsethos, passie en extreme luxe, de kroniek van een familie-imperium, van liefde, jaloezie en hebzucht, belastingontduiking en bigamie, tot moord. “The House of Gucci, A Sensational  Story of Murder, Madness, Glamour and Greed” (2001) werd vertaald door Mechteld Jansen en Elise Kuip.

Sara Gay Forden begon haar carrière als verslaggever voor “The Gaithersburg Gazette”, een wekelijkse krant in de buitenwijken van Maryland. Haar besluit om een ​​Masters Degree te volgen aan de School of Advanced International Studies van de Johns Hopkins University, bracht haar naar Italië, waar ze uiteindelijk 22 jaar woonde en werkte. Ze verhuisde naar Milaan als zakencorrespondent en deed verslag van de explosie van designer labels tot megamerken in familiebezit, zoals Giorgio Armani, Gianni Versace en Prada. Ze schreef voor The Wall Street Journal, de International Herald Tribune, Women’s Wear Daily, W Magazine en Bloomberg News, en in 2021, werd haar boek “The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed” verfilmd.

Sara Gay Forden Het huis Gucci Het waargebeurde verhaal over moord, hebzucht, glamour en gekte   463 bladz. geïllustreerd uitg. ambo/anthos ISBN 978 90 263 5745 9