Johann Sebastian Bach, Sonatas for Violin and Continuo, door Gottfried von der Goltz, op het label Aparté.

Johann Sebastian Bach lijkt een levenslange interesse in kamermuziek te hebben gehad. Samenspelen behoorde immers voor de familie Bach tot het dagelijks leven. Van Bach is dan ook bekend dat hij veel werken voor dit repertoire heeft gecomponeerd. Verschillende pogingen om ontbrekende kamermuziekwerken te lokaliseren hebben veel onzekere stukken aan het licht gebracht, en het was vaak moeilijk om authentieke werken te onderscheiden van andere.Naast de toch wel bekende Sonates en partita’s voor viool solo (BWV 1001-1006) en de    Suites voor cello solo (BWV 1007-1012), bestaat de kamermuziek van Bach uit werken voor luit solo (BWV 995- 1000) en een Suite voor luit solo (BWV 1006a), een Partita voor fluit solo (BWV 1013), werken voor viool en klavecimbel (BWV 1014-1026), Sonates voor viola da gamba en klavecimbel (BWV 1027-1029), Sonates voor fluit en klavecimbel (BWV 1030-1035) en Triosonates (BWV 1036-1040).

Zowel aan het hof van Anhalt-Coethen en later in Cafe Zimmermann in Leipzig, of bij hem thuis door zijn kinderen, leerlingen, kostgangers of vrienden, was Hausmusik in veel opzichten, de sonische weerspiegeling van de relatie die Bach had met de mensen om hem heen. Van de 4 sonates, een Suite en een fuga BWV 1021 -1026, niet te verwarren met Bachs Sonaten voor obligaat klavecimbel en viool, BWV 1014-1019, zijn er 4 composities weliswaar twijfelachtig. Hier richt Gottfried von der Goltz zijn blik op deze deels nauwelijks bekende en soms atypische composities, nl. 3 sonates (BWV 1021, 1023 en 1024) en de fuga BWV 1026. Op zijn programma staat ook de Sonate in A, lang toegeschreven aan J.S. Bach, maar nu erkend als een compositie van Telemann, en een anonieme sonate in do klein uit de jaren 1720. De uitvoerders zijn Gottfried von der Goltz, viool, Annekatrin Beller, cello en Torsten Johann, klavecimbel.Gottfried Graf von der Goltz (°1964) kreeg eerst les van zijn ouders, de violist, Georg Conrad von der Goltz en de Noorse pianiste, Kirsti Hjort, en na een opleiding in Hannover, New York en Freiburg, trad hij op 21-jarige leeftijd toe tot het orkest van de Norddeutscher Rundfunk. Twee jaar later vertrok hij om zich te concentreren op zijn carrière als solist, kamermusicus en dirigent. Nu is hij muzikaal leider van het Freiburger Barockorchester. Van 1997 tot 2004 was hij hoogleraar aan de Hochschule für Musik Würzburg en in oktober 2004, werd hij benoemd tot hoogleraar viool en barokviool aan de Hochschule für Musik Freiburg. Sinds januari 2007 is von der Goltz ook artistiek leider van het in Oslo gevestigd Norwegian Baroque Orchestra.Annekatrin Beller begon op 11-jarige leeftijd met cello spelen. Ze studeerde Duits, musicologie en filosofie in Freiburg en cello bij Martin Ostertag in Karlsruhe, waar ze cum laude afstudeerde. Ze studeerde barokcello bij Christophe Coin en Petr Skalka aan de Schola Cantorum Basiliensis. Ook voor de barokcello kreeg ze belangrijke impulsen van Kristin von der Goltz, Jaap ter Linden en Phoebe Carrai. Ze woont in Freiburg als freelance celliste en speelt met ensembles als het Freiburgse Barokorkest, Capella Gabetta en Capricornus Consort Basel, en trad op onder dirigenten als René Jacobs, Pablo Heras Casado en Theodor Currentzis. Regelmatige cd-opnames voor Harmonia Mundi, Sony, Aparte en Coviello Classics ronden haar werk als continuo-celliste en orkestmusicus af. Sinds 2010 wijdt ze zich ook aan haar eigen ensemble “Chapelle de la Vigne”, en sinds 2013 maakt ze deel uit van het ensemble “Der Musikalische Garten”, waarmee ze verschillende prijzen won op internationale wedstrijden.

Tracklist:

Sonata for Violin and Continuo in G Major, BWV 1021

Sonata for Violin and Continuo in E Minor, BWV 1023

Sonata for Violin and Continuo in C Minor, BWV 1024

Fugue in G minor for violin and basso continuo, BWV1026

Gavotte from BWV 1019a

Sonata for Violin and Continuo in A Major, BWV Anh. II 153

Violin Sonata in C Minor (Anon.)Johann Sebastian Bach Sonatas For Violin and Continuo Gottfried von der Goltz Annekatrin Beller Torsten Johann cd Aparté AP276