Andrew Roberts, ”George III, Het leven van de meest onbegrepen koning van Engeland”, een monumentale uitgave van Prometheus.

Andrew Roberts is een van de bekendste en productiefste historici van Engeland, die diepe indruk maakte met zijn baanbrekende biografieën “Napoleon de Grote” en “Churchill”. Nu is er “George III”, zijn monumentaal boek over de fascinerende, derde koning van het huis Hannover, dat in Engeland, zowel door The Times, The Daily Telegraph, TLS als The Spectator, uitgeroepen werd tot boek van het jaar.

Herinnert u zich nog de film, “The Madness of King George” uit 1994, de film over de Engelse koning, die bij momenten, stapelgek was? Wel, deze film ging over George III (1738-1820), de zoon van Frederick, prins van Wales (1707-1751) (foto), de beoogde troonopvolger van het Koninkrijk Groot-Brittannië, en Augusta van Saksen-Gotha, die daarmee de kleinzoon was van koning George II en zijn echtgenote, Caroline van Brandenburg-Ansbach. In 1761, huwde George met hertogin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz (foto) , de beschermvrouw van o.a. Johann Christian Bach en Mozart. George III regeerde van 1760 tot 1820, op dat moment een absoluut record, later alleen nog verbeterd door Victoria en Elizabeth II. Ook zijn vrouw, koningin Charlotte, was de op een na, langstzittende gemaal van een monarch in de Britse geschiedenis.

Onder het premierschap van William Pitt (de Oudere) (foto), was de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) tegen de Fransen, door de Engelsen gewonnen. Daarmee verwierf Groot-Brittannië alle Franse kolonies in Noord-Amerika. George III echter is hooguit bekend als de koning die deze Amerikaanse koloniën verloor en de laatste jaren van zijn leven krankzinnig was. Ten onrechte, aldus Andrew Roberts, George is de meest onbegrepen koning van Engeland. Op grond van honderdduizenden pagina’s niet eerder bestudeerde documenten, schetste hij een heel ander beeld van de vorst. George III was nl. een wijze, welwillende en zelfs verlichte vorst, die echter geteisterd werd door sluwe vijanden, incompetente ministers, een slopende, psychische ziekte en veel pech.George III, is belachelijk gemaakt als een complete ramp die de koloniën verknoeide en gek werd op zijn oude dag. De waarheid is weliswaar veel genuanceerder en fascinerender. De meeste Amerikanen doen George III af als een hansworst, als een harteloze en verschrikkelijke monarch met weinig of geen eigenschappen. Deze zeer onflatteuze karakterisering was geworteld in de bevooroordeelde en briljant overtuigende meningen van 18de-eeuwse revolutionairen zoals Thomas Paine en Thomas Jefferson, die de koning slecht moesten laten lijken, om hun eigen politieke doelen te bereiken.

Met overvloedig bewijsmateriaal, een breed scala aan bronnen uit archieven, de ruim 200.000 pagina’s tellende, schriftelijke nalatenschap van de koning, en alles grondig doordacht, heeft Roberts zich in George en zijn tijd verdiept. Het is een op subliem onderzoek gebaseerde, gigantische en toch elegante biografie geworden, die, ondanks de omvang, door zijn diep menselijke benadering, onbekende feiten en heerlijke anekdotes, 875 bladz. lang, aanstekelijke lectuur blijft. Bovendien vertelt het over de Britse politiek van de Whigs van toen en over de Amerikaanse revolutie en de onafhankelijkheid van de Britse koloniën in Noord-Amerika, vanuit een heel ander perspectief. 245 jaar na het einde van de Amerikaanse heerschappij van George III, schetst Roberts een genuanceerd, verruimend en verrijkend portret van een verguisde monarch, die gek werd op zijn oude dag. “George III. The Life and Reign of Britain’s Most Misunderstood Monarch”, werd vertaald door Mario Molegraaf.

Andrew Roberts (°1963) is de bestsellerauteur van onder andere “Wereld in vlammen” en “Napoleon de Grote”. Hij werd onderscheiden met de “Prix du Jury des Grands Prix de la Fondation Napoléon 2014” en won nog tal van andere prijzen, waaronder de “Wolfson History Prize” en de “British Army Military Book Award”. Hij schrijft regelmatig voor “The Wall Street Journal” en heeft een aantal populaire documentaires geschreven en gepresenteerd.

Andrew Roberts George III Het leven van de meest onbegrepen koning van Engeland 875 bladz. uitg. Prometheus ISBN 9789044649642

https://www.stretto.be/2019/04/20/na-enkele-cognacs-en-een-sigaarandrew-roberts-churchill-de-biografie-ca-1170-bladz-uitgegeven-door-prometheus-monumentaal/