“Mendelssohn, Piano Concertos & Capriccio Brillant”, door Lars Vogt (piano en directie), en het Orchestre Chambre de Paris, op het label Ondine. Subliem!

Deze nieuwe cd is het debuutalbum van pianist-dirigent Lars Vogt samen met het Orchestre de chambre de Paris. Lars Vogt begon nl. zijn ambtstermijn als de nieuwe muziekdirecteur van het orkest op 1 juli 2020. Deze albumrelease zet Lars Vogts discografie voort van opnames, waarbij hij dirigeert vanaf het klavier.Mendelssohns Pianoconcerto nr. 1 in sol klein, op. 25, werd gecomponeerd in 1830-1831, rond dezelfde tijd als zijn ‘Italiaanse” symfonie’, en ging in première in München in oktober 1831. Dit concerto werd gecomponeerd in Rome tijdens een reis in Italië, nadat de componist de pianiste Delphine von Schauroth in München had ontmoet. Hij voerde het stuk zelf uit tijdens de première, waar ook zijn Symfonie nr. 1 en de ouverture uit Midsummer Night’s Dream uitgevoerd werden. Hij had toen als jonge tiener, reeds een Pianoconcerto in a klein met strijkersbegeleiding (1822) en twee Concerti met twee piano’s (1823-1824) gecomponeerd.

De Duitse pianiste en componiste, Delphine von Schauroth (1813-1887)(foto), geboren in Magdeburg, begon op jonge leeftijd piano te studeren bij Friedrich Kalkbrenner in Parijs en maakte in 1822 haar debuut in de toen nog Vrije Stadstaat, Frankfurt am Main, onderdeel van de Duitse Bond, tijdens een concert georganiseerd door de violist en componist, Karl Friedrich Wilhelm Guhr (1787-1848), die er Theaterkapellmeister was. Dit werd het jaar daarop gevolgd door een Europese tournee, inclusief optredens in Parijs en Londen, en later door extra tournees. Delphine von Schauroth was een van de weinige vrouwen met wie Felix Mendelssohn Bartholdy serieus flirtte. Tijdens zijn reis naar München in juni 1830, speelden ze samen duetten en werd ze vaak genoemd in brieven uit die tijd. In Venetië componeerde hij het beroemd Venetiaans Gondellied (Songs without Words, Book 1, Op. 19b No. 6), voor haar. Toen Felix Mendelssohn in 1831 München bezocht, overwoog hij zelfs om met Von Schauroth te trouwen en schreef hij aan zijn zus Fanny dat ze een passage uit zijn Pianoconcerto in sol klein had gecomponeerd. Hij heeft echter nooit onthuld over welke passage het ging. Mendelssohn droeg het Concerto aan haar op.

Het pianoconcerto nr. 2 in re klein, op. 40, uit 1837, ging samen met Mendelssohns oratorium “Paulus” in première op het Birmingham Festival in september van dat jaar. Ongebruikelijk voor Mendelssohn, die zijn werken vaak snel componeerde, kostte het tweede pianoconcert hem moeite. Het ontstaan ervan dateert uit de periode kort na zijn huwelijk en wordt voor het eerst genoemd in een brief aan zijn vriend Karl Klingemann terwijl hij op huwelijksreis was, “aber ein Konzert machte ich mir so gern für England, und kann immer noch nicht dazu kommen. Ich möchte wissen, warum mir das so schwer wird”. De moeilijkheden kwamen waarschijnlijk voort uit de wens om uit te blinken in een nieuw werk, speciaal voor het Birmingham Music Festival gecomponeerd, dat indruk zou maken op het Engels publiek.

De Duitse pianist en dirigent, Lars Vogt (°1970) uit Düren, studeerde aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover bij Karl-Heinz Kämmerling en kreeg bekendheid na het winnen van de 2de prijs op de prestigieuze Leeds International Piano Competition in 1990. Sindsdien speelde hij grote concerten en recitals. Hij richtte in 1998 het festival “Spannungen” op in Heimbach (Ruhr/Eifel), en in 2014 kondigde de Royal Northern Sinfonia, de benoeming aan van Vogt als de volgende muziekdirecteur, met ingang van september 2015. In oktober 2019 kondigde ook het Orchestre de chambre de Paris de benoeming aan van Vogt als nieuwe muziekdirecteur, met ingang van het seizoen 2020-2021. Vogt maakte opnamen, in 2004 ontving hij zowel de Brahms-Preis als de Echo Klassik, in 2006 won hij de “Großer Kulturpreis der rheinischen Sparkassen”, en in 2016 won hij de Würth-Musikpreis.

Mendelssohn Piano Concertos & Capriccio Brillant Lars Vogt Orchestre de Chambre de Paris cd Ondine ODE 1400-2

https://www.stretto.be/2019/08/08/schitterende-mendelssohn-in-birmingham-vol-5-overtures-door-het-city-of-birmingham-symphony-orchestra-o-l-v-edward-gardner-op-het-label-chandos/