“Paul McCartney, De Lyrics”, een monumentale uitgave van Spectrum.

Voormalige Beatle, Sir Paul McCartney, blikt terug op zijn tijd bij The Beatles, Wings en zijn leven als songwriter. Een nostalgische terugblik, van 1956 tot nu, aan de hand van de teksten van 154 songs uit zijn 64-jarige carrière. Fenomenaal. Niet te missen!

Paul McCartney werd in 1942 geboren in Liverpool en was zestien als hij voor het eerst begon met het schrijven van liedjes. Zijn songwriting-samenwerking met John Lennon was een van de meest gevierde van de 20ste eeuw. Nadat The Beatles uit elkaar gingen, vormden McCartney met zijn eerste vrouw Linda en Denny Laine, de band “Wings” en slaagde hij er ook als soloartiest in om het succes van de “fab four” te evenaren. Daarnaast zette hij zich in voor verschillende maatschappelijke onderwerpen zoals dierenrechten, vegetarisme, armoede en muziekeducatie. Toen zijn vrouw, Linda, in 1998 overleed aan borstkanker, riep hij de fans op om haar te gedenken door geld aan borstkankeronderzoek te doneren en om vegetariër te worden.

In 2 fenomenale en intieme boeken, brengt Paul McCartney zijn leven en werk tot leven door de lens van 154 songteksten uit alle fases van zijn carrière. Van z’n allereerste composities en zijn legendarische tijd bij The Beatles, een band bestaande uit working-class teens die eerst nog met met skiffle en vanuit de Liverpool’s Casbah Club, de wereld voorgoed veranderden, tot “Paul McCartney and Wings”, later alleen “Wings”, een band die in 1971 werd opgericht door Paul McCartney, zijn vrouw Linda (Linda Eastman), Denny Laine en Denny Seiwell, en zijn soloplaten. Voor de allereerste keer deelt McCartney de definitieve versies van al zijn teksten en beschrijft hij de omstandigheden waaronder ze geschreven zijn, de mensen en de plekken die ter inspiratie dienden en hoe hij er nu op terugblikt. Uniek!

“De Lyrics” vertelt zo doende omzeggens het hele verhaal van de man achter de artiest, zijn creatief proces, het uitwerken van de tijdloze melodieën en zijn samenwerking met John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. De stem en persoonlijkheid van Paul McCartney weerklinken op elke pagina. In combinatie met een schat aan nooit eerder vertoonde proefversies, brieven en foto’s uit McCartney’s persoonlijke archief, is “De Lyrics”, de ultieme collectie van een van de grootste songwriters aller tijden.

“De Lyrics”, prachtig uitgegeven in 2 luxe, alfabetisch geordende delen, geheel in kleur, bevat achtergrondverhalen bij Beatles-klassiekers als “Yesterday” en “I Saw Her Standing There” tot “Band on the Run” en “Live and Let Die”, geliefde klassiekers als “Eleanor Rigby”, “Hey Jude” en “Yesterday”, tot persoonlijke favorieten en herontdekte meesterwerken als “My Valentine” en “Temporary Secretary”. De songs brengen herinneringen boven aan het ontstaan van de nummers, maar ook aan de belangrijke gebeurtenissen in die tijd.  

De uitgave onder redactie en met een inleiding van de dichter en Pulitzerprijs winnaar, Paul Muldoon, die McCarthney’s teksten uitgebreid en grondig analyseerde, bevat verder ruim 600 foto’s uit Paul McCartney’s archief, waarvan vele nooit eerder vertoond, handgeschreven teksten en notities, autobiografische commentaren over het ontstaan van de songs, en de mensen die ter inspiratie dienden, van literaire invloeden als Shakespeare, Allen Ginsberg, Lewis Carroll en Alan Durband (McCartneys geliefde leraar Engels op de middelbare school), tot de vrouwen achter zijn heerlijke “silly love songs”, onder wie de Engelse actrice en schrijfster, Jane Asher (°1946), Linda Eastman (1941-1998), en zijn huidige vrouw, Nancy Shevell McCartney (°1959).

Op 18 april 1963 interviewde een toen 17-jarige Jane Asher, The Beatles in de Royal Albert Hall in Londen, waarna een vijf jaar durende relatie met Paul McCartney begon. Zijn relatie met Asher inspireerde hem tot het schrijven van verscheidene Beatles-songs zoals “All My Loving”, “No Reply” en “I’m Looking Through You”. In 1969 trouwde hij met de Amerikaanse Linda Eastman. Samen voedden ze vier kinderen op, Heather uit haar vorig huwelijk, Mary, Stella en James. In 2002 huwde hij met het Engelse zakenvrouw en model, Heather Anne Mills (°1968). Dit huwelijk liep in 2006 op de klippen, waarna Paul McCartney in 2011, huwde met Nancy Shevell (“My Valentine”).

In een opvallend persoonlijk, autobiografisch voorwoord haalt McCarthney daarenboven herinneringen op aan het ontstaan van The Beatles, is hij openhartig over zijn relatie met John Lennon en over zijn Ierse roots, en denkt hij liefdevol terug aan zijn moeder Mary, (die overleed toen hij veertien was), en zijn vader Jim, een muzikant en woordkunstenaar, die beiden invloedrijk waren voor zijn songs.

“De vroegste tekst in dit boek”, zo schrijft hij, “is die van ‘I lost My Little Girl’, die ik kort na de dood van mijn moeder schreef. Ze was pas zevenenveertig, ik was veertien. Ik schreef het nummer in 1956”. “Vroege nummers als ‘Thank You Girl’, ‘From Me to You’ en ‘Love Me Do’”, zo schrijft hij, “waren voor de fans bestemd, al waren ze meestal gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Ik hield van het werk van Lewis Carroll, dat ik als kind en later op school had gelezen. Hij inspireerde me om met woorden te spelen, waardoor ik in teksten zoals die van ‘Lady Madonna’ en ‘Penny Lane’ onverwachte dingen kon doen. Het was een verbijsterende ontdekking: we konden poëtisch zijn. Veel van mijn songs waren gebaseerd op mensen die ik kende toen ik in Liverpool woonde. Mijn naaste familie in Liverpool bestond uit doodgewone working-class-mensen. Wie zou denken dat de omgekeerde woordvolgorde in ‘A Hard Day’ s Night’, het vervolg was van een komische verspreking van Ringo, dat ‘Lovely Rita’, gebaseerd was op een parkeerwacht, die werkte tegenover de Chinese ambassade op Portland Place, dat ik ‘Calico Skies’ schreef tijdens Hurricane Bob en de stroomstoring op Long Island, of dat die keer dat mijn vader mij en mijn broer paardenpoep liet opruimen in ons buurtje in Liverpool, de inspiratie vormde voor ‘Do it Now’?” Schitterend! “The Lyrics, 1956 to the Present” (2021) werd vertaald door Robert Neugarten.

Paul McCartney De Lyrics 2 volumes 912 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000377855

https://www.stretto.be/2021/10/09/craig-brown-the-beatles-hier-daar-en-overal-nu-vertaald-in-het-nederlands-een-uitgave-van-xander-niet-te-missen-all-together-now/