Craig Brown,  “The Beatles hier, daar en overal”, nu vertaald in het Nederlands. Een uitgave van Xander. Niet te missen. Zeker lezen! All together now.

De leden van het Engels koningshuis waren dol op hen, John Updike vergeleek ze met ‘de zon op een Paasdag’, Bob Dylan liet hen kennismaken met drugs, The Rolling Stones deden hen na en Muhammad Ali noemde hen ‘watjes’. “The Beatles. Hier, daar en overal” is een geestige, fascinerende en vrolijke biografie, boordevol fantastische anekdotes over de “Fab Four”. “One, two, three, four

Can I have a little more?

Five, six, seven, eight, nine, ten

I love you”De hertogin van Windsor aanbad hen, Noel Coward verachtte hen, Tolkien negeerde hen, Leonard Bernstein bewonderde hen en opeenvolgende premiers smulden ervan. Niemand bleef onaangetast door de muziek van The Beatles. Zoals koningin Elizabeth II op haar gouden huwelijksverjaardag opmerkte, “Bedenk wat we zouden hebben gemist als we nooit van The Beatles hadden gehoord”. Niemand kon en kan om The Beatles heen. Er werd al veel over hen geschreven, maar blijkbaar werd nog niet alles verteld. Craig Brown vond deze nog niet vertelde verhalen en schetste in deze biografie een fonkelend beeld van de Fab Four en alle kleurrijke figuren om hen heen, o.a. Fred Lennon, Yoko Ono, Magic Alex en Phil Spector, Richard en Margaret Asher (wiens dochter, Jane, een vriendin was van Paul McCartney ), drummer Jimmie Nicol, voormalig politieagent, Eric Clague, de Maharishi Mahesh Yogi, tante Mimi, (een tante van moederskant en de ouderlijke voogd van John Lennon), Helen Shapiro, hun psychedelische tandarts, John Riley, en hun mislukte aartsvijand, Det Sgt Norman Pilcher, die ooit George Harrison en John Lennon arresteerde, wegens drugsbezit.Zo bestaat het boek uit een collage van 150 korte hoofdstukken in korte anekdotestijl en biedt het een glimp van de band op verschillende momenten in hun geschiedenis. “One Two Three Four” met o.a. een hoofdstukje over Pete Best, die als drummer vervangen werd door Ringo Starr en als laatste, eentje  over manager, Brian Epstein, die in 1967 overleed, beschrijft zowel de muziekscene uit de jaren ’60, als de toevallige samensmelting van de vier belangrijkste elementen waaruit The Beatles bestonden, vuur (John), water (Paul), lucht (George) en aarde (Ringo). Maar, het vertelt ook de bizarre en vaak ongelukkige verhalen van de ongelijksoortige en kleurrijke mensen in hun bestaan.Van de bestsellerauteur van “Maam Darling: 99 Glimpses of Princess Margaret” (foto), over prinses Margaret, ‘Priceless Margarine’, zoals John Lennon haar noemde, is dit boek een caleidoscopische mengeling van geschiedenis, etymologie, dagboeken, autobiografie, brieven van fans, essays, parallelle levens, feestlijsten, grafieken, interviews, aankondigingen en verhalen, doorspekt met humor en satire. Het is onthullend en het is geestig, briljant, vermakelijk en soms aangrijpend geschreven, met oog voor de grappige quote, bizarre situaties en zelfs voor de absurditeit van wat veel “Beatlemania” heeft teweeg gebracht. Het boek werd gepubliceerd door 4th Estate op 10 april 2020, samenvallend met de 50ste verjaardag van de aankondiging door Paul McCartney, van het uiteenvallen van de legendarische band. “One two Three four – The Beatles in Time” werd vertaald door Robert Neugarten. Niet te missen!Craig Brown The Beatles hier, daar en overal 622 bladz. geïllustreerd uitg. Xander Uitgevers B.V. EAN 9789401615280

https://www.stretto.be/2022/06/06/ken-mcnab-the-beatles-1969-het-laatste-jaar-een-uitgave-van-just-publishers/

https://www.stretto.be/2022/03/12/paul-mccartney-de-lyrics-een-monumentale-uitgave-van-spectrum/