Tentoonstelling “Sluijters en de modernen, Collectie Nardinc” in Singer Laren en een uitgave van Waanders.

Singer Laren viert de bijzondere schenking van Els Blokker-Verwer met de tentoonstelling en de gelijknamige publicatie “Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc”. “Sluijters en de modernen” is met name de openingstentoonstelling van de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Singer Laren.

De Collectie Nardinc, de gehele privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker door hen bijeengebracht, bestaat uit 41 kunstwerken van Jan Sluijters en meer dan 70 werken van moderne Nederlandse tijdgenoten. In deze rijk geïllustreerde publicatie wordt de geschiedenis van de verzameling geschetst, de ontwikkeling van het Nederlands modernisme voor het voetlicht gebracht en worden de kunstwerken van o.a. Sluijters, Leo Gestel, Kees Maks, Jan Toorop, Kees van Dongen, Jo Koster, Else Berg en Carel Willink belicht in een reeks kunstenaarsessays. Dit boek is een feest van kleur! Geniet van dit boek en bezoek de tentoonstelling van SInger Laren, in de nieuwe Nardinczalen die voor het eerst hun deuren openen.

De nieuwe Nardinczalen beslaan vierhonderd vierkante meter, bestaande uit vijf tentoonstellingszalen, een Nardincgalerij, een Tuinkamer als ontvangstruimte, een filmzaal en een uitgebreide museumwinkel. Ook de bouw van de nieuwe Nardinc-zalen en een restaurant waren onderdeel van de schenking. Daarmee treedt Els Blokker in de voetsporen van Anna Singer (1873-1962). Prinses Beatrix knipte de lintjes door.

Het werk van Sluijters loopt als een rode draad door de tentoonstelling en schittert in de vijf thematische zalen tussen dat van andere Nederlandse modernisten. Er is een verscheidenheid aan uitbundige voorstellingen te zien, die zijn geschilderd vanuit het gevoel, met felle kleuren en losse penseeltoetsen, waar het schilderplezier van de doeken afspat. Geniet er van de stralende luministische landschappen, fleurige bloemenpracht, swingende danseressen en krachtige portretten.

In het boek, voorzien van ca. 100 illustraties, leest u eerst een tekst van Jan Rudolph de Lorm over Singer en Nardinc. Dit wordt gevolgd door “Collectie Nardinc. De gezamelijke kunstliefde van Jaap en Els Blokker”, van de hand van Roby Boes, en door “Vrijheid – Blijheid. Het modernisme van Jan Sluijters en tijdgenoten” van Caroline Roodenburg-Schadd. Om de inleidende teksten af te ronden, heeft Henk van Os het over Jan Toorops, “Avond” (voor de werkstaking). Roby Boes en Anne van Lienden tekenden vervolgens voor de teksten over de kunstenaars. In dit indrukwekkend overzicht, wordt Jan Sluijters in Parijs, Sluijters en het landschap, als portrettist, en abstractie, en het naakt, afgewisseld met teksten over o.a. Leo gestel, Jo Koster, Jaap Wijand, Wim Schuhmacher, Jan Toorop, Else berg, Toon Kelder, Carley Toorop, Willy Boers en Carel Willink. Tot slot, “Nieuwe Nardinczalen. Een ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten” door Jan Rudolph de Lorm.

Tentoonstelling van 9 maart t/m 28 augustus in Singer Laren.

Sluijters en de modernen Collectie Nardinc 196 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 9789462624184