“Il Canto della Sirena”, door A Corte Musical o.l.v. Rogerio Gonçalves, op het label Pan Classics.

Rogerio Gonçalves en A Corte Musical gingen op zoek naar sirene-gerelateerde muziek en creëerden een magnifieke collectie met composities uit de barok in Spanje, Italië en Engeland.

Het betoverend gezang van sirenes, dat volgens de legende de zeelieden naar hun ondergang in de zeestraat bij Capri lokte, was een thema voor veel dichters en muzikanten. Volgens Homerus liet Odysseus zich vastbinden aan de mast van zijn schip, terwijl hij was in de oren van zijn matrozen propte om hen tegen het gezang te beschermen. Rond 1600, met het verschijnen van de stile moderno, werden effecten en emoties van cruciaal belang voor componisten. Met deze ontwikkeling werd het gezang van de zeemeerminnen als het toonbeeld van verleiding en emotie ook opgenomen in hun inspirerende muziek.

Op de cd staat werk van Sebastián Duron (1660–1716), Giovanni Giacomo Gastoldi (c.1554–1609), Giovanni Giordano, George Frideric Händel (1685–1759), Henry Lawes (1595–1662), Giovanni Battista Mariani (d. 1697), Tarquinio Merula (1595–1665), Wolfgang Amadeus Mozart (1756–91), Giovanni Battista Pederzuoli (d. 1692), Henry Purcell (1659–95), José de Torres (c.1665–1738) en Pietro Vecoli.

Het in 1998 opgericht Zwitsers vocaal en instrumentaal ensemble A Corte Musical, onder leiding van Rogério Gonçalves, zet zich onder zijn leiding in voor de herontdekking en uitvoering van weinig bekende componisten uit het 17de- en 18de-eeuws Europa, in het bijzonder uit Portugal en Spanje. De leden zijn Corien de Jong, orgel, Davide Monti en Stéphanie Erös, viool,  Maria Christina Cleary, harp, Maria Ferré en Cuito gato, Spaanse gitaar & theorbe, Rogério Gonçalves, fagot, percussie & directie, Stephan Schürch, violone en Theresia Kainzbauer, cello. De vocale solisten zijn Alice Borciani en Annie Dufresne, sopraan en Catherine Pillonel Bacchetta, mezzosopraan.

Tracklist:

anon.: La Petenera / La Serena

José de Torres: Mortifera Cicuta

Duron: Ondas, Ondas, riscos, peces, mares

Handel: Il vostro maggio (from Rinaldo)

Quito Gato: Tarantella Partenope

Purcell: Two Daughters of this Aged Stream (from King Arthur, Z628)

Lawes, H: Slide soft, you silver floods

Merula: Folle è ben

Vecoli: Concerto Di Sirene

Mariani, G B: Belle Donne

Pederzuoli: Piangete Pur

Mariani: Di Due Stelle

Giordano, G: Piangi Pena Ed Adora

Gastoldi: Questa Dolce Sirena

Il Canto della Sirena A Corte Musical, Rogerio Gonçalves cd Pan Classics PC10390