Monisha Rajesh, “De reis om de wereld in 80 treinen”, een ongelooflijk avontuur van meer dan 70.000 kilometer”, nu in vertaling uitgegeven door ambo | anthos.

Op haar reis om de wereld in 80 treinen, reisde Monisha Rajesh wel 2 keer rond de aarde, van de luxe Orient Express tot de Tibetaanse Qinghai-spoorlijn. Ze trok van Londen naar de vlaktes van Mongolië en naar Noord-Korea, en reisde verder met de hoogst gelegen Tibetaanse Qinghai-spoorlijn. Het resultaat? Een ode aan reizen per trein vanuit een unieke blik op de wereld. Heel bijzonder!De Britse journaliste, Monisha Rajesh, maakte met haar vriend een onvergetelijke reis die haar in zeven maanden, van Londen tot Kazachstan en van Canada tot de vlaktes van Mongolië bracht. Terwijl ze vriendschappen sloot en verhalen uitwisselde met zowel hilarische, irritante als innemende reizigers, genoot ze van de adembenemendste uitzichten. Haar boek is het geanimeerd verslag van het dagelijks leven, de geschiedenis en de cultuur van de landen die ze bezocht.

Toen Monisha Rajesh haar plannen aankondigde om in tachtig treinreizen, de wereld rond te reizen, werd ze met groot ongeloof onthaald. Maar het duurde niet lang voor ze zorgvuldig een route uitstippelde van 72.500 km – bijna twee keer de omtrek van de aarde – langs ’s werelds meest opmerkelijke spoorwegen, van de wolkendekkende hoogten van de Tibetaanse Qinghai-spoorlijn tot de met zijde bedekte pracht op de Venice Simplon-Orient-Express. De reis was er een van constante beweging en chaos. De auteur van “Around India in 80 Trains” brengt met dit boek een andere geestige kijk op de wereld en een viering van de glorie van het treinreizen. Rajesh biedt een wonderbaarlijk levendig verslag over wat het betekent om een wereldburger te zijn.De reis van zeven maanden, die ze samen met haar verloofde ondernam, hield ongetwijfeld een uithoudingsvermogen in. De omvang, 80 treinen met duidelijk variabel comfort, betrouwbaarheid en veiligheid, zou zelfs de meest geharde avonturier afschrikken. Ze begonnen met een stevige rondreis door Europa, eindigend in Moskou, waar ze enkele nachtmerrieachtige taxiritten maakten om Patriot Park te vinden, een ‘militair Disneyland’, dat onlangs door president Poetin was geopend. Vervolgens namen ze de Trans-Mongoolse spoorlijn naar Peking, een reis van 11 dagen inclusief tussenstops in Irkoetsk, Siberië, om het Baikalmeer (“het diepste, oudste en grootste zoetwatermeer ter wereld”) en Ulaanbaatar in Mongolië, te bezoeken.

Dan ging het verder door China, Vietnam, Thailand, Maleisië, Singapore (“een karakterloze stad”) en Japan. Nadat ze naar Vancouver waren gevlogen, gingen ze oostwaarts naar Toronto, waarbij ze 4500 km aflegden op The Canadian, “de meest efficiënte manier om de uitgestrektheid van ’s werelds op een na grootste land, in één keer te absorberen”. Vanuit New York daalden ze af naar New Orleans voor ze een lus maakten naar Seattle en terug naar Canada. Hoewel ze opmerkte dat “de meeste mensen die aangetrokken werden door de Amtrak-treinen in verschillende mate losgeslagen waren”, concludeerde ze, “Amerikanen die nog nooit op hun spoorwegen hebben gereden, hebben geen idee wat ze missen.”

Na Pyongyang maakten ze een georganiseerde rondreis door Noord-Korea (“de reis van je leven”), keerden dan terug naar China, en namen de trein naar Lhasa, Tibet. Hierna gingen ze terug naar huis via Noordwest-China, Kazachstan en Rusland, voor ze via Polen en Duitsland naar Italië gingen, waar ze de Venice Simplon-Orient-Express namen en in welverdiende luxe naar Londen reisden.

Voor Rajesh leeft de romantiek van het treinreizen voort. Het is een heerlijk aanstekelijk en grappig boek vol schitterende vergezichten, hilarische ontmoetingen en ongure types. “Around the World in 80 Trains” werd uit het Engels vertaald door Marja Borg.

De Britse journaliste en schrijster van reisverhalen, Misha Rajesh (°1982) werd geboren in Norfolk in Engeland, als kind van twee Indiase artsen. Het gezin verhuisde in 1991 van Sheffield naar Madras, India. Na twee jaar keerden ze terug naar Engeland. Ze ging naar de King Edward VI High School for Girls in Birmingham, de Universiteit van Leeds, en behaalde een postdoctoraal diploma in Journalistiek. Rajesh schreef voor The Week, The Guardian, The Times, The New York Times en Time. In 2010 begon ze aan een reis van vier maanden door India met de trein, waarbij ze 80 treinreizen gebruikte om de verste punten van het Indiase spoorwegnet te bereiken. Dit beschreef ze in 2012, in haar boek, ‘Around India in 80 Trains’. Vervolgens reisde ze de wereld rond in nog eens 80 treinreizen, en schreef ‘Around the World in 80 Trains’ (2019), die The Independent in 2020, omschreef als een van “10 beste reisboeken om je reislust in lockdown te bevredigen”. National Geographic noemde het boek het Beste reisboek van het jaar. Ze won in 2020, de National Consumer Feature of the Year-prijs van de Travel Media Awards voor een stuk in The Guardian over de Trans-Siberische spoorweg, en was in 2021, een van de juryleden voor het Stanford Dolman Travel Book of the Year, nadat haar “Around the World in 80 Trains” was genomineerd voor de prijs van 2020. Haar laatste boek heet “Epische treinreizen”.

Monisha Rajesh De reis om de wereld in 80 treinen Een ongelooflijk avontuur van meer dan 70.000 kilometer 336 bladz. ambo | anthos ISBN 9789026358760